Baby- en peuterboeken 0-3 jaar

Lucie Durbiano

Goedemorgen!
Lucie DurbianoOp de voorkant van het boekje staat '6 prenten om naar te kijken, 6 geluiden om naar te luisteren' met nog eens apart de aanduiding 'geluidenboekje'. En dat is het inderdaad, een kijk- en geluidenboekje.
Als je het boekje openslaat, zie je, in een mooi ledikantje, een klein kindje liggen dat wakker aan het worden is. Het kindje gaapt en rekt zich uit. Op de stoel naast het bed ligt poes. Boven het bed hangt een mooie mobiel met vogeltjes waar poes naar kijkt. Verder zie je een commode met een lamp, een flesje en een pluche leeuwtje daarop. Op het vloerkleed ligt nog wat speelgoed. Bij deze afbeelding staat de tekst: "Ik word lekker wakker".
Het plaatje ziet er mooi uit, in fraaie zachte pasteltinten gemaakt, leuk om te zien maar heel apart of speciaal is het niet. Maar... op het bed zit een rondje en als je dat rondje indrukt hoor je het kindje gapen en brabbelen!
En zo kun je op elke pagina een geluid horen dat bij de tekst, bestaande uit één regel, en de afbeelding past. Zoals bij 'Mama geeft me veel kusjes', hoor je iemand kusjes geven aan een kindje. Bij 'Ik zet mijn eerste stapjes' denk je wel dat het een zeer vlot lerend kind is, want die eerste stapjes klinken krachtig en erg snel. Maar bij 'Papa kietelt mij' zit je mee te lachen, want de lach van het kindje klinkt erg aanstekelijk. 
Nadat je alle 6 de plaatjes bekeken en de geluiden beluisterd hebt, zie je op de laatste pagina alle plaatjes in het klein afgebeeld, inclusief de bijbehorende tekst. Gevraagd wordt welk geluid bij welk plaatje hoort. Zo leert een klein kindje gelijk enkele begrippen en geluiden zoals hoe in je handen klappen klinkt en wat kietelen en lachen is.

In het boekje zitten batterijtjes die keurig weggewerkt zijn. Je kunt er pas bij als je piepkleine schroefjes losdraait, een kind kan dus niet de 3 knoopbatterijtjes lospeuteren en in zijn of haar mond stoppen.
De pagina's zijn van stevig geplastificeerd karton, zodat er lekker met vette of kleffe vingertjes op de plaatjes en het rondje gedrukt kan worden.
Geen spectaculair boekje qua tekst, wat ook niet hoeft bij een boekje voor zulke jonge kinderen. De afbeeldingen zijn knus, lief en duidelijk. Het gaat natuurlijk vooral om de geluidjes. Kinderen zullen dat heel fascinerend en erg leuk vinden.


ISBN 9789044816891 Hardcover 14 pagina's | Clavis B.V.B.A. | mei 2012
Afmeting 15 x 15 cm Leeftijd: Vanaf 12 maanden

© Dettie, 5 juni 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER!