Baby- en peuterboeken 0-3 jaar

Lucy Cousins

http://www.maisyfunclub.com

http://www.muisfeest.nl

 

Het huis van Muis
met speelhuis en figuurtjes
Lucy Cousins


Op de cover staat een vrolijke Muis voor zijn huis, en om dat huis draait dit boekje. Wij mogen daar namelijk een dagje een kijkje in nemen.

We zien Muis wakker worden, hij rekt zich eens lekker uit. Hij heeft een gezellige slaapkamer en onder zijn bed slaapt de kleine zwarte poes. En dan moet Muis natuurlijk zich wassen en aankleden. Poes likt zichzelf ook schoon en Panda het knuffelbeertje houdt de tandenborstel stevig vast.
We lezen wat Muis de hele dag doet in zijn fijne huis. Hij maakt eten, speelt en tekent, doet de was en bakt lekkere cakejes voor Cora Kip. Kortom het is altijd fijn in het huis van Muis!


De afbeeldingen in dit hardcoverboekje beslaan telkens twee pagina's en zijn helder en warm van kleur. Er is veel op de illustraties te zien waardoor je kinderen de goed herkenbare voorwerpen en meubels zoals; kast, lamp, bed, tafel, poes, bordjes, kopjes, fruit, boeken, melk, klok en speelgoed zoals; beertje, auto, blokken, trompet enz. kunt laten aanwijzen zodat ze gelijk leren wat voor naam die dingen hebben.


Maar de grootste verrassing is, dat aan de binnenkant van de achterzijde van het boek de keuken van Muis als pop-up is toegevoegd! Mét uitdrukfiguurtjes daarbij van Muis, Poes, Cora Kip, Pandabeertje en enkele meubeltjes! Daardoor kan een kind zich lekker laten voorlezen en daarna lekker spelen met het huisje én de bijbehorende poppetjes etc. Dat is nog eens een leuk idee! 
De figuurtjes zijn wel wat klein, dus het is wel opletten dat ze niet zoek raken of in de mond gestopt worden.

Kortom, Een fijn, lees en doe boekje, voor de allerkleinsten.

Zie ook het inkijkexemplaar

Eerder verschenen in deze pop-up serie: Het kasteel van Muis, Het piratenschip van Muis.


ISBN 9789025875220 | Hardcover met ronde hoeken | 12 pagina's | Uitgeverij Leopold | augustus 2018
Afmeting 25 x 24,9 cm | voor kinderen van 3 jaar en ouder

© Dettie, 28 september 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Muis maakt een tuintje
Lucy Cousins

Het is lente.
Muis werkt in haar moestuin.
Ze spit de aarde om
zodat ze kan zaaien.
Panda graaft mee.
Oef dat is hard werken.


Muis laat zien hoe je een moestuin kunt aanleggen. Hij spit en zaait en is heel blij als hij de plantjes uit de grond ziet komen. Hij verzorgt zijn plantjes goed, hij geeft ze trouw water en zorgt ervoor dat ze goed kunnen groeien door steeds het onkruid weg te halen. Zijn vriendje Panda vindt het ook leuk in de tuin en helpt hard mee. Hij heeft zonnebloempitten in potten gezaaid en hoopt dat ze net zo goed zullen opkomen als de plantjes van Muis. En gelukkig is dat zo!  Muis kan nu zijn eigen worteltjes, tomaten, bonen en sla oogsten en Panda heeft de mooiste en hoogste zonnebloemen in de potten staan. Het ziet er allemaal prachtig uit. Ze worden er helemaal vrolijk van. Muis en Panda zijn het helemaal met elkaar eens... Tuinieren is heel erg leuk!


En... het boekje is ook heel erg leuk.
De cover is al mooi doordat Muis, de gieter, en de zonnebloem te voelen zijn, ze zijn namelijk in, glanzend, reliëf aangebracht. Daarna kun je in het boek op de afbeeldingen die verspreid over twee bladzijden staan precies zien wat er allemaal gebeurt in de tuin.  Het leuke is dat je bij elke afbeelding aan een flapje kunt trekken, waardoor je Muis bijvoorbeeld ziet spitten of kunt zien hoe hij de zaadjes in de grond legt.
Wat nóg leuker is dat je door die flapjes ook ziet dat de planten groeien en de bloemen open gaan! Kinderen zullen dat helemaal geweldig vinden.
Naast de afbeeldingen is een kader waarop details aangegeven worden uit de tekeningen met het woord erbij geschreven. Bijvoorbeeld onder het kader getiteld Planten staat drie tekeningen en de woorden pakje zaad, etiket en tulp.
Alle afbeeldingen zijn duidelijk, eenvoudig en in heldere, primaire kleuren gemaakt.

Lucy Cousins werd in 1964 in Engeland geboren. Ze ging in de streek Kent naar verschillende middelbare scholen voordat ze haar opleidingen volgde aan de Canterbury Art College en Brighton Polytechnic. Daarna volgde ze nog een opleiding aan het beroemde Royal College of Art in Londen.
Ze wist in eerste instantie niet of ze wel dierenprentenboeken wilde maken, omdat er al zoveel goede boeken en figuren bestonden. Ze heeft dan ook lang nagedacht over haar figuur 'Muis' en lang over het prentenboeken maken. Ze liep vaak boekwinkels in om de boeken te lezen. Uiteindelijk dacht ze: 'dit ga ik ook proberen'.
Dat proberen is goed gelukt want inmiddels zijn in Nederland zijn al meer dan vijftig boeken over deze populaire muis verschenen!
In 1995 kreeg Lucy Cousins een Zilveren Penseel voor Muis en haar vriendjes en ze won in 1996 een prijs die maar af en toe wordt uitgereikt, de Boekensleutel, voor Het huis van MuisDe Boekensleutel wordt bij hoge uitzondering toegekend aan een kinderboek dat bijzondere perspectieven biedt.  Dit kan betrekking hebben op het genre boek, techniek, vormgeving, inhoud of lezersgroep waarvoor de uitgave bestemd is- of op een combinatie hiervan.


ISBN 9789025861483 Hardcover 16 pagina's Leopold B.V. maart 2013
Vertaling Studio Bos Vanaf 3 jaar

© Dettie, 29 maart 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER