Baby- en peuterboeken 0-3 jaar

Mariajo Ilustrajo

https://www.mariajoilustrajo.com

 

Natte stad
Mariajo Ilustrajo


De titelpagina is al veelzeggend. We zien dieren onder water, met glazen potjes over hun kop, zelfs de giraffe kan zijn kop niet boven water houden...
De grote witte beer houdt een bord in zijn poot met de tekst "We moeten iets doen".


Is het een boek over het gevaar van klimaatverandering? Daar kunnen we wel van uitgaan, maar dat heeft Mariajo Ilustrajo op een heel bijzondere, niet dreigende manier weten te brengen.
Het verhaal begint namelijk met een stad die een beetje nat is. In alle straten staat een klein laagje water, en eigenlijk vinden de bewoners het wel leuk. Het heeft wel wat dat je weer eens lekker met je kaplaarzen aan door het water kan spetteren.


De kinderen op school vinden het te gek. En in de tram, op kantoor is het ook niet echt een probleem. Alleen zien we wel dat de muisjes en egeltjes in zelfgemaakte bootjes moeten rondvaren, voor hun is het laagje water al te hoog. Maar als snel wordt het voor meerdere dieren lastig want de stad wordt al natter en natter...


De schilderijen in de musea worden wat hoger gehangen, de krokodil moppert dat hij koud water haat, de giraffen vinden dat water wel verfrissend, maar de kleine dieren krijgen het steeds moeilijker. Met het blijven stijgen van het water zien de grote dieren uiteindelijk ook dat er eigenlijk best wel een probleem is ontstaan. Duidelijk is dat ieder een eigen mening heeft over de natte stad.


Maar al die tijd zien wij als lezer steeds één klein aapje dat probeert de aandacht te krijgen, helaas niemand luistert naar het diertje. Nu wel! En eindelijk kan het kleine aapje zijn plan vertellen... het is een simpel maar superplan, maar ze zullen het wel samen moeten doen!


Zoals gezegd behandelt het boek op een heel vriendelijk en humoristische manier een probleem dat iedereen wel herkent, toch ligt de nadruk niet op de klimaatverandering - met als gevolg zeespiegelstijging -  maar op een probleem die opgelost moet worden. En de kleine aap staat symbool voor het feit dat het handig is naar elkaar te luisteren, als hij aan het woord had kunnen komen, was het probleem al veel eerder opgelost geweest!


Dit alles wordt, ook door Mariajo Ilustrajo, op een bijzondere manier in beeld gebracht. De afbeeldingen zijn in zwart-wit met een grijsgroene waterkleur. We zien duidelijk dat de kleinere dieren veel sneller last hebben dan de grote imposante dieren. Maar als die laatste ook last krijgen van de nattigheid dringt het besef door dat er toch iets moet gebeuren. De illustraties maken dit heel goed duidelijk maar vooral is klip en klaar dat iedereen belangrijk is, ook het kleine aapje, ook de giraf, ook de egel, de muis, de leeuw en de olifant.
Samen kunnen zij bergen verzetten en zelfs een 'berg' water laten verdwijnen!

Een prima boek om op een speelse manier met kinderen over (klimaat)problemen te praten.


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789025776596 | Hardcover | 40 pagina's | Gottmer | 21 september 2022
Vertaald door Mira van der Lubbe | leeftijd 3+

© Dettie, 21 september 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER