Baby- en peuterboeken 0-3 jaar

Rachel Bright & Jim Field

https://www.facebook.com/Rachel-Bright

http://www.jimfield.co.uk

 

Gekkie de Gekko
illustraties: Jim Field
Tekst: Rachel Bright


Gekkie de Gekko is een heerlijk vrolijk beest, hij zingt de hele dag door, elke dag, van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat.
Hij weet dat hij geweldig is, hij weet dat hij de Ster van de Baai wordt. Maar er is één probleem... Gekkie is de enige die er zo over denkt. Gekkie zingt namelijk zo vals als een kraai!
En eindelijk durven ze dat tegen Gekkie te zeggen.

Gekkie trekt het zich niet aan, hij weet wel beter en besluit naar een andere plek te gaan waar ze zijn gezang wèl kunnen waarderen. Hij ging op pad... totdat hij bovenop een rots stond. Het uitzicht was adembenemend. Vol enthousiasme begon hij te zingen... En toen gebeurde het!
Daar boven op die top kreeg Gekkie de les van zijn leven dankzij een prachtige vlinder.


Eenmaal terug bij zijn vrienden leren ze een heel andere Gekkie kennen, een heel lieve Gekkie die eindelijk rekening houdt met alles en iedereen. Hij ontdekt dat dat veel fijner is. Hij doet veel meer dingen samen en daar wordt hij heel gelukkig van.


De vertaling van de tekst op rijm is verzorgd door rijmkoningin Bette Westera. Alle teksten die zij maakt, hebben een prachtig en speels ritme. Dat maakt dit boek naast de grappige illustraties ook tekstueel een plezier om te lezen.


Rachel Bright en Jim Field hebben samen al meerdere boeken gemaakt en altijd laten ze op een heel fleurige manier zien hoe dingen ook anders, vrolijker, positiever of beter kunnen.Gekkie de Gekko is opnieuw een schot in de roos. Gelijk als je zijn koppie ziet raak je al een beetje verliefd op die lieve Gekkie...


ISBN 9789025777012 | Hardcover | 32 pagina's | Gottmer | 23 september 2022
Vertaling Bette Westera | Afmeting 24,7 x 30,6 cm | Leeftijd 3+

© Dettie, 20 november 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Laat maar los Koala
illustraties: Jim Field
tekst: Rachel Bright


Opnieuw neemt Rachel Bright ons mee naar de dierenwereld. In haar vorige boek 'De leeuw in de muis' lazen we over een onopvallende maar dappere muis die ook zo graag eens aandacht en bewondering wilde hebben. In dit boek gaat het over een klein koalabeertje dat altijd in de boom zit en er nooit uit komt.


Hij hield van zijn boomstam
Hij was KAMPIOEN
in stil blijven hangen
en bijna NIKS doen


We zien het kleine beertje lekker slapen, zich uitrekken, even wat eten, zich omdraaien, gapen en weer slapen. Hij vindt zijn plekje in de boom heerlijk, beneden op de grond is het veel te druk. Daar lopen veel te veel dieren rond te rennen. De kleine Koala houdt van rust, regelmaat en gewoontes. Zijn leven is prima zo.

Maar... diep in zijn hart kriebelt het wel een beetje. Als hij de andere dieren gezellig spelletjes ziet doen of als de kangoeroe lekker op zijn banjo aan het spelen is en samen met de andere dieren liedjes zingt bij het kampvuur, ja dan... zou Koala best wel erbij willen zitten. Maar in zijn boom, op zijn tak is het veilig, daar is zijn boekenplankje en zijn hangmatje. Wie weet wat er allemaal op de grond gebeurt. Kortom, Koala wil wel maar durft niet.
En zo blijft hij lekker in zijn boom, maand in maand uit. Totdat een specht zijn boom ontdekt en heerlijk begint te kloppen.
De tak waarop Koala woont, kraakt, de tak wiebelt, de boom zakt langzaam scheef. De dieren houden hun adem in. En nog durft Koala niet naar beneden te komen.
Ik kan niet! Ik durf niet! roept hij bang.


En toen de boom BRAK
omklemde Koala
nog altijd zijn tak.


En daar zit Koala op de grond, maar


Wat hoog in de boom reuze eng leek te zijn,
was eenmaal beneden juist vreselijk fijn!


En zo loopt dit lieve verhaal heel vrolijk af.  Het blijkt dat, net als bij mensen, het voor kleine Koalabeertjes ook wel eens goed is om oude dingen of gewoontes los te laten. Koala geniet van zijn leven op de grond en ontdekt dat nieuwe dingen leren en uitproberen fijner is dan steeds enge, niet bestaande dingen te fantaseren.

De grote afbeeldingen bij het verhaal zijn levendig en vol kleur. De illustrator licht op zijn website toe hoe hij voor dit boek geïnspireerd werd door zijn reizen door Australië en laat zien hoe de foto's en het landschap hem uiteindelijk verder hielpen om tot dit mooie eindresultaat te komen.

Opnieuw een fijn boek van deze schrijfster en illustrator. Hopelijk volgen er meer.


ISBN 9789025766863 | Hardcover | 32 pagina's | Gottmer | februari 2017
Afmeting:  24 x 30 cm | Vertaling op rijm door Bette Westera | Leeftijd 3+

© Dettie, 1 maart 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De leeuw in de muis
illustraties: Jim Field
tekst: Rachel Bright


Middenin de woestijn staat een rots, daarbovenop ligt de leeuw stoer te wezen. Hij brult regelmatig wat in het rond, toont soms zijn kracht en alle dieren kijken dan vol bewondering toe. Wat is die leeuw toch geweldig!
Onderaan de rots woont een onopvallende muis in zijn onopvallende huis. Soms piept hij wat maar tot zijn grote verdriet hoort niemand hem en merken ze hem niet op. We zien het kleine beestje sombertjes rondstappen. Zijn staart zit vol met pleisters dankzij al die keren dat er op getrapt werd. Hoe kan hij nou zorgen dat hij opgemerkt wordt, hoe kan hij zijn onzichtbaarheid veranderen? Waarom krijgt de leeuw wel alle aandacht en hij niet?
Maar diep in zijn hart weet de muis het eigenlijk wel...


"Het komt door dat brullen.
Ik wil ook zo'n grom.

want als ik een GROM heb,
dan horen ze mij.
Dan zien ze me zitten,
dan hoor ik erbij."


De kleine muis besluit dus net zo te leren brullen als de leeuw. - En die brul is fenomenaal als je de afbeelding bekijkt - Als hij kan brullen dan zullen de dieren eindelijk wél naar hem luisteren en hem écht zien. Maar dan moet hij wel naar de leeuw toe om te vragen hoe dat brullen moet... en de leeuw is eigenlijk wel héél groot en sterk...
Maar onze dappere muis "had stellig besloten zich groter te schreeuwen" dus op bibberpootjes maar vol goede moed gaat hij op pad, onderweg spreekt hij zichzelf steeds maar moed in. Eindelijk is hij bovenop de hoge rots, waar de leeuw lekker ligt te zonnen... De muis slikt een paar keer, hij vindt het toch wel heel eng. Hij raapt uiteindelijk de moed bij elkaar en spreekt de leeuw aan.
En wat er dan gebeurt... dat had niemand kunnen voorspellen!


Een grappig verhaal op eindrijm over angst en moed. Hoe een kleine muis soms dapperder kan zijn dan een leeuw én omgekeerd.
De afbeeldingen zijn humoristisch en vaak vanuit een aparte invalshoek getekend, waardoor het verhaal goed binnenkomt. De leeuw IS groot en de muis is écht klein. De afloop is erg leuk, kinderen zullen waarschijnlijk zitten schateren om die moedige muis. Heerlijk verhaal.

ISBN 9789025766146 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Gottmer | september 2016
Afmeting 30,9 x 24,6 cm | vertaald door Bette Westera | leeftijd 3+

© Dettie, 9 oktober 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER