Baby- en peuterboeken 0-3 jaar

Sebastien Braun

http://sebastienbraun.com

 

De Beestjesboom
Een flapjesboek vol beestjes
Sebastien Braun


Op de voorkant van dit boekje zien we Max de Mier met zijn rugzakje om en brilletje op voor de deur van de Beestjesboom staan. Dat is een grote boomstam die op de grond ligt. Aan de zijkant is de hoofdingang.


Max wil bij zijn oma op bezoek maar kent de weg in de Beestjesboom nog niet zo goed.
'Jouw oma woont in de Sprinkhaanlaan', vertelt de man van de receptie. 'Je moet door die deur, waar die bij met het gele strikje staat.' Maar die meneer is een beetje in de war want Max ziet geen bij met een geel strikje. Hij ziet wel een rode, een gele en een blauwe deur. Bij een daarvan staat een diertje met een geel strikje maar dat is geen bij. Bij de andere vliegt een bij maar die heeft een rood strikje. Welke deur is nou de goede? Dat moet Max dan maar uitproberen.


Gelukkig vindt max de goede deur en zo belandt hij in een winkelstraat, daar vertelt de fruitwinkelmier welke weg hij moet volgen. Ook hier zijn weer drie deuren waarachter je kunt kijken. Een van die deuren geeft toegang tot de volgende bladzijde. En zo gaat het door. Hij moet onder andere een slakkenspoor volgen of door een spinnenwebdoolhof zijn weg zoeken.
Max loopt door een gezellig restaurant, een heel grote beestjesbibliotheek met allemaal laden en geheime hoekjes én de deur die naar de volgende pagina gaat. Hij loopt door een geheime ruimte, door het doolhof en eindelijk, na al dat lopen, komt hij in de Sprinkhaanlaan... Maar welke deur moet hij daar nou hebben? Waar woont oma?
Het eind van het verhaaltje heeft nog een vrolijke, onverwachte wending.

Voor kinderen zijn al die deurtjes waarachter je kunt kijken, natuurlijk geweldig en voor volwassenen eigenlijk ook, want wat je achter de deuren ziet is vaak erg humoristisch. Achter een deurtje zien bijvoorbeeld een wc-pot, waarop een verbaasd beestje net lekker de krant zit te lezen. Achter een ander deurtje zien we mierenkinderen in hun stapelbed en in een paskamer staat een geschrokken mierenmeisje, ze is zich net aan het omkleden!
Maar ook de afbeeldingen naast en boven de deuren zijn leuk. In de winkelstraat zien we een duizendpoot schoenen passen. Om hem heen staan dozen die vol zitten met dezelfde schoenen... In de bibliotheek vormen boekenwormen de glijbanen om van boven naar beneden te komen. En zo zitten in elke afbeelding wel kleine grapjes verstopt.
De tekst is kort en soms in tekstballonnetjes weergeven. De letters zijn goed leesbaar afgedrukt.

Het is een boekje van hardkarton, deze keer niet met ronde hoeken maar de hele rechterzijkant is rond net als de Beestjesboom zelf. De flapjes zijn van stevig papier gemaakt en vormen een mooi geheel met de afbeelding. Je moet telkens even goed kijken waar een flapje kan zitten en dat is prettig spannend om te zoeken.
Een gezellig, vlot boekje dat de kleine 'lezer' actief betrekt bij het verhaal.


ISBN 9789025762292 | Hardcover | 16 pagina's | NUR 271 | Uitgeverij Gottmer | april 2016
Afmeting: 20,8 x 17,4 cm | Leeftijd: 2+

© Dettie, 30 juni 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER