Baby- en peuterboeken 0-3 jaar

Hans de Beer & Burny Bos

Zie ook de recensies op Leestafel over boeken van Hans de Beer & Burny Bos voor jongeren van 4-5 jaar

 

Tetkees zoekt een baby
illustraties Hans de Beer
tekst Burny Bos


Het kleine olifantje Tetkees heeft mooie rolschaatsen gekregen voor zijn verjaardag, voor alle vier zijn poten één. Daar is hij best wel blij mee maar wat hij het liefste wilde kreeg hij niet. Hij wil namelijk zo graag een babybroertje of -zusje voor zijn verjaardag. Volgens zijn moeder kan dat niet. Dan zoek ik er zelf wel een denkt Tetkees lekker eigenwijs en rolschaatst naar de ooievaar en vraagt of hij een van haar kinderen mag, maar ooievaar geeft haar kinderen niet weg. Hij mag wel even op het nest komen zitten...
vervolgens vraagt Tetkees het aan het hert en de kikker, aan de das, de pauw, de vleermuis, de kangoeroe, de specht en dan is hij zo moe dat hij gewoon naar mama wil, maar waar is ze? Hij rolschaats, en rolschaats, heel hard... als dat maar goed gaat...
Het eind is anders dan je verwacht maar wel heel leuk gevonden.


Als je de combinatie Burny Bos & Hans de Beer op de cover ziet staan dan kun je zo'n boekje bijna ongezien kopen want ze zijn altijd leuk en erg mooi gemaakt. Ook dit verhaal is weer geweldig en de tekeningen zitten weer vol humor. Het naieve kleine olifantje doet van alles, bindt een stoel omgekeerd op zijn kop zodat hij ook een gewei heeft en maakt een zakdoekbuidel en hakt net als specht een hol in een boom of gaat op aanraden van een vleermuis op z'n kop hangen. Het is allemaal enorm grappig om te zien.
De letters hebben een prima formaat, ze zijn duidelijk en prettig leesbaar.


Het verhaal is al eerder verschenen maar is nu uitgegeven, speciaal voor de allerkleinsten, in een nieuw en handzaam formaat met stevige, gelamineerde pagina’s. De bladzijden zijn daardoor afwasbaar zodat omgegooide limonadebekers, kleverige jamhandjes of plakkerige mondjes geen kwaad kunnen. Alles blijft leesbaar en is zo weer schoon te maken. Speciaal voor de kleintjes zijn de originele verhalen bovendien vereenvoudigd zodat ze ook door hen goed te volgen zijn.
Alweer zo'n mooi boekje van De Vier Winstreken.

ISBN 9789051162288 hardcover met ronde hoeken 24 pagina's | De Vier Windstreken | februari 2012
formaat: 19,5 x 19,5 cm Leeftijd vanaf 2 jaar

© Dettie, 3 februari 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De Kleine IJsbeer - Groot kartonboek -
tekst en illustraties Hans de Beer


Dit boek kende ik al onder de titel  Een ijsbeer in de tropen (va 4 jaar) alleen was dat in een groter formaat en waren de pagina's van papier. Nu is het boek er ook in een hardkartonnen uitvoering, onder de titel De Kleine IJsbeer, zodat nu ook de hele kleintjes naar hartelust de plaatjes kunnen kijken maar vooral het boek kunnen pakken en aanraken zonder dat het kapot gaat. Ook de tekst is in dit kartonboek korter en de woorden zijn eenvoudiger.  Bovendien heeft dit boek 16 bladzijden in plaats van 32 maar de strekking van dit leuke verhaal is gelukkig bewaard gebleven.

Het verhaal:

Lars, de kleine ijsbeer, mag voor het eerst met zijn vader mee om te jagen. Hij leert van alles: sporen volgen, zwemmen en duiken. Nadat ze de grote vis gegeten hebben die de vader van Lars gevangen heeft, gaan ze slapen.
Maar...

's Nachts begint het ijs te scheuren. Het stuk waarop Lars slaapt, breekt af. Als Lars wakker wordt, ziet hij alleen maar water om zich heen. En omdat het steeds warmer wordt, wordt de ijsschots waarop hij zit steeds kleiner. Gelukkig drijft er een grote ton voorbij. Lars klautert erbovenop. Dan steekt er een storm op. Lars klemt zich goed vast aan de ton.

Gelukkig gaat de wind liggen en na een hele tijd ronddobberen op zee, ziet Lars land, maar wat ziet het er raar uit! Het is helemaal groen! Eenmaal aan land doen zijn voeten zeer, de grond is heel heet. Lars rent snel naar de rivier om zijn pootjes te laten afkoelen...  Maar voordat hij een poot in het water kan steken, duikt er een heel groot beest voor hem op.  Het is Hippo het nijlpaard en al gauw vertelt Lars aan Hippo wat hem overkomen is en dat hij zo graag naar huis wil. Hippo vindt het wel zielig voor Lars en weet misschien wel een oplossing, maar of dat lukt?


Het leuke is dat je op deze manier leert welke planten en dieren in een warme en koude omgeving voorkomen en hoe deze laatste leven.
Het ijsbeertje heeft bijvoorbeeld  nog nooit een kameleon gezien of bomen. 
De mooie afbeeldingen zijn bijzonder maar dat is Hans de Beer wel toevertrouwd. Zo'n klein wit beertje naast de vrolijke Hippo, het kan niet anders dan dat je moet glimlachen.
Het is echt een prachtig boek, kinderen zullen hier vreselijk van genieten.

ISBN 9789051161663 Hardcover 16 pagina's | De Vier Windstreken | oktober 2010
Afmeting 230x18x230 mm Leeftijd 1 - 3 jaar

© Dettie, 29 november  2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER