Baby- en peuterboeken 0-3 jaar

Mark Haayema & Harmen van Straaten

Sterrenwachter
illustraties: Harmen van Straaten
tekst: Mark Haayema


Op de dwergenplaneet, ergens heel ver weg, wonen de sterrenwachters. Ze hebben allemaal een eigen holletje met een paraplu als dak. Iedere sterrenwachter heeft een karretje met daarin een grijze steen en elke nacht laten ze die steen gloeien en omhoog zweven, totdat hij hoog aan de hemel staat te stralen, de steen is veranderd in een fonkelende ster!


Muk vindt het machtig en kan niet wachten tot hij jarig is, want elke sterrenwachter krijgt op zijn vierde verjaardag een eigen steen. Eindelijk is het zo ver, van papa krijgt hij de mooiste steen die hij ooit gezien heeft. Die eerste nacht doet papa voor hoe het moet en Muk let goed op. Zo moeilijk is het niet, denkt hij.
De volgende nacht mag Muk het zelf proberen, hij weet zeker dat het hem gaat lukken, elke sterrenwachter kan het, dus hij ook! Maar wat Muk ook probeert, de steen gaat niet gloeien en al helemaal niet zweven. Wat doet hij verkeerd?


Vlerk de vleermuis geeft hem een tip: 'Je moet het gewoon doen!' zegt hij. Dat wist Muk ook wel, maar hoe? Het verzint iets maar dan nog gebeurt er niets. Filos de uil en Slier de glimworm geven hem ook advies. 'Denk na,' zegt de een. 'Je moet niet denken, maar voelen,' zegt de ander. Trouw volgt Muk hun advies op maar helaas, nog steeds gloeit en zweeft de steen niet. Muk is verdrietig van, hij heeft alle goede raad opgevolgd, waarom lukt het nou niet?
Gelukkig komt papa even kijken en hij geeft het enige, echte, goede advies, hij zegt:  "Je moet erin geloven, je moet erop vertrouwen dat je het kunt!" En ja! De steen begint te gloeien en langzaam zweeft hij omhoog... En dat heeft Muk helemaal zélf gedaan!


Een mooi verhaaltje waarin een kind gewezen wordt op zijn eigen kracht. Ook al hebben kinderen soms nog hulp nodig toch ze kunnen ook al veel dingen zelf, en dat mag hij of zij best weten! Een gezonde portie zelfvertrouwen is nooit weg.
De tekst is opgebouwd uit korte zinnen en het verhaal begint en eindigt met een tekstje op rijm. De schreefloze letters zijn goed leesbaar en van een prettig middelgroot formaat.
De gekleurde afbeeldingen van Harmen van Straaten maken het verhaal extra bijzonder. Vanaf nu kijk je nooit meer naar de sterren zonder aan de dappere, kleine Muk te denken...


‘Sterrenwachter’ is van september tot en met december 2015 ook als voorstelling te zien voor iedereen vanaf 2 jaar. Er wordt gebruik gemaakt van poppen en kan gegeven worden in een theater, kleine zaal, op scholen, creches enz. Een voorstelling over proberen, vallen, opstaan, na-apen, volhouden, totdat: het lukt. (duur 30 minuten).

Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789051164466 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij De Vier Windstreken | augustus 2015
formaat: 21,5 x 28,7 cm | Leeftijd 3+

© Dettie, 10 september 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER