Baby- en peuterboeken 0-3 jaar

M. Christina Butler

Benjamin is boos!
illustraties: Frank Endersby
tekst: M. Christina Butler


Op een dag werd Benjamin Konijn wakker
met een brommerig gevoel.
De zon scheen, de vogels zongen, maar
Benjamin had een grote boze bui.
'Stomme kwettervogels,' mopperde hij.
'Stomme zonnestralen!'


Zo begint het boek over Benjam die echt een enorm boze bui heeft.
Eekhoorn en Muis komen Benjamin halen voor de picknick en met z'n drieën gaan ze op pad.
Maar Benjamin vindt er allemaal niets aan. Zijn twee vrienden proberen hem op te vrolijken. Ze doen kunstjes, maken grapjes, doen een wolkenspelletje en laten hem boven op de berg het mooie uitzicht zien, maar Benjamin blijft boos, hij ziet alleen de vervelende hommel.

'Stomme hommel!'
foeterde hij.
'Zoem een eind op!'


Muis en Eekhoorn weten het op het laatst ook niet meer en gaan maar met zijn tweeën in de zon spelen, Benjamin zit in zijn eentje lekker boos te wezen. En zomaar ineens... zakt de boze bui weg en kan Benjamin weer lachen. Maar waar is de boze bui gebleven?


Een mooi verzorgd hardcover boek. Aan het boek zit aan een kort 'leeslintje' met daaraan een 'Benjamin' als konijnenknuffeltje.
In de tekst zitten kleine grapjes zoals het bovenstaande 'Zoem een eind op' of 'Konijn ging er als een haas vandoor.' De letters en de taal zijn duidelijk en de tekst is mooi vertaald zoals bijvoorbeeld: buitelend en stuiterend tuimelden ze door het hoge gras [...]. Er is kennelijk goed over nagedacht. Het lijkt me dat geen kind boos kan blijven als je dit verhaal voorleest. Ook kun je door dit boek op een prettige manier boos worden en boos zijn met kinderen bespreken.
'Alles wat aandacht krijgt groeit' is het gezegde en dat geldt ook voor boze buien. Benjamin wordt op gegeven moment 'genegeerd' en dan zakt zijn boze bui, hij helpt een lieveheersbeestje en dan kan hij gelukkig weer meedoen met zijn vriendjes. Misschien is dit wel de wijze les wat je van dit boekje meekrijgt.


Op de voorkant van het boek zie je een boos kijkend konijn en die boze blik blijft er in de loop van het verhaal ook nog wel een tijdje, wat wel grappig is eigenlijk. Iedereen kent wel eens zo'n dag waarop niets 'leuk' is, gewoon zo'n rotdag.
Maar, je wordt vanzelf vrolijk van de gekleurde illustraties van de twee vrienden die heerlijk genieten van hun dag en van alles zien en ontdekken. Het is een boek vol zon, gras en klaprozen. Wat wil je nog meer?


ISBN 978 90 261 3708 2 Hardcover 32 pagina's | Fontein | september 2010 met knuffel
Vertaald door Joukje Akveld Vanaf 3 jaar

© Dettie, 30 september 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER