Baby- en peuterboeken 0-3 jaar

Rod Campbell

http://dearzooandfriends.com

 

Lieve dierentuin
Rod Campbell


'Lieve dierentuin', is de aanhef van een brief dat een kind schreef naar de dierentuin, want hij of zij wilde zo graag een huisdier. De mensen van de dierentuin reageerden heel leuk. Het kind vertelt aan ons 'Ze stuurden me een... ' en dan zien we in het hardkartonnen boekje een enorme vierkante kist staan, maar wat zit erin?


Dankzij een flap in het boekje kunnen we die kist zelf openklappen, en wat zien we? Een olifant! Dat kan natuurlijk niet, die is veel te groot. Het kind vertelt:
'Dus stuurde ik hem terug.
Toen stuurden ze me een...'

Dit keer zien we een heel lange kist, en daar steekt een leuke kop bovenuit, gelukkig kan die kist ook opengemaakt worden en wat staat daar? Een giraf! Die is veel te lang! 'Dus stuurde ik hem terug,' meldt het kind ons.

En zo gaat het door, de kisten worden steeds kleiner, op het laatst worden het manden en dozen waarin we kunnen kijken. Maar alle dieren die erin zitten zijn te wild, te chagrijnig, te stout, te eng, te glibberig. - Kinderen leren op deze manier ook nog eens allemaal dieren en hun kenmerken kennen. -
Het leuke is dat elke linkerpagina begint met: Toen stuurden ze me een... en elke rechterpagina eindigt met 'Dus stuurde ik hem terug'. Maar de allerlaatste zending wordt niet teruggestuurd, die is helemaal goed!


De kleurrijke illustraties zijn eenvoudig gehouden, grappig is dat op elke kist een waarschuwing staat, zoals 'Heel zwaar' op de kist van de olifant of 'Breekbaar' op de kist van de giraf. Verderop lezen we nog 'Gevaar!' of 'Pas op!' Hoe kleiner de zending wordt hoe minder waarschuwingen nodig zijn. Aan elke kist, doos of mand hang ook nog een bordje met de afzender...  'Van de dierentuin'. Behalve het laatste bordje, die is 'Van al je vrienden in de dierentuin'.
De korte teksten zijn in redelijk grote, duidelijke, schreefloze letters afgedrukt.


"Deze klassieker met zijn eenvoudige, doeltreffende tekst, aantrekkelijke illustraties en niet te vergeten de stevige flappen waaronder allerlei dieren verstopt zitten, is al ruim 30 jaar niet weg te denken uit meer dan vijf miljoen(!) huishoudens over de hele wereld," staat bij de beschrijving te lezen. Dat kan ik me goed voorstellen. Kinderen zullen die verstopte dieren helemaal geweldig vinden. Het is natuurlijk ook best spannend om te kijken wat er achter zo'n flapje zit. Verder is het gewoon een superleuk boekje dat zijn - lage - prijs meer dan waard is.

ISBN 9789025761165 | Hardcover | 18 pagina's | Uitgeverij Gottmer| september 2014
1e druk 1982 Engelse titel Dear Zoo vertaald door J.H. Gever Leeftijd 2+

© Dettie, 26 oktober 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER