Baby- en peuterboeken 0-3 jaar

An Melis

http://www.anmelis.be

 

het grote Hekselien voorleesboek
An Melis


In dit mooie, gezellige boek staan drie verhalen over Hekselien. Zij woont in het bos samen met Moes en Bonkie de draak.


Het eerste verhaal Hekselien en elfje Fien begint al goed... je ziet Hekselien tegen een storm in lopen. Die storm komt niet door het slechte weer, nee het komt door Bonkie. Hij is ziek, hij heeft drakensnot. Arme Bonkie ziet er helemaal grijs van. Elke keer als hij niest en proest blaast hij alles overhoop. Dat kan zo niet langer. Hekselien is de hele dag aan het opruimen. Ze besluit een lekker toversoepje te maken, dan knapt Bonkie wel weer op. Hekselien gaat aan de slag en maakt een grote pan toversoep. Ze moet op een krukje staan om er bij te kunnen en daardoor gaat het ook mis. Als ze wil proeven van de soep valt ze in de pan en is gelijk ziek! Ze kan niets meer en haar huid is helemaal blauw!. Wat nu? Moes kan niet toveren en Bonkie is ziek. Gelukkig heeft Moes een goed idee, elfje Fien kan ook toveren, misschien kan zij helpen! Moes gaat gelijk op pad en schiet al lekker op, hij is er bijnaaaaaaaaaaa... Moes is ineens verdwenen!  Hij is in een put gevallen en kan er niet meer uit. Als ze hem nou maar vinden...


In het tweede verhaal Hekselien en het trollenkind vinden Moes, Binkie en Hekselien, verborgen tussen een hoop bladeren, Knolle een trollenkind. Hij heeft zich verstopt voor de grote trollen. Hij moet heel erg huilen en vertelt dat hij zo graag een stuk zeep wilde hebben en zich heel graag wilde wassen in een warm bad, maar iedereen lachte hem uit. Trollen wassen zich niet! Trollen moeten vies zijn! Trollen moeten stinken! Maar Knolle is anders en wil zo graag schoon zijn. Hekselien is heel lief voor hem. Ze neemt Knolle mee naar huis en maakt een lekker warm bad voor hem, ze vindt het wel gezellig dat Knolle er is. Maar na een paar dagen mist Knolle de grote trollen, ook al pesten ze hem wel eens het zijn toch zijn vrienden. Knolle kijkt er helemaal een beetje sip van zo mist hij ze.
Wat moet, dat moet, dus brengen ze Knolle terug naar huis. Maar ze willen wel weten of hij welkom is, anders gaat hij weer mee terug, Knolle is veel te lief. De grote Trollen zijn rotzakken en ze stinken enorm. Ze pakken Knolle en zijn nieuwe vrienden gelijk op en gooien ze in een donker hol.  Het toverstokje van Hekselien hebben ze afgepakt dus Hekselien kan ze niet wegtoveren. Hekselien is woest maar ook heel boos op Bonkie, is hij nou een grote sterke draak? Daar merkt ze niets van. De lieve Bonkie begrijpt het niet, waarom doet Hekselien zo raar tegen hem? Op het laatst wordt hij ook boos, en niet zo'n klein beetje ook, en dat is maar goed ook!


In Hekselien en de babydraakjes komt Uil in paniek aanvliegen, er is een ongeluk gebeurd. Iedereen moet komen helpen. Alle heksen en Bonkie vliegen snel achter Uil aan. Zien ze het ged? is er brand? Maar nee het is Snoeza een meisjesdraak, ze is tegen een boom gebotst en heeft enorme pijn in haar vleugel. Onder haar andere vleugel komen vijf kleine drakensnoetjes tevoorschijn. Het zijn Snufje, Dipje, Mopje, Dopje en Pufje. Papadraak is op zakenreis. De heksen toveren een mooie deken en leggen Snoeza en haar kleintjes daarin. Zo is het een mooie draagdoek en zo wordt Snoeza voor verdere verzorging naar het heksendorp vervoerd. De vleugel van Snoeza blijkt gebroken, dat heeft zijn tijd nodig. De kleine draakjes hebben veel plezier bij de heksen. Behalve Pufje, want het is zijn schuld dat zijn moeders vleugel gebroken is. Hij kan niet goed vliegen en mama wilde hem redden toen hij viel. Hekselien bedenkt een heel slim plan om Pufje goed te leren vliegen. Dan kan hij straks zijn mama verrassen!


Het boek straalt een enorme gezelligheid uit. Hekselien is een lekker rond heksje met een leuke snoet en knalrode wangen.
Bonkie is echt een lieve schat van een draak. Als het even kan helpt hij iedereen. Heel aandoenlijk is de afbeelding waar hij Moes, Hekselien en Knolle in zijn vleugels draagt omdat ze zo moe zijn.
Ook de afbeelding waarop je iedereen in het grote bad ziet zitten na het trollenavontuur is geweldig.
Je zou zo bij Moes, Bonkie en Hekselien gaan wonen want ze zijn alle drie heel hartelijk, meelevend en warm.
Het lijkt me heerlijk om kind te zijn en dan dit boek voorgelezen te krijgen terwijl je lekker bij iemand op schoot zit en dan ook samen de vrolijke, knusse afbeeldingen bekijken.  Maar ja, dat kan helaas niet meer, maar genieten kan je op elke leeftijd en dat doe je met dit boek.

Bij het boek zit ook nog eens een CD waarop de verhalen verteld worden door An Melis zelf. Ze heeft een warme stem met een licht Vlaams accent. Er zijn geluiden als achtergrond bij het verhaal te horen, het klinkt als een hoorspel. Soms is er ook wat mooie rustige, sprookjesachtige muziek te beluisteren veelal voor en na het verhaal.


ISBN 9789059329669 Hardcover 104 pagina's Afmeting 20,5 x 25 cm, Uitgeverij Abimo februari 2013
inclusief CD met alle verhalen en enkele liedjes Leeftijd vanaf 3 jaar


© Dettie, 14 maart 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER