Baby- en peuterboeken 0-3 jaar

Marijke ten Cate

http://www.marijketencate.nl

 

Waar is mijn sok?
Marijke ten Cate


Waar is mijn sok?
is een hardkartonnen zoekboek, maar eigenlijk is het meer dan dat.
Over twee pagina's verspreid, staat een illustratie die aldoor een eigen achtergrondkleur heeft. Op de eerste afbeelding zie je een jongetje dat net uit bad gekomen is. Hij is nog helemaal nat en heeft een grote geruite handdoek in zijn hand. Hij vraagt aan het aapje: 'Waar is mijn gestreepte onderbroek?' Verder is er geen tekst.
Het aapje heeft een groene onderbroek in zijn handjes. Je ziet op de afbeelding dat de krokodil ondertussen lekker in het warme bad gekropen is en muisjes die met de staart van de krokodil spelen. Er staan slippers bij het bad. Er hangt een brilslang met een gestippelde onderbroek aan de bovenkant van de bladzijde, er hangt wasgoed aan een waslijn, een klein kindje kruipt rond met een popje op haar rug, er loopt een poes met een onderbroek op zijn kop en een das aan zijn staart. Een klein jongetje heeft een lampenkap op zijn hoofd gezet en een kleine kastje leeggehaald, alle kleren liggen op de grond... En zo is er nog meer te zien. Ergens op deze afbeelding moet dus een gestreepte onderbroek te vinden zijn... Na een tijdje zoeken vind je hem wel maar je moet héél goed kijken.


Op de volgende, deze keer lichtblauwe, prent vraagt het jongetje waar zijn lichtblauwe hemd is. Ook op deze afbeelding is weer heel veel te zien en bijna alle dieren en mensen van de vorige tekening zie je hier weer op terug. Dit keer hebben ze een hempje aan, zelfs de vogeltjes in de bomen!
En zo gaat het verder, op de gele afbeelding worden gele sokken gezocht. Het jongetje heeft dan zijn gestreepte onderbroek en lichtblauwe hemd aan. Daarna zoekt hij nog zijn blauwe spijkerbroek, zijn rode trui en gestippelde schoenen. Aan het eind van het boekje is hij helemaal aangekleed en zoekt hij alleen nog zijn groene jas... want met een jas aan kan iedereen lekker naar buiten.


De zeven afbeeldingen zijn erg humorisrisch. De muizen doen bijvoorbeeld een muizenwasje, een banaan is als een popje in bed gestopt, een kindje voert een schaapje met de plantjes uit de vensterbank, de papegaai krijgt een ooglapje aangeboden, een muis in een rolschaats laat zich voortrekken door de brilslang, die een lekkere warme trui aan heeft enz. enz. En zo is op elke afbeelding heel veel te ontdekken. Het leuke is dat alle dieren en mensen met iets bezig zijn, dus je kunt ook rond deze figuurtjes een verhaal bedenken of een kind iets laten zoeken.
Erg leuk boekje dat vele uren kijk- en zoekplezier zal opleveren.


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789047703808 Hardcover met ronde hoeken, 14 pagina's Uitgeverij Lemniscaat november 2011
Leeftijd ca. 3 jaar

© Dettie, 5 februari 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER