Baby- en peuterboeken 0-3 jaar

Jörg Mühle

http://cargocollective.com/jmuehle

 

Nog even mijn haartjes wassen
Jörg Mühle


Mühle (Frankfurt 1973) is o.a. bekend vanwege zijn hardkartonnen boekje Nur noch kurz die Ohren kraulen? (Nog even achter mijn oortjes kriebelen) waarvan in Duitsland 60.000 exemplaren verkocht zijn en dat in zes talen vertaald is. Niet zo verwonderlijk als je de aparte aanpak van Mühle bekijkt. Zowel in Nog even achter mijn oortjes kriebelen als dit boekje, wordt namelijk aan de kinderen gevraagd om Klein Konijn te helpen met zijn activiteiten, die deze keer bestaan uit het 'badderritueel' dat als volgt begint:


Vandaag gaat Klein Konijn in bad.
Zijn badje is al vol.


Roep hem maar gauw!


En ja hoor, Klein Konijn heeft het gehoord, op de volgende pagina's zien we hem al in bad zitten. Doe jij wat shampoo op zijn hoofd? wordt ons daarna gevraagd. En zo mogen we Klein Konijn verder helpen met zijn haartjes wassen, haartjes uitspoelen, hem lekker droog wrijven met een grote handdoek en dan moeten zijn haren natuurlijk ook nog droog... maar o jee, de föhn is stuk! Wat nu?
De oplossing is erg grappig om te zien en voor kinderen ook heel leuk om te doen ...


Het eerste boekje over Klein Konijn was bij mijn buurkinderen een groot succes, vooral het mee kunnen helpen vonden ze geweldig. Keer op keer moest er uit dàt boekje voorgelezen worden, vertelden hun ouders. Dit boekje is minstens zo aantrekkelijk, misschien zelfs nog leuker dan deel 1.


De heldergekleurde afbeeldingen bewijzen dat overdaad in een tekening niet altijd beter is. In dit boekje is het juist de eenvoud waar de kracht in schuilt. En nu maar hopen dat Klein Konijn een lang en druk leven heeft zodat wij nog jaren van hem en zijn bezigheden kunnen genieten!


(Dit boekje is door bibliotheken geselecteerd voor de Prentenboek TopTien 2018)


ISBN 9789025765835 | Hardcover met ronde hoeken | 22 pagina's | Uitgeverij Gottmer |  juni 2016
Vertaling: J.H. Gever | Leeftijd 2+

© Dettie, 25 juli 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Nog even achter mijn oortjes kriebelen
Jörg Mühle


Als je het stevige boekje met hardkartonnen pagina's openslaat, zie je Klein Konijn met zijn rug naar je toe staan. Hij heeft een mooie blauwe badjas aan. 'Tik hem maar op zijn rug, misschien draait hij zich om' zegt de tekst. Dus dat doen we natuurlijk. Als je dan de bladzijde omslaat zie je inderdaad de vrolijke snoet van Klein Konijn. In zijn handen heeft hij een tandenborstel. Zijn tanden zijn gepoetst en zijn pyjama ligt klaar.
'Klap maar in je handen, dan heeft Klein Konijn zijn pyjama aan. Een ja hoor! Op de volgende twee bladzijden zien we Klein Konijn in zijn pyjama, maar zijn kussen zit vol bulten... Schud je hem even op?


Dankzij dit grappige 'interactieve' boekje krijgen de kinderen op elke bladzijde een opdracht. Het hele 'naar bed gaan' ritueel wordt zo stapje voor stapje doorgenomen met als uiteindelijk resultaat dat Klein Konijn lekker in zijn bedje ligt... 'Doe jij het licht nog even uit?'


De aantrekkelijke helder gekleurde afbeeldingen zijn heel eenvoudig maar daardoor wel duidelijk. Er staat niets teveel weergegeven zodat het voor de kleine peuters goed te begrijpen is. De tekst bestaat uit korte zinnetjes die in middelgrote letters zijn afgedrukt.
De combinatie van kinderen mee laten helpen om Klein Konijn naar bed te brengen en de leuke illustraties is heel origineel. Erg leuk bedacht, kleine kinderen zullen dit prachtig vinden.

ISBN 9789025760472 Hardcover met ronde hoeken 22 pagina's Uitgeverij Gottmer juni 2015
Vertaling: J.H. Gever Leeftijd 2+

© Dettie, 20 juni 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER