Baby- en peuterboeken 0-3 jaar

Dit is mijn papa!
Mies van Hout


Mies van Hout is gekend om haar fleurige, vrolijke illustraties en haar prachtige prentenboeken, waar zelden veel woorden in staan maar des te sprekender prenten. In dit boekje is het niet anders. Er staan twee zinnen in die steeds herhaald worden, namelijk; Wie is mijn papa? en Dit is mijn papa!.


De vraag wordt gesteld door een jong dier en dat zijn dit keer eens niet hondjes, poesjes of lammetjes maar dieren die niet zo veel in kinderboeken voorkomen en dat maakt het boekje des te leuker en uitdagender.


Op de eerste twee pagina's zien we bijvoorbeeld het kikkervisje dat de vraag 'Wie is mijn papa?" stelt. Daarbij hebben we de keus uit vier mogelijke papa's, zoals een vis en salamander, kikker en een fantasiedier. Ze zijn wel allemaal groen maar zien er toch heel verschillend zien. Op de volgende twee pagina's roept het kleine diertje 'Dit is mijn papa!' en we zien een gezellige grote kikker die ons glimlachend aankijkt met de broertjes en zusjes van het kikkervisje om zich heen. Sommige kikkervisjes hebben zelfs al twee zwempootjes!


Daarna stappen we over op een heel vrolijk warm oranje met bruine huisjesslak. En als je mocht denken dat de papa kiezen uit de vier mogelijkheden makkelijk is dan heb je het mis. We zien een salamander met opgerolde staart (net een slakkenhuisje) een naaktslak, een opgerolde duizendpoot én de papa zelf, maar van hem steekt alleen zijn kopje uit het huisje ... Alle papa's hebben dezelfde kleur als het kleine slakje waardoor het best moeilijk is om te kiezen welke de goede papa is.
Als we de bladzijde omslaan zien we, verspreid over twee pagina's, het kleine huisjesslakje gezellig over het grote 'huis' van zijn papa kruipen...


Bij de rups is het natuurlijk best wel moeilijk om de goede papa te kiezen, want zijn papa is een prachtige vlinder (met een mooie gekrulde snor!).
De kleine bever moet kiezen uit 4 papa's die net als hij grote knaagtanden heeft. Welke zal de goede papa zijn? Op de volgende twee bladzijden zien we onder de woorden 'Dit is mijn papa!' vader en zoon lekker gezellig knagen aan een dikke tak.
De egelpapa's zijn helemaal grappig. Eén van de papa's waar het kind uit kan kiezen is namelijk een ... cactus! Maar het verrassendste is de papa van het kleine jongetje... Wie is zijn papa?


Zoals altijd zijn de prenten van Mies van Hout weer erg aansprekend. Het is een plezier om dit interactieve boekje te 'lezen' en te bekijken.
Gaat dat zien, gaat dat zien!


(Om een indruk van de leuke prenten te krijgen, zie https://www.miesvanhout.nl/papa.html)


ISBN 9789025771089 | Hardcover met ronde hoeken | 32 pagina's | Uitgeverij Gottmer | juni 2019
Afmeting 20 x 20 cm | Leeftijd 2+

© Dettie, 15 juni 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER