Baby- en peuterboeken 0-3 jaar

Verrassing
Mies van Hout


'Een prentenboek is de eerste tentoonstelling die een kind bezoekt' zei ooit de illustratrice Kveta Pacovská.
Mies van Hout bewijst dat deze uitspraak zeer terecht is. Het is pure kunst wat zij maakt.
Na haar prachtige boeken Vrolijk en Vriendjes is nu het derde boek verschenen in dezelfde stijl. Deze keer is het boek getiteld Verrassing en dat is het zeker, een heel speciale verrassing...


Je verlangt ernaar.
Je droomt ervan.
Het is zover.
Verrassing!


Dit bijzondere prentenboek gaat namelijk over het moederschap. Over o.a. hopen, verwonderen, genieten, troosten, koesteren, aanmoedigen en loslaten. De liefde tussen moeder en kind is weergegeven door middel van erg mooie afbeeldingen van vogels en hun jongen.


Je ziet als eerste een prachtige met oliepastelkrijt getekende grote vogel die samengesteld is uit kleine vogeltjes. Daarnaast staat op een aparte bladzijde het woord verlangen. - De letter l rust op een vogelpootje. -
Op de volgende twee pagina's zie je een andere schitterende vogel die een ei heeft gelegd. Daarnaast staat het woord hopen.
Dan zie je een vogel breeduit op haar eieren zitten. Je kunt IN de eieren kijken waardoor de kuikentjes te zien zijn. Daarnaast staat het woord verwachten. De a van dit woord is ook een ei met twee kuikentjes erin.
En zo staat er op elke twee pagina's een mooie vogel afgebeeld met haar jongen en het woord dat weergeeft wat de moedervogel wil of doet.
Alle grote vogelafbeeldingen zijn op een zwarte achtergrond afgedrukt wat maakt dat de kleuren er extra uitspringen.
De pagina's waar de woorden op staat zijn wisselend van kleur maar die kleur harmonieert steeds erg mooi bij de afgebeelde vogel op de naastliggende pagina. Met de letters van de woorden zijn kleine grapjes uitgehaald.
De laatste pagina is prachtig helderblauw en opgevuld met allerlei verschillende jonge vogels. Daarbij staat het woord loslaten.

De afbeeldingen zijn speels en adembenemend mooi. Bovendien geven ze uitstekend de moeder- én kindergevoelens weer.
Hoe langer je kijkt hoe meer je ziet. Aanvankelijk lijken het eenvoudige tekeningen, bijna alsof een kind ze gemaakt heeft en dat is het juist het bedrieglijke én het knappe. Net als een kind de vogels van Karel Appel niet kan tekenen, kan ook geen enkel kind deze kunstwerkjes fabriceren. 

Zie ook het inkijkexemplaar 


Eigenlijk valt het niet te vertellen. Je moet gewoon dit boek kopen en keer op keer openslaan en genieten. Hopelijk volgen nog veel meer van zulke geweldige originele boeken van Mies van Hout.


ISBN 9789047705628 hardcover 32 pagina's Lemniscaat juli 2013
Leeftijd 3 +

© Dettie, 11 juli 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER