Baby- en peuterboeken 0-3 jaar

Opa en oma Oelewapper en de geheime vrienden
illustraties: ivan en ilia
tekst: Marianne Busser en Ron Schröder


‘Het lijkt wel of alles mis gaat,’ moppert Joep als hij hoort dat de ouders van twee klasgenootjes in de problemen zitten.
Terwijl hij dat zegt, stapt hij met Jetje bij opa en oma Oelewapper binnen.


‘Dat stomme geld ook,’ zegt Jetje. ‘Het is lastig als je maar weinig geld hebt.‘
’Tja,’ zegt opa Oelewapper. ‘Maar het is ook lastig als je teveel hebt.‘
Hij zit met een papiertje in zijn hand in de krant te turen.
‘Hoe bedoel je dat, lieverd?’ vraagt oma Oelewapper.


Teveel geld!? Hoe dat zo? En dan laat opa een loterijbriefje zien, waar een grote geldprijs op is gevallen.
Meteen zegt Joep: dan kunnen we de vader van Benno en de vader van Eline wat geven!
Maar opa heeft een beter idee. Mensen vinden het gek om zomaar een hoop geld te krijgen, zegt hij. Als we nu de vader van Eline eens een groot gat laten graven in de tuin? Dan verdient hij het geld gewoon. En zo verzint opa voor de vader van Benno ook iets.


De kinderen zoeken verder naar mensen die in de problemen zitten, want ze hebben eigenlijk zelf helemaal geen wensen. En zo komen ze uit bij tante Toedeledokie. Zij is de dupe geworden van een op geld beluste wegenbouwer. Tantes huisje moet gesloopt worden, want op die plek moet een weg komen.
Natuurlijk verzint opa daar wel wat op.


De fantasie van opa kent geen grenzen, hij verzint hele leuke namen voor hemzelf en oma, als ze gaan praten met meneer Flapmann. Die meneer laat zich bedotten, maar dat hindert niet natuurlijk. Als tante Toedeledokie maar geholpen wordt!
Zij is dan ook erg blij en huilt van blijdschap…


Het derde boek over deze bijzondere opa en oma en hun aardige kleinkinderen past helemaal in het thema van de komende Kinderboekenweek: vriendschap. Natuurlijk maken Marianne Busser en Ron Schröder daar weer iets leuks van. Ha ha, volgens mij zijn die twee niet in staat om iets te schrijven dat niet leuk is!
Zoals de illustratoren ivan en ilia ook vast geen lelijke plaatjes kunnen maken. Het ziet er allemaal weer vrolijk uit. Leuk om voor te lezen samen plaatjes te kijken.
Aan het eind van het verhaal staan twee tekeningen die helemaal hetzelfde lijken. Maar dat zijn ze niet: aan de jonge lezer de vraag: kun jij de tien verschillen vinden?


Marianne Busser (1958) en Ron Schröder (1958) hebben samen inmiddels ruim driehonderdvijftig boeken en meer dan duizend liedjes gemaakt, waaronder De Winkeltjes en De sproeipoeper. Daarnaast hebben ze veel geschreven voor onderwijsmethoden, kindertijdschriften, en voor het televisieprogramma Sesamstraat.


ISBN 9789048843831 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Moon | juli 2018
Formaat  22,7 x 22,6 cm | Leeftijd vanaf 3 jaar

© Marjo, 27 juli 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER