Baby- en peuterboeken 0-3 jaar

Suzie Ruzie in het diepe
illustraties: Benjamin Leroy
tekst: Jaap Robben


Na de eerste twee boekjes over Suzie Ruzie waarin ze wel héél ijverig aan het knippen ging en zéér bijzondere geurtesten deed, die overigens beiden hilarisch afliepen, begin je bij voorbaat al te grinniken als je een nieuw boekje over Suzie Ruzie in handen krijgt.


En ja hoor, het begint al goed. Suzie mag vandaag voor het eerst in het diepe zwemmen. Ongedurig en actief als ze altijd is, rent ze al gelijk de hele wachtrij voorbij om toch maar snel het water in te kunnen. Ze heeft haar jurk en laarzen al uit voor je een keer met je ogen geknipperd hebt. Haar grote vriend Hond staat nog in zijn blote hondenkont.


Suzie rent gauw onder de douchestralen door en plons, daar gaat ze, met duikbril en al het diepe in. Tenminste... dat denkt ze, maar die akelige Badmeester Dikbuik zit haar in de weg. Hij vertelt haar eerst de zwembadregels, wat er op neer komt dat ze maar heel weinig mag. Maar eindelijk, eindelijk, eindelijk is het zo ver, met een grote sprong (wat ook niet mag) belandt ze in het diepe.
Maar overal waar Suzie is, wordt het altijd gelijk een chaotische puinhoop en nu krijgt ze dat ook weer voor elkaar. Daarom vist de boze badmeester haar al snel weer uit het water. Suzie wordt door hem verbannen naar het peuterbadje! Alsof ze een kleutertje is! Dat pikt Suzie natuurlijk niet en opnieuw verzint ze een heerlijke Suziestreek...


De afbeeldingen bij de rijmende tekst zijn ook weer het bestuderen waard want Benjamin Leroy stopt ze vol grapjes en hilarische details. Hoe langer je kijkt hoe meer zaken op je lachspieren werken. Het kleine kaboutertje in zwembroekje, de man die stiekem in een badhokje gluurt, de enorme billen van een mevrouw in enorm badpak, de deftige oude dametjes die hun kapsel verruïneerd zien na de komst van Suzie, - een dame lijkt daarna wel een schaapje -. Kortom, je komt ogen tekort om alles in de afbeeldingen goed op te merken.


Het boekje voldeed dus weer helemaal aan de verwachtingen. Opnieuw sla je het boekje nagenietend en lachend dicht. Van mij mogen de heren nog lang doorgaan met hun verhalen én tekeningen over de brutale maar o zo leuke Suzie Ruzie want het is alleen de unieke Suzie die zulke dingen kan bedenken en zulke streken kan uithalen.


ISBN 9789025766351 | Hardcover met ronde hoeken | 32 stevige pagina's | Uitgeverij Gottmer | februari 2016
Afmeting 22,7 x 20,7 cm | Leeftijd 3+

© Dettie, 22 oktober 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER