Boekenarchief W-X-Y-Z

Thea Zoeteman

http://theazoeteman-meulstee.nl

 

Een uitgestoken hand
Nicolet 3
Thea Zoeteman


Aan dit boek zijn twee delen vooraf gegaan, getiteld Trouw aan een belofte en Bittere Waarheid, die ik helaas niet gelezen heb.
Een uitgestoken hand is het laatste deel van deze trilogie.


In alle delen handelt het om man en vrouw, Maarten en Nicolet. Ze hebben samen twee zoons, Wouter en Robbert. Maar de relatie die zo prettig begon, blijkt in hun huwelijk erg te veranderen. De charmante, spontane, humoristische en zorgzame man is er niet meer. Maarten blijkt een heel andere Maarten dan die ze aanvankelijk heeft leren kennen. Maar nadat ze een artikel heeft gelezen begrijpt Nicolet wat er aan de hand is. Diep in haar hart weet ze nu wat haar toe doen staat, maar ze is trouw aan haar (huwelijks)belofte


In deel twee leert Nicolet De bittere waarheid kennen. Nicolet vermoedt namelijk  dat Maarten een relatie met iemand anders heeft, natuurlijk ontkent hij het maar uiteindelijk blijkt de waarheid nog erger dan ze dacht. De spanningen tussen Maarten en Nicolet lopen zo hoog op dat Nicolet een paniekstoornis ontwikkelt. Ze vindt hierin geen enkele steun van Maarten, maar gelukkig wel van haar vriendin Renske.


In dit laatste deel Een uitgestoken hand is Nicolet gescheiden. Ze woont in een appartement met een klein balkonnetje, ze mist haar eigen huis met prachtige tuin. Het contact met Maarten verloopt stroef, maar hij heeft er wel recht op zijn kinderen te zien, dus het moet maar. Wouter en Robbert worden langzamerhand ingepakt door Maarten. Hij is de leuke, charmante vader tegen hen, bij hem en zijn vriendin kan alles, dingen die ze van hun moeder niet mogen.


Haar vriendin Renske is er gelukkig ook nog, zij voelt feilloos aan wanneer Nicolet weer problemen heeft. Vaak praten ze er over, waardoor Nicolet weer verder kan. Renske is van onschatbare waarde voor Nicolet. Ook Chris, de leraar van Robbert en later Wouter heeft vaak de helpende hand geboden. Vooral in de begintijd van de scheiding was hij heel waardevol voor de kinderen. Nicolet is hem er zeer dankbaar voor.


Na weer een streek van de narcistische Maarten, waardoor Nicolet in haar eentje in een vakantiehuis in Drenthe zit, blijkt Chris in hetzelfde vakantiepark te verblijven. Het is Chris die haar ogen opent en laat zien dat Nicolet na drie jaar de scheiding nog helemaal niet verwerkt heeft, ook al denkt ze van wel. Chris is heel direct en confronterend, maar hij heeft wel gelijk. Ze zal actie moeten ondernemen en de feiten onder ogen moeten zien...


Het boek, hoewel de afloop wel erg voorspelbaar is, leest lekker weg. Het verhaal laat o.a. zien hoe je in jezelf kunt verdwijnen en nauwelijks oog voor een ander hebt als je zelf in moeilijke omstandigheden zit. Nicolet leert dankzij Chris bepaalde situaties met andere ogen te bekijken en niet de schuld van haar mislukte huwelijk bij mensen te leggen die er niets mee te maken hebben. Het blijkt bijvoorbeeld dat Renske, ondanks haar goede huwelijk, ook het nodige verdriet te werken heeft, Nicolet beseft dat later pas, als het mogelijk te laat is.


Omdat ik de eerste twee delen niet ken, waarin Maarten misschien anders besproken wordt, mis ik nu wel de ontreddering, verwarring en onzekerheid dat narcistisch gedrag veroorzaakt bij een ander. Het lijken nu relatief kleine pesterijen die vaak voorkomen na een scheiding. 
De afloop is jammer genoeg wel erg overhaast. Die rijmt niet met de rest van het zorgvuldig vertelde verhaal.

Kortom, fijn boek, met enkele te makkelijke wendingen. Maar misschien moet ik de Trouw aan een belofte en Bittere Waarheid ook maar eens lezen zodat er een compleet beeld gevormd kan worden.

ISBN 9789020538434 | Hardcover | 220 pagina's | Citerreeks | Zomer & Keuning | februari 2022

© Dettie, 8 april 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Bittere waarheid
Nicolet 2
Thea Zoeteman


In deel 2 van deze trilogie, lopen de spanningen tussen Nicolet en de narcistische Maarten nog hoger op. Hij haalt haar steeds meer naar beneden, hij manipuleert alles zo dat Nicolet niet meer weet wat ze wel of niet kan doen. Ze weet nauwelijks meer wie ze zelf is of waar ze voor staat. Maarten draait alles om en is zo subtiel maar doeltreffend bezig dat Nicolet het steeds moeilijker krijgt.


Ze vraagt zich constant af of Maarten - overtuigend als hij is - toch gelijk heeft. Is ze zo'n slechte moeder, is ze geen échte vrouw, is ze echt zo onaantrekkelijk geworden? Waar is de charmante, lieve Maarten die ze leerde kennen? De man met wie ze trouwde? Het lijkt nu wel een heel andere man. Naar de buitenwereld toe is hij nog steeds die leuke man, maar binnenshuis wordt Maarten steeds meer dominant, steeds overheersender. 


Er komt een bericht dat het met hun oudste kind niet goed gaat op school. Zijn cijfers zijn ineens een stuk lager of Maarten en Nicolet naar school willen komen. Natuurlijk wil Maarten niet mee, het komt toch allemaal door Nicolet. Nicolet ontdekt daardoor dat de kinderen ook hun ogen niet in hun zak hebben en de situatie thuis ook hun weerslag op hen heeft. Ze probeert hen zo goed en zo kwaad als het kan toch een veilig thuisgevoel te geven. Maar Maarten maakt het haar wel heel moeilijk. Stelselmatig haalt hij haar hele wezen onderuit.
Op een dag ziet ze Maarten innig met een vrouw lopen, ze zoenen elkaar. Maar ook nu weet hij Nicolet te overtuigen dat ze weer wat fantaseert.


Nicolet takelt steeds meer af, ze is zo ontredderd dat ze paniekaanvallen krijgt. Ze is totaal op. Ook nu is er geen steun van Maarten. Ze moet zich niet zo aanstellen en zichzelf bij elkaar pakken.


Gelukkig is vriendin Renske nog steeds haar grote steun en toeverlaat. Renske helpt waar ze kan. Maar dan ontdekt zij iets over Maarten waardoor deze zelfs de jarenlange vriendschap tussen Renske en Nicolet bijna onderuit weet te halen. Hij speelt ze uiterst subtiel tegen elkaar uit, zodat hij ongeschonden blijft...
Er móet wat gebeuren, het kan zo niet langer. Of moet Nicolet trouw blijven aan haar huwelijksbelofte?
De situatie is inmiddels zo erg dat ook zij moet inzien dat er eigenlijk geen keus meer is, maar pure noodzaak...


Het is onvoorstelbaar hoe Maarten alles zo in zijn voordeel weet te manipuleren. Thea Zoeteman weet indringend weer te geven, hoe één iemand zo vilein, bijna vakkundig, iemand klein weet te krijgen. Langzamerhand brokkelt hij het hele bestaan van Nicolet af en gedraagt hij zich als de man die alles onder controle heeft, terwijl het juist Nicolet is, die het gezin overeind houdt. Indrukwekkend verhaal dat veel mensen die met narcistisch in aanraking komen de ogen zal openen.


ISBN 9789020538465 | hardcover | 222 pagina's | Citerreeks | Zomer en Keuning | augustus 2021

© Dettie, 3 mei 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer,klik HIER

 

Trouw aan een belofte
Nicolet 1
Thea Zoeteman


Het eerste deel van een trilogie rondom een relatie met een narcistische partner.
Narcisme is een moderne kreet, het wordt de laatste jaren veelvuldig toegepast als een van de partners tekenen van zelfliefde vertoont die wat verder gaan dan opkomen voor jezelf. Maar narcisme gaat veel verder, narcisme is een erkende persoonlijkheidsstoornis die grote impact heeft op iedereen die ermee te maken krijgt.


Het verhaal handelt om Nicolet en Maarten.
Het begon allemaal zo mooi. Maarten leek de ideale partner. Voor hun huwelijk was alles koek en ei, ze vulden elkaar prachtig aan. Hij was charmant, behulpzaam, spontaan, had humor etc. De moeder van Nicolet had af en toe wel haar bedenkingen over Maarten, maar dat werd verontwaardigd weggewoven door Nicolet.


Maar al snel na de huwelijksvoltrekking begint Maarten een andere kant van zichzelf te tonen. Hij legt steeds meer druk op Nicolet. Het begint met commentaar op haar handelen maar hij weet het zo te brengen dat Nicolet zich schuldig voelt. Hun inmiddels geboren zoontje verzorgt ze ook niet goed volgens hem. Het komt er op neer dat Nicolet op het laatst op eieren loopt. Ze kan weinig meer goed doen.

Maarten wordt steeds overheersender, op een onderhuidse manier werkt hij in op haar zelfvertrouwen, hij laat haar aan alles twijfelen. Hij doet alles goed, hij is perfect. Alleen Nicolet doet alles verkeerd. Maarten toont geen enkele zelfreflectie. Ook als Nicolet hem nodig heeft, draait hij alles zo dat hij uiteindelijk alle aandacht krijgt en Nicolet met lege handen blijft staan. Als zich tot vreugde van Nicolet een tweede kind aanmeldt, gaat het pas goed mis.


Gelukkig heeft Nicolet haar goede vriendin Renske waar ze op terug kan vallen en ook Leon, de collega van Maarten, inmiddels een huisvriend is  een houvast voor Nicolet. Leon ziet meer dan Nicolet weet.


En dan leest Nicolet een artikel waardoor het gedrag van Maarten in een heel ander daglicht komt te staan. Het verhaal choqueert haar, ze weet dat dit het is! Ze weet nu dat haar een zeer zware tijd te wachten zal staan. Maar ze heeft wel in de kerk beloofd o.a. in ziekte en gezondheid trouw te blijven en die beloofde weegt zwaar.
Wat volgt is een flinke worsteling. Nicolet laveert constant tussen verstand en gevoel. Ze heeft gesprekken met haar huisarts, Gaat naar een psychologe, wat in Maartens ogen natuurlijk ook een teken van zwakte is. - Een narcist zal zelf nooit naar een hulpverlener gaan, want hij/zij is immers perfect.-
Kortom Nicolet doet er alles aan om haar huwelijk toch in goede banen te leiden.


Het verhaal laat voelen hoe machteloos iemand staat als een van de partners een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft. Ook de kerkelijke belofte en wat voor druk deze op iemand kan opleveren is heftig. Het lastige is dat een narcist naar de buitenwereld vaak enorm charmant is waardoor het verhaal van de partner nauwelijks geloofd wordt. In dit verhaal heeft Renske ook grote moeite om het relaas van Nicolet te accepteren.
Maar Nicolet vecht door... is dat op niets af? Dat zullen we in deel twee lezen.


ISBN 9789020537475 | Hardcover | 224 pagina's | Citerreeks | Zomer en Keuning | september 2020

© Dettie, 1 mei 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer,klik HIER