Boekenarchief W-X-Y-Z

Rymke Wiersma

Blauw en geel en donkerrood
Rymke Wiersma


Ik liep weg toen ik veertien was. Jim heet ik, en ik ben een meisje. [...]
Ik groeide op bij een tante, Zina, de zus van mijn moeder.


Zo begint Jim haar verhaal. Zij kwam op tweejarige leeftijd, na de dood van haar moeder, bij haar tante wonen. Tante die achterbleef met twee kinderen Carlijn en Ewoud nadat hun biologische vader er vlak voor de geboorte van Ewoud vandoor gegaan met een andere vrouw. Carlijn heeft dezelfde leeftijd als Jim, Ewoud is twee jaar jonger.
Het botert niet tussen Jim en tante Zina die een stijve, starre vrouw is en zich zelden laat gaan. Op vragen over haar moeders leven en dood  krijgt Jim alleen vage antwoorden. Foto's zijn er niet volgens tante Zina.


Gelukkig is 'oom' er nog, de vriend van tante Zina, waar Jim het uitstekend mee kan vinden. Véél te goed volgens haar tante. Beiden zijn gek op vioolspelen en brengen al musiceren veel tijd met elkaar door. Jim aanbidt haar oom.  Maar oom en tante Zina zijn niet gelukkig met elkaar.
Groot is de klap als oom na de zoveelste ruzie met tante het huis verlaat. Hij vertrekt naar India om tot zichzelf te komen, daarna zal Jim bij hem komen wonen. Hij schrijft veel brieven en altijd stralen die een enorme liefde voor Jim uit.
Maar ondanks zijn belofte blijft oom maar weg, een aantal jaren verstrijken en Jim is eenzaam en erg boos op oom, ze vertrouwde hem.
Ze is zo anders dan Carlijn en Ewoud, die ze wel aardig vindt maar ze hebben verder niets met elkaar, er is geen klik. Tante heeft inmiddels haar geliefde viool afgepakt en Jim voelt zich verloren zonder haar muziek.


Na de zoveelste ruzie met tante loopt Jim  weg, ze vertrekt naar de stad waar ooit haar moeder woonde en belandt in een kraakpand vol wereldverbeteraars en activisten, waar ze liefdevol opgevangen wordt door een aantal mensen.  Jim voelt zich eindelijk op haar plek en bloeit helemáál op als ze via via in contact komt met Otto, die een viool voor haar in bruikleen heeft. Tot haar verrassing ken hij haar 'oom', Otto heeft ook vioolles van hem gehad... Iemand anders kent weer de plek waar haar moeder ooit woonde... en zo begint de bal te rollen.
Langzamerhand ontdekt Jim steeds meer lijntjes die naar haar moeder lopen.


Het was echter niet zozeer met een bewuste zoektocht naar haar moeder  voor ogen die Jim deed besluiten weg te gaan bij haar tante. Het was eerder de onrust, het niet thuis voelen in een gezin dat zo strookte met haar eigen gevoelens. Jim kon zich niet ontplooien binnen de starre regels die golden in het huis van haar tante. Ondanks dat tante het goed bedoelde wilde zij vooral dat Jim niet op haar zus, Jims moeder, ging lijken.
Dat verstikte Jim.
Als zij eenmaal uit die wereld van tante is gestapt kan ze eindelijk ontdekken en uitzoeken wie zij zelf is, hoe zij in de wereld staat en wat zij verder met haar leven wil aanvangen.


Het bijzondere van dit boek is dat we in aparte hoofdstukken, door het verhaal van Jim heen, het verhaal van Welmoed lezen, die de moeder van Jim heel goed gekend heeft. Via haar komen we meer te weten over de geliefde, vrijgevochten, feministische moeder van Jim waardoor heden en verleden in elkaar grijpen en uiteindelijk een geheel vormen.


Het is een apart verhaal waarin o.a. de idealen van de jaren tachtig naar voren komen evenals het streven naar vrije liefde, eerlijkheid en geluk voor iedereen. Dit vormt echter niet de boventoon maar wel de achtergrond van het verhaal.
De geloofwaardigheid rond de belevenissen van Jim balanceert soms op het randje, enkele gebeurtenissen en ontmoetingen zijn wel heel toevallig maar de schrijfster komt er toch goed mee weg. Ze heeft overal wel een verklaring voor.
Er worden heel veel onderwerpen aangesneden en ook moeilijkheden worden niet uit de weg gegaan maar toch zijn de gebeurtenissen eerder lekker nuchter en luchtig in plaats van loodzwaar weergegeven.
Kortom, een fraaie coming of age roman in mooie, realistische en invoelende stijl geschreven.


Rymke Wiersma (1954) schreef eerder een aantal jeugd- en kinderboeken. Dit is haar eerste roman voor volwassenen.


ISBN 9789073034556 Paperback 447 pagina's Uitgeverij Atalanta 28 november 2014

© Dettie, 10 januari 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER