Boekenarchief W-X-Y-Z

Ebele Wybenga

http://www.ebelewybenga.nl

 
Galerie onvolmaakt


Nu eens geen boek over jongeren die zich stierlijk vervelen zoals de laatste tijd vaak voorkomt in boeken maar een verhaal over iemand die vol met plannen zit, ook al zijn deze misschien op zijn minst apart te noemen.


Mees Blaeu (20) is rechtenstudent en werkzaam als 'invoeger' bij advocatenkantoor Baak & Bartlett. Het werk houdt in: van losbladige naslagwerken de oude bladzijden verwijderen en de nieuwe invoegen. Een uiterst secuur werkje dat Ebele Wybenga op een aparte manier weet te beschrijven.
Maar buiten zijn werk om heeft Mees echter heel andere bezigheden zoals "het vertalen van de mening van jongeren naar de marketingtaal waar reclamebureaus en opdrachtgevers dol op zijn." Hij regelt 'schnabbels' voor jonge mensen die dan hun mening kunnen verkondigen. De kloof tussen generaties is, volgens zijn eigen zeggen, zijn business.
Verder heeft hij Het Verbond van Ongenodigden opgericht. Dit is een club goed uitziende jonge mensen die in kleine groepjes onuitgenodigd naar een évent' gaan zoals filmfestivals, Miljonair Fair, presentatie nieuwe digitale spiegelrefelexcamera etc. Ze weten zich altijd zo te gedragen dat het net lijkt of ze wél uitgenodigd zijn. Als ze zich regelmatig ergens vertonen volgen automatisch uitnodigingen en zo breiden ze hun netwerk langzaam uit.
Maar Mees heeft nu weer iets nieuws bedacht... Galerie Onvolmaakt! Kunst die nooit af zal zijn. De koper gaat een contact aan met een kunstenaar en elke drie maanden komt de kunstenaar bij de koper thuis zijn werk veranderen...
Tegen advocaat Baak zegt Mees:
"Ik denk dat ik er wel mee wegkom, alleen al omdat het nog niet bestaat. Kunstkopers willen zich graag laten bedriegen. Voor jonge kunstenaars kan het een middel worden om door te breken. Uiteindelijk wordt er wel wat tastbaars gemaakt, er hoeft alleen nog waarde aan toegeschreven te worden door de juiste mensen. Denkt u niet?


Als rode draad door het verhaal lopen de perikelen gaande in de familie van Mees. Vader is een niet onbemiddelde vastgoedhandelaar, grootvader is net overleden en dat huis wordt leeggehaald. Mees kan dankzij zijn vader een prettig leventje leiden, zelfs zijn goede vriend Gijs aan een woning helpen (met atelierruimte voor Galerie Onvolmaakt). Maar langzamerhand brokkelt dit mooie leventje af... echter Mees zou Mees niet zijn om ook daar een oplossing voor te vinden.


Het is een vrolijk, optimistisch, luchtig en amusant boek. Lekker vlot geschreven en eindelijk eens zonder de beschrijvingen vol lamlendigheid van jongeren wat nu zo 'in' is. Mees en zijn vrienden weten overal wel wat van te maken én zijn getalenteerd in het vinden van de juiste houding en woorden om mensen enthousiast te krijgen om niets.
Een lekker gek verhaal met een knipoog naar de yuppen en de kunstwereld.


ISBN 9789023426783, pocket, 191 pagina's, uitgeverij De bezige bij

© Dettie, juli 2008

Reageren? Klik hier!