Boekenarchief W-X-Y-Z

Ling Zhang

Droom van Gouden Bergen
Ling Zhang


Het verhaal begint in 2005 als de Canades Amy Smith, laatste telg van het geslacht Fong, aankomt in Hoi Ping om het familiehuis, de dialou, over te dragen aan de overheid, zodat het oude gebouw behouden kan blijven. Amy weet niets van haar voorouders, haar moeder Yin Ling weigerde altijd over haar familie te praten. Later lezen we waarom dat zo is...

1872
De familie Fong bezat het meeste en het vruchtbaarste land van het dorp Tsz Min (Aansporing). De familie Au was minder rijk en het minst invloedrijk van de twee clans. Maar na verloop van tijd verdween het verschil. Yuen Cheong was slager en behoorde tot de vierde generatie van de familie Fong. Hij was arm maar door een stom toeval stinkend rijk geworden. Hij liet een residentie bouwen voor zijn vrouw, mevrouw Mak en begon zelf met het roken van opium waar zijn hele kapitaal aan op ging. Yuen Cheong overlijdt en daar zat mevrouw Mak dan met drie kinderen, zonder geld. De jongste heeft constant epileptische aanvallen en de medicijnen zijn duur... Ze verkoopt haar dochter voor vijftig zilveren dollars. Haar oudste zoon Ah Fat, die een goede schoolopleiding kreeg waardoor hij kan lezen en schrijven, gaat van school en stort zich op het kleine beetje land dat nog in bezit van de familie is.


Anderhalf jaar later vertrekt Ah Fat naar de Gouden Bergen, zoals de dorpelingen Canada noemen. Het land waar 'oom Roodhaar' een verre neef van Yuen Cheong woont en rijk is geworden. Het leven in de stad Victoria is zwaar, héél zwaar zelfs én duur. Ah Fat werkt keihard en neemt al het werk aan dat hij kan krijgen. Elke cent die hij kan missen wordt naar zijn moeder gestuurd. Zij moet een dak boven haar hoofd houden.
Ah Fat begint later met gevonden geld een wasserette en boert goed. Hij kan genoeg geld naar zijn moeder sturen zodat zij in hun huis kan blijven wonen. Bij een bezoek aan zijn familie trouwt Ah Fat met Zes Vingers, als hij weer terugkeert naar de Gouden Bergen is zij net bevallen van hun eerste zoon, Kam Shan. Hij belooft Zes Vingers dat hij hard zal werken dan kan zij ook naar de Gouden Bergen komen. Hoe anders zal alles lopen...


Hiermee begint het verhaal over de levens van vijf generaties van de Chinese familie Fong. Voorin het boek staat een stamboom en dat is prettig want soms is het moeilijk om de mensen uit elkaar te houden. Zo hoopvol als Ah Fat naar Canada terugkeert zo zwaar zal zijn leven en dat van Zes Vingers verlopen. De vriendelijk vrouw van Ah Fat moet voor haar zeer onvriendelijke schoonmoeder zorgen. Mevrouw Mak sneert en moppert altijd. Niets is goed. Ah Fat verlangt heftig naar zijn vrouw maar de zaken gaan slecht. Uiteindelijk keert hij nog twee keer terug naar China, elke keer Zes Vingers achterlatend met een kind, ze krijgen nog een zoon en een dochter. Ah Fat werkt en droomt, zijn familie zal en moet naar de Gouden Bergen komen. Maar het lot wil dat Canada de grenzen op gegeven moment sluit voor immigranten...


We volgen de levens van Zes Vingers in China enerzijds en Ah Fat in Canada anderzijds. Beiden hebben het zwaar hoewel hun leven totaal verschillend is zowel qua gebruiken, bezit, omgang met mensen etc.
Het verhaal geeft een mooi beeld van een Chinese familie die sappelt om overeind te blijven en het zware leven met de strakke bureaucratie van het toenmalige Canada. De Tweede Wereldoorlog heeft een grote impact op de familie. In Canada wordt de houding tegenover Chinese mensen veel soepeler dankzij hun bijdrage voor Canada in de oorlog. Maar in China verandert alles dankzij de opkomst van het communisme. Alles waar Ah Fat zo hard voor gewerkt heeft staat op het spel, de gevolgen zijn verschrikkelijk.


Een bijzonder en aangrijpend verhaal. De aandacht wordt vooral gevestigd op de levens van Ah Fat en Zes Vingers. Hun kinderen zijn wel belangrijk voor het verhaal maar ze zijn niet zo nadrukkelijk aanwezig als de ouders.
Ondanks de dikte van het boek verveelt het nergens. De schrijfster verwoordt de gevoelens van de personages uitstekend. Ze weet een mooie sfeer neer te zetten zodat je ook daadwerkelijk mee kunt leven met zowel de in China als in Canada levende mensen. Erg knap gedaan.


De schrijfster Ling Zhang, geboren in Hangzhou, emigreerde rond haar dertigste naar Canada. Ze studeerde Engels aan de Fudan-Universiteit en aan de Universiteit van Calgary. Halverwege de jaren negentig begon ze met schrijven en inmiddels heeft ze vier romans en drie verhalenbundels op haar naam staan. Ze won vele literaire prijzen. De schrijfster heeft jarenlang vooronderzoek gedaan om dit boek te kunnen schrijven.


ISBN 9789056723644 Hardcover 608 pagina's Uitgeverij Signatuur maart 2013

© Dettie, 3 mei 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER