Boekenarchief W-X-Y-Z

Caroline Wallace

height="167"Het bijzondere leven van Martha Vondeling
Caroline Wallace

Marta Vondeling woont al haar hele leven op het station van Lime Street in Liverpool. Ze werkt bij het Bureau Gevonden Voorwerpen. Samen met Moeder woont ze boven haar werk. Eigenlijk hoort Moeder en niet de zestienjarige Martha de gevonden voorwerpen te beheren maar Moeder is liever lui dan moe. Moeder profiteert schaamteloos van de onwetendheid en ijver van Martha. Het meisje peinst er niet over in opstand te komen want de wereld om hen heen is vergeven van het kwaad. Dat heeft Moeder haar immers meer dan eens duidelijk gemaakt.

Zoals Martha’s achternaam al aangeeft, is ze een vondeling. Zestien jaar geleden is ze in een trein gevonden. Moeder heeft het verhaal al tig keer verteld maar Martha krijgt er maar geen genoeg van. In 1960 viel er een grote koffer uit een bagagerek in een slaaptrein. Een Franse dame gilde het uit van schrik en veroorzaakte enige consternatie. Toen het oorverdovende gekrijs eindelijk verstomde zagen de andere passagiers wat de dame zo had geschokt. Ze was niet van de koffer maar van de inhoud van het bewuste valies geschrokken. Er zat een kind in. Een meisje. Het was Martha.

Net als alles wat in een trein gevonden wordt, belandde ook Martha bij het Bureau  Gevonden Voorwerpen. Negentig dagen lang stond ze, volgens Moeder dan, keurig met koffer en al op een plank uitgestald. Niemand kwam het verloren kind opeisen en Moeder besloot zich over het kind te ontfermen. Wellicht was het ooit vriendelijk van de gelovige Moeder bedoeld maar Martha had het allesbehalve goed bij deze gestoorde dame. Moeder liet haar al het werk opknappen en maakte haar zelfs wijs dat ze de beschermster van het gehele station was.  Zodra Martha het stationsgebouw zou verlaten, zou het pand volledig instorten. Dat wilde de goedgelovige Martha natuurlijk niet op haar geweten hebben.

Gelukkig heeft Martha een goede vriendin. Elisabeth runt een koffietentje dat zich pal naast het Bureau Gevonden Voorwerpen bevindt. Martha is dol op Elisabeth en Elisabeth is dol op Martha. Regelmatig stopt Elisabeth haar oogappel zelfgebakken lekkernijen toe en dat is maar goed ook want de hardvochtige Moeder kookt alleen voor zichzelf. Elisabeth en Moeder hebben een hekel aan elkaar. En Martha zelf… die vindt het allemaal prima zo. Ze heeft een geheime bibliotheek aangelegd en geniet van de gezellige momenten met Elisabeth. Ze weet niet dat het leven zo veel mooier kan zijn. En dan gaat Moeder dood. Zomaar ineens.

Nu Moeder dood is, is Martha eindelijk vrij. Dat beseft ze alleen zelf nog niet. Nog altijd is ze ervan overtuigd dat ze het station niet kan verlaten. Dat hoeft ook niet, ze is reuze druk met het runnen van het Bureau Gevonden Voorwerpen. Kort na Moeders dood dreigt er echter een einde aan Martha’s carrière te komen. Als ze het management niet snel haar sofinummer en geboorteakte overlegt, zal ze ontslagen worden en uit haar appartement worden gezet. Martha weet niet hoe ze aan het verzoek van het management moet voldoen. Hoe kan ze de gevraagde gegevens bemachtigen als ze het station niet kan verlaten?

Terwijl de lieve, naïeve Martha op zoek gaat naar haar identiteit, wordt ze door steeds meer vriendelijke mensen omringd. Elisabeth is er natuurlijk en ook George Harris, een achttienjarige jongeman die steevast in een Romeins kostuum komt opdraven. En dan is er nog William, een schim die in de tunnels onder het station leeft. William stinkt een uur in de wind maar zijn pure ziel maakt veel goed. Helaas ontmoet Martha ook de egocentrische, veel oudere Max Cole. Zonder schroom probeert deze charlatan de jonge Martha te versieren. Niet omdat hij op haar valt maar omdat hij wil dat Martha iets voor hem opspoort. Daar is ze immers goed in. Gelukkig wordt Martha afgeleid door de boeken met brieven die ze sinds kort ontvangt. De onbekende afzender lijkt te weten wie haar echte moeder is en beweert bovendien dat Moeders verhaal over de koffer in de trein een leugen is. Door middel van affiches op het aanplakbord in het stationsgebouw stelt Martha vragen aan de briefschrijver die vervolgens per boek reageert. Zal Martha erin slagen de juiste vraag te stellen?

Het bijzondere leven van Martha Vondeling is een fantastisch boek. Op de kaft staat  “Voor de fans van Amélie en Hugo!” en zo’n boek is het inderdaad. Een wonderlijke boek vol bijzondere gebeurtenissen en ongewone personages. Het is een grappig, gevoelig maar vooral heel liefdevol verhaal met een snufje melancholie. De lezer weet precies wie Martha’s moeder is. Dat laat zich niet moeilijk raden. Heel voorzichtig proberen haar vrienden haar duidelijk te maken dat Moeder over tal van zaken gelogen heeft. Dat het station niet instort als ze naar buiten gaat, dat de wereld niet vergeven is van duivelse zaken en dat er mensen zijn die oprecht van Martha houden.

Martha Vondeling en haar bijzondere vrienden hebben mijn hart gestolen. Dit boek krijgt een mooi plekje in mijn boekenkast zodat het nog vele malen herlezen kan worden.

ISBN 9789045208442 | paperback | 315 pagina's| Karakter Uitgevers | november 2015
Vertaald door Janet Limonard-Harkink

© Annemarie, 30 december 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER