Boekenarchief W-X-Y-Z

Randall Wallace

De gave
Randall Wallace

Lara Blair leeft voor haar werk. Ze staat aan het hoofd van een groot bedrijf dat medische instrumenten ontwikkelt. Al haar aandacht gaat uit naar een methode om een ingrijpende hersenoperatie uit te voeren. Het wil maar niet lukken en alle oefenoperaties op een zeer geavanceerde pop mislukken. Lara raakt steeds gefrustreerder. Waarom is zij er toch zo op gebrand deze techniek toe te kunnen passen?

Een werknemer van Lara ontdekt een arts die wel eens de oplossing zou kunnen bieden. De man, Andrew Jones, kan de meest prachtige sculpturen maken. Sculpturen die zo klein zijn als het puntje van een uitroepteken. Zó klein dat ze alleen onder een microscoop te bewonderen zijn. Iemand die dermate secuur en met vaste hand kan werken is precies wat ze zoeken om het project tot een succes te maken. Lara besluit om Andrew persoonlijk te benaderen. Hij heeft de gave die zij zoekt.

Andrew moet toegeven dat hij gecharmeerd is van Lara maar hij kan haar niet helpen. Sinds zijn verloofde Faith is omgekomen bij een afschuwelijk auto-ongeluk, voert hij geen operaties meer uit. Hij kan het niet omdat elke operatie hem terugvoert naar het moment dat Faith stierf terwijl hij probeerde haar leven te redden. Dat gevoel is zo overweldigend dat hij het niet kan verdragen. Hij slaat het enorme bedrag dat hem door Lara geboden wordt dan ook af.

Zowel Andrew als Lara zijn echte workaholics maar Andrew streeft een andere levensstijl na. Lara doneert namens haar bedrijf fikse bedragen aan liefdadigheidsinstellingen. Andrew daarentegen geeft anoniem. Hij kent de waarde van geven in het geheim. Wanneer iemand een geldbedrag of een geschenk ontvangt van een onbekend persoon kan dat zijn of haar leven ingrijpend veranderen. De ontvanger krijgt het gevoel dat er om hem of haar gegeven wordt en dit kan deze persoon de kracht geven om door te gaan, ook al is het leven soms zwaar. De wereld is ineens een beetje mooier. Juist het niet weten wie de gever is, zorgt ervoor dat de ontvanger op een andere, meer positieve, manier kijkt naar de mensen om zich heen aldus Andrew.

Dit verhaal leest lekker weg maar het is wel behoorlijk zoetsappig allemaal. En braaf. Van mij mag een boek wel wat meer pit hebben. Omdat de personen in dit boek, en dan met name Andrew, zo perfect zijn komt de vertelling niet overtuigend over. Hierdoor leefde ik ook niet met de hoofdpersonen mee die toch heel wat voor hun kiezen krijgen.

De gave is een fijn vakantieboek voor mensen die even geen zin hebben in zware kost. Komt het nog goed met het project en zullen Andrew en Lara elkaar vinden? Zwijmelen maar!

ISBN 9789029712088 | Paperback met flappen | 256 pagina’s| Voorhoeve | maart 2012
Vertaald door Marianne Locht-Kuhler

© Annemarie, 28 juni 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER