Boekenarchief W-X-Y-Z

Deniece Wildschut

De buitenstaander
Deniece Wildschut

Mara heeft haar vader nooit gekend en haar moeder had geen aandacht voor haar dochter. Gelukkig was er wel een oma, oma Jade, die Mara grotendeels heeft opgevoed. Ze heeft zich altijd een buitenstaander gevoeld, ze was anders dan de anderen.


Na deze niet bepaald gewone jeugd vindt ze dat ze recht heeft op geluk. Ze denkt dat gevonden te hebben bij Toby, met wie ze nu getrouwd is en haar verdere leven wil delen. Maar het lot heeft andere plannen. Wandelend in het park staat daar ineens jeugdvriend Patrick voor haar neus. Na tien jaar dacht ze hem vergeten te zijn, maar als een baksteen valt ze weer voor hem. Zonder dat Toby het weet maakt ze afspraakjes, maar natuurlijk ontdekt Toby wat ze aan het doen is.
Hij dwingt haar te kiezen, hij accepteert geen derde in hun leven. Ze wordt verscheurd door twijfels, maar tenslotte lijkt het verstand te overwinnen: ze kiest voor Toby en bant Patrick uit haar leven. De rust keert terug.


En dan komt er dat telefoontje van haar tante: haar moeder zal gaan sterven en wil haar dochter nog zien. Mara gaat. Want kan ze anders? Als ze hoort hoe haar moeders leven was, hoe ook haar moeder een keuze moest maken tussen twee mannen, vallen er veel puzzelstukjes op hun plaats. Ze begrijpt nu dat er geen plaats was voor een dochter in haar moeders leven. Getrouwd met de een viel ze voor een ander. En ze ging.
Als je je billen brandt moet je op de blaren zitten, zegt men. Jammer voor Mara, maar zo was het nu eenmaal.
Mara ziet in dat ze in een zelfde situatie zit. Wat zal zij doen? Het wordt een moeilijke beslissing, waarbij ze regelmatig ten rade gaat bij haar overleden oma.


Keuzes maken. Daar gaat dit boek over. Doe je het wel goed? Hoe moet dat: de juiste beslissing nemen. Laat je je leiden door je verstand, of is juist het gevoel belangrijker? Welke argumenten zijn doorslaggevend? Het valt niet mee voor de ik-figuur in dit boek, zoals het ook in het werkelijke leven voor veel mensen niet mee zal vallen. In heldere eenvoudige taal wordt het verhaal van Mara verteld. Een duidelijk, maar gevoelig verhaal.


ISBN 9789077490372 Paperback | 136 pagina's | Lemmens, Uitgeverij | juli 2009

© Marjo, oktober 2009

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER