Boekenarchief W-X-Y-Z

Karel Wasch

De Belegering van de Jonker
Karel Wasch


De jaren zestig vormen nog altijd een dankbare bron voor ontwikkelingsromans. Dat blijkt maar weer uit  dit boek van Karel Wasch.
Zijn protagonist Werner wordt volwassen in die jaren. Hij woont in Amsterdam, studeert af en toe eens wat, maar houdt zich vooral bezig met het zoeken naar zichzelf.  In zijn paarse jasje strompelt hij wat door het leven, drinkt teveel, gebruikt experimenteel LSD en belandt in bed met heel veel meisjes.  Zijn leven lijkt stuurloos.
De beschrijvingen over deze tijd worden afgewisseld met scènes uit zijn kinderjaren. Zijn ouders zijn geïnteresseerd in spirituele zaken. Vooral zijn moeder verkeert eigenlijk meer aan gene dan aan deze zijde: zij gelooft in reïncarnatie. Vader en moeder hebben allebei buitenechtelijke verhoudingen: moet allemaal kunnen. Broer Govert is een gewelddadig ventje: hij doet graag mee als een paar jongens een knulletje uit een rivaliserende bende probeert te verzuipen. Werner is geschokt, maar doet er niks tegen.
En dat is meteen de hoofdeigenschap van Werner: passiviteit. Zijn jeugdvriendinnetje verzuipt in zee, zijn latere vriendin valt van een schip en hij staat erbij en kijkt ernaar. Ondanks dat is hij kennelijk onweerstaanbaar voor alle vrouwen: er is er bijna niet een die zich niet onmiddellijk op zich stort als ze hem ziet.  Hij is een geweldige minnaar: zelfs een prostituee die hij uit balorigheid bezoekt kan niet van hem afblijven. Tja, wat zien ze in zo’n niemendalletje, ga je toch denken als de zoveelste vrouw bij de eerste aanblik voor hem gaat liggen.
Werner ontwikkelt zich wel: hij vindt een vriendin, onderhoudt daarmee een min of meer stabiele relatie en uiteindelijk krijgt hij een kind. Hij aarzelt tussen wel of niet zijn verantwoordelijkheid nemen.


Het verhaal is in vloeiende taal verteld en de scènes zijn beeldend. Gelukkig wordt niet de innerlijke beleving van Werner uitvoerig uit de doeken gedaan, maar wordt aan de hand van gebeurtenissen duidelijk waar hij staat in het leven (nergens, eigenlijk). De scènes zijn lekker smeuïg: van bijvoorbeeld de passage waarin de bruiloft van een vriend van Werner ontaardt in een verschrikkelijke vechtpartij tussen de straalbezopen bruiloftsgasten heb ik echt genoten.  Werner, die voornamelijk toeschouwer is en niet zozeer deelnemer, ziet veel om zich heen gebeuren.  Dat maakt het een aangenaam boek.


Gebonden met leeslint, Uitgegeven door Nymfaeum Pers, ISBN: 9789079923069, 160 pagina's

© PetraO. 24 maart 2011

Lees de reacties op het Leestafelforum en/of reageer, klik HIER