Boekenarchief W-X-Y-Z

Hans van Wetering

http://www.tekstfabriek.nl

 
Boot


Dit is bepaald geen makkelijk boek. Van Wetering neemt een loopje met de lezer: Alles loopt door elkaar: waarheid en leugens; fantasie en dromen; veronderstellingen en ideeën, en je hebt geen idee wat er nu waar is en wat niet. Wat je serieus moet nemen en wat niet...
Het is eigenlijk een verzameling losse verhalen, maar er is ergens een monster die zijn vele tentakels steeds door de tekst haalt: De boot is natuurlijk een van die tentakels, maar ook fotograferen, muizen, eenzaamheid en nog andere duiken in verschillende verhalen op. In het ene verhaal kun je lezen over iemand die wat meemaakt waarbij anderen betrokken zijn, en dat ben je eigenlijk al weer vergeten, tot je in een verhaal verderop die andere persoon als hoofdpersoon tegenkomt.
Dingen die afgerond leken bleken toch losse draadjes te vormen, en er zijn voorwerpen die een heel eigen leven leiden door de soms absurde verhalen heen.
In het begin is dit erg verwarrend, en had ik de neiging om het boek maar dicht te doen. Maar ieder tentakel maakt meer benieuwd naar het volgende verhaal. Waar zul je hier weer een raakpunt aantreffen?


Hans van Wetering laat een wetenschapper God lokaliseren in de genen, en een albino die van beroep tatoeëerder is zoekt naar het bewustzijn...
Er is een man die iedere avond op zeven uur een telefoontje krijgt van een onbekende die hem vriendelijk vraagt hoe het gaat. De man kent de beller niet, en uitzoeken hoe of wat wordt een obsessie. En dan blijft op een dag het telefoontje uit...
De afloop van dit verhaal is onverwacht ontroerend en schrijnend tegelijk. De meeste personages in de verhalen zijn eenzaam, buitenbeentjes, of ze draaien door als hun leven net verloopt zoals ze zouden willen.
Ik denk dat het de absurditeit is die er voor zorgt dat je als lezer toch niet depressief achterblijft. Een boek dat nieuwsgierig maakt.


ISBN 978 90 254 2308 7, uitgeverij contact 2008, Paperback 256 pagina's

© Marjo, juli 2008

Lees de reacties op het Leestafelforum en/of reageer, klik HIER!