Boekenarchief W-X-Y-Z

Solomonica de Winter

altAchter de regenboog
Solomonica de Winter


Het is niet niks wat de 9-jarige Blue overkomt: haar vader, die ze adoreert, is om het leven gekomen. Het restaurant, zijn lust en zijn leven, is nu van iemand anders, en Blues moeder heeft grote moeite om rond te komen. Vanaf dat moment raakt haar moeder aan de drugs, en er zijn tijden dat er niet eens iets te eten in huis is. En vanaf dat moment praat Blue niet meer.
Geen woord komt nog over haar lippen. Het enige wat haar staande houdt is het boek dat haar vader haar gaf: The wizard of Ozz. Ze sleept het overal met zich mee en leest er continu in.
Ze identificeert zich met Dorothy.


Als ze na vijf jaar hun oude vriend Anthony ontmoeten geeft hij haar een brief, die haar vader voor haar achterliet. Wat daar in staat, doet haar besluiten wraak te nemen. James, de man die nu het restaurant heeft, omdat haar vader zijn lening niet terug kon betalen, die man moet dood. Blue is pas dertien...
Toch beheerst deze wraakgedachte niet meer totaal haar leven op het moment dat ze Charlie ontmoet. Hij is wel ouder, maar is de enige die haar serieus neemt. Ook al praat ze niet.


Het verhaal wordt verteld door Blue, aan een psychiater. ’Ik zal het u vertellen, dokter’.
Ze zal vertellen hoe het kwam dat ze een man om het leven bracht, en nog een vrouw ook.
Het is een verrassend verhaal en dat voor een zeventienjarige debutante. Het zit goed in elkaar, heeft een bijzondere wending, en apart is ook hoe eigenlijk het hele boek draait om de tovenaar van Oz. De onschuldige Dorothy als alterego voor een moordenares. Het is vanaf het begin duidelijk dat Blue dat is, een moordenares, maar ze is pas 13 jaar oud. Wat voor meisje is dat?


‘Ik zag Charles allang niet meer als mens. Nog steeds volgde ik hem elke dag na school. Een gewoonte of een routine kan ik het niet noemen. Het was een verslaving. Als ik hem zag, vergat ik dat hij ooit uit een vrouw geboren was en misschien wel broers en zussen had. Het enige wat ik zag was een gruwelijk monster zonder moraal in een donker pak. In mijn ogen was hij een monster. Niet eens een levend monster, maar zo’n plastic speelgoedmonster waar kleine kinderen mee spelen. Ik was het kleine kind en James was mijn speeltje. Het was een kwestie van tijd tot ik zijn armen en hoofd er af zou rukken en tegen de muur zou smijten. Ik wilde dat Charlie wist wat ik van plan was. Dat hij wist wie ik was.’


Solomonica de Winter (1997) is de dochter van auteurs Leon de Winter en Jessica Durlacher. Ze woonde drie jaar lang in Los Angeles.
Achter de regenboog is in het Engels geschreven en verscheen eerder dit jaar al in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk, waar het zeer lovend werd ontvangen.


ISBN 9789044627794 | Paperback | 224 pagina's | Uitgeverij Prometheus| november 2014

© Marjo, 18 maart 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER