Boekenarchief W-X-Y-Z

Femke van Zeijl

Koning van de barraca's
Femke van Zeijl


Twee mensen. Zij is een knokige Portugese vrouw. Hij is de charmeur van de barraca's (kroegen, eettentjes) in Maputo op Mozambique.
Zij is niets gewend en zeker geen aandacht van een knappe man met rastahaar. Hij weet precies hoe hij haar moet aanpakken zodat ze voor zijn charmes bezwijkt en, belangrijker, zijn eten, sigaretten, drank en rekeningen betaalt.


Zij heet Cristina en is naar Maputo gekomen om te werken bij een Stichting ter Verheffing en Verbetering van het Lot van de kinderen van Alto Maé, (een arme wijk in Maputo) ze deed de boekhouding, maar na de ontdekking dat de hele stichting niet aan haar idealen voldoet - de arme straatkinderen een kans geven - is ze gestopt.
Hij heet Daniël en hij geeft haar twee dagen, 'dan is ze om', en dat gebeurt ook. De in Maputo opgegroeide Káthia waarschuwt Cristina voor Dunne Daniël:  'Kijk maar uit met die dromerige blik. Mozambikaanse mannen vertellen je dat ze van je houden omdat ze een stem hebben om mee te spreken. Da's alles. Haal je niks in je hoofd, querida. Als ze jou zien, zien ze en zak met geld. Een een visum voor Europa'.
Maar Cristina luistert niet en geniet van Daniëls aandacht en lieve sms berichten midden in de nacht. Daniël ziet zijn kostje gekocht. Dat hij al een officiële vriendin heeft vertelt hij liever niet.

Maar zo langzamerhand trekt hij meer naar Cristina toe, haar magere lijf deert hem niet meer. Ze kleedt zich beter nu ze zich aantrekkelijk voelt, vrienden benijden hem om zijn vangst. Cristina verheugt zich om Daniel aan haar vriendinnen in Portugal te laten zien, dat zullen ze van haar, de magere bonenstaak, nooit verwacht hebben... Dat uitgerekend zíj met zo'n exotische mooie man zou komen aanzetten...
Zijn kostje lijkt gekocht, haar toekomst zal prima zijn, zij zullen de uitzondering zijn die de regel bevestigt. Maar dan verloopt alles toch anders dan beiden gedacht hadden.


In dit boek is goed te merken dat de schrijfster Femke van Zeijl bekend is met de zeden en gewoontes van Maputo, de hoofdstad van Mozambique. Ze toont hoe belangrijk de rijke toerist is voor de stad en vooral voor haar minder bedeelde inwoners. Maar ook geeft ze doorheen het verhaal veel informatie over de enorme cultuurverschillen, de - politieke - geschiedenis, de manier van leven van de inwoners, de corruptie én de liefdadigheid.
Van dit alles weet ze een mix te maken die geleid heeft tot een zeer aangenaam en fascinerend boek dat je, ondanks dat er ogenschijnlijk weinig gebeurt, geboeid houdt tot het verrassende einde.


Femke van Zeijl  is zeer bekend met de gewoonten en gebruiken in Afrika. Ze reisde op eigen houtje naar landen als Rwanda, Congo, Angola en Burkina Faso om reportages te maken voor o.a. Opzij, OneWorld, Marie Claire en NRC Handelsblad / nrc.next. Ze schreef eerder twee non-fictie boeken Een nacht in een vijzel,  over vrouwen in Afrika en een boek over het Afrikaanse stadsleven - ze woonde in zes Afrikaanse steden - getiteld Gin-tonic & cholera. Koning van de barraca's is haar romandebuut.


ISBN 9789047203001 | Paperback | 251 pagina's | Uitgeverij Ambo/Anthos | september 2014

© Dettie, 18 oktober 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER