Boekenarchief W-X-Y-Z

Dick van Zijderveld

http://www.dickvanzijderveld.nl/

 

altEen witte roos
Dick van Zijderveld

In dit ebook zijn vier verhalen uit Late lente, de eerste verhalenbundel van Dick van Zijderveld opgenomen evenals twee nieuwe vertellingen. De verhalen in deze bundel zijn stuk voor stuk onderhoudend en weten de aandacht van de lezer goed vast te houden. Ze hebben iets mysterieus, iets onverklaarbaars.

Het eerste verhaal bijvoorbeeld gaat over Martin. Hij beleeft een romantische nacht met Elise, die wel eens de ware voor hem zou kunnen zijn. Hij heeft nog nooit zoiets meegemaakt. Maar wanneer hij Elise terug wil zien lijkt ze wel van de aardbodem verdwenen. Zelfs het huis waar ze hem die nacht mee naartoe heeft genomen, is nergens meer te vinden. Wanhoop slaat toe. Hij wil niets liever dan haar nogmaals in zijn armen sluiten maar twijfelt of dat ooit zal gebeuren. Zijn leven zal nooit meer hetzelfde zijn.

Erg boeiend vind ik het verhaal over een man die uit wandelen gaat. Hij ziet een opvallend gebouw midden in het bos staan en besluit een kijkje te nemen. Hij gaat het gebouw binnen en wordt vriendelijk onthaalt door receptioniste Roxanne. Hij vindt haar heel aantrekkelijk en maakt een afspraakje met haar. Van iemand anders krijgt hij een rondleiding door het imposante gebouw waarbij niets wordt onthuld over het product dat er wordt gemaakt. Het is allemaal erg vreemd en de man vindt het maar raar dat hij zo vriendelijk is ontvangen. Wanneer hij het gebouw verlaat, wordt hij aangevallen. Hij belandt buiten bewustzijn in het ziekenhuis en wanneer hij wakker wordt beseft hij dat hij het afspraakje met Roxanne is misgelopen. Hij probeert haar direct te bellen maar stuit op een probleem: het reusachtige bedrijf bestaat helemaal niet.

Het verhaal van Arend is spannend. Hij belt een telefoonnummer uit een liedje dat zijn oude liefde Marina altijd song. Dat had hij beter niet kunnen doen. Verder is er nog een verhaal over een man die zijn vrouw met een ander betrapt en daar een slaatje uit weet te slaan en het verhaal van een nukkige onderwijzer die droomt van wraak. Het boek sluit af met “Een witte roos” waarin een man zijn vrouw en dochtertje nergens meer kan vinden. Hij probeert niet toe te geven aan de paniek die steeds groter wordt.

De hoofdpersonen in dit boek zijn allemaal mannelijk en de verhalen draaien veelal om de liefde tussen man en vrouw. De verhalen staan los van elkaar maar vormen samen een mooi geheel. Ze passen goed bij elkaar. De personages zijn divers. Sommige mannen in dit boek zijn onzeker terwijl het gedrag van anderen grenst aan het arrogante. Vrouwelijk schoon laat geen van allen ongemoeid. De verhalen bieden een mooie balans tussen realiteit en geheimzinnigheid. De opmerkelijke gebeurtenissen lijken logisch te verklaren, maar is dat ook zo? Of zijn sommige mysteries ondoorgrondelijk?

Een witte roos is een aangename verhalenbundel dat zich uitstekend leent voor een ontspannend avondje lezen.


ISBN 9789081882545 | ebook | uitgeverij Ons Woord | juli 2012

© Annemarie, 6 augustus 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER