Boekenarchief W-X-Y-Z

Marion Zimmer Bradley

Heksenlicht


Op een goede dag wordt Winter Musgrave – beursmakelaar op Wall Street – tot haar verbijstering wakker in een oude boerderij in de Hudson-vallei, vlakbij Glastonbury. Er zitten grote gaten in haar geheugen – ze weet niet wanneer ze naar de boerderij is gekomen, of hoe. Alles wat ze weet is dat het bijna lente is. Iedere ochtend bij het wakker worden staan alle ramen en deuren van de boerderij open, ook al weet ze zeker dat ze die de avond ervoor heeft vergrendeld. En iedere ochtend vindt ze een dood dier voor haar deur, leeggebloed en aan flarden gescheurd. Op zoek naar hulp komt Winter bij Truth Jourdemayne terecht, een psychologe gespecialiseerd in het occulte, verbonden aan een instituut voor paranormale wetenschappen. En daar leert ze meer over zichzelf dan haar lief is…


Ik heb dit boek gelezen omdat fantasy sowieso al een genre is dat mij erg aanspreekt. Bovendien; wie heeft niet De nevelen van Avalon gelezen? Ik herinner me dat boek ook als uiterst boeiend, en meestal is het dan zo dat je nieuwsgierig bent naar wat de auteur verder nog schreef. Voor mij was een extraatje dat er boven elk hoofdstuk een poëtisch citaat stond, te beginnen met eentje van William Shakespeare.
Het verhaal heeft je meteen te pakken, niet in de laatste plaats doordat je er al vrij snel achterkomt dat het laatste adres van Winter een kliniek voor psychotische patiënten was, waar gebeurtenissen hadden plaatsgevonden niet te verklaren waren. In feite begint het verhaal middenin een raadsel en gaandeweg de vijftien hoofdstukken wordt er meer en meer van Winters geschiedenis zichtbaar. Pas als je weet dat Winter lid van een heksenkring is geweest, worden er meer dingen verklaarbaar. Winter maakt een reis terug in haar eigen geschiedenis. In het heden komt ze daardoor onder andere terug bij haar (rijke) familie. Daar komt ze achter een zeer groot en beladen geheim in haar leven, dat wel eens de sleutel kon zijn naar de ontsluiting van haar ‘ziekte’.


Het verhaal is vlot geschreven, je komt niet al te veel moeilijke woorden tegen, maar het speelt zich natuurlijk wel af in het materialistische Amerika. Aangezien Winter een succesvolle beursmakelaar was voor haar instorting krijgen we ook te maken met een aantal dure merknamen, en dat past heel goed bij dit verhaal.
Het knappe van het verhaal vind ik dat de lezer nergens een mening of een geloof wordt opgedrongen. Het verhaal wordt als een aantal feiten en gebeurtenissen gepresenteerd. Of je nu wel of niet gelooft in heksen of paranormale gebeurtenissen doet er niet toe.


Dat de hoofdpersoon een vrouw is betekent niet dat mannen dit boek niet interessant zullen vinden. Ik kan niet zeggen dat het verhaal ergens te diep op vrouwenzaken ingaat, behalve dan die merknamen die een man misschien minder zullen zeggen. Toch kun je die ook zien als entourage voor de feiten. Het leuke aan dit boek is dat ik dit boek ook wel verfilmd zie worden. Het zou er bij uitstek geschikt voor zijn.


Over de schrijfster staat op het kaft:
Marion Zimmer Bradley (1930-1999) is vooral bekend als de auteur van De nevelen van Avalon, het enige boek dat ooit langer dan twee jaar op de bestsellerlijst van de New York Times prijkte. Voor de zogeheten Licht-tetralogie bedacht ze een concept waarin zowel componenten uit de zuivere fantasy als uit de eigentijdse successen als de X-Files vertegenwoordigd zijn. Heksenlicht is, na het eerder verschenen Geestenlicht, het tweede deel in deze serie.


ISBN 9789029067072 Hardcover 320 pagina's | Uitgeverij Meulenhoff | augustus 2000
Vertaald door Eny van Gelder, Monique Eggermont

Miranda Mei, september 2004

 

Nevelen van Avalon


Volgens de achterflap
In deze roman wordt de legende van koning Arthur voor het eerst beschreven vanuit het standpunt van de vrouwen die hierin een zo grote rol vervullen.De wereld van de heldhaftige koning Arthur en zijn ridders van de Ronde Tafel; van Avalon, het mysterieuze eiland voor de kust, alleen zichtbaar voor hen die uitverkoren zijn en de wereld van Camelot met al haar hartstocht en avonturen. De wereld die door de eeuwen heen door generaties telkens weer werd vastgelegd in verhalen, gedichten en toneelstukken, wordt voor de eerste keer onthuld zoals zij beleefd zou zijn door haar heldinnen.
- Ingraine, gehuwd met Uther Pendragon en voorbestemd om moeder van Arthur te worden;
- Viviane, de majestueuze Vrouwe van het meer en Hogepriesteres van Avalon die op mysterieuze wijze ingrijpt in het leven van Igraine, haar zuster, maar die niet in staat is het langzame, maar onafwendbare verval van Avalon tegen te gaan;
- Gwenhwyfar, gehoorzaam in het huwelijk getreden met Arthur maar in haar hart toebehorend aan Lancelot en daardoor niet in staat Arthur een zoon te schenken. Haar onbuigzame vroomheid brengt Arthur, en met hem geheel Britannia, onder de machtige heerschappij van de christelijke priesters ondanks Arthurs heilige eed om het oude geloof van Avalon te beschermen en te handhaven;
- Morgaine, Gwenhwyfars beschermengel: vurig en intens in haar liefde en toewijding. Zij is priesteres van Avalon en begiftigd met het Gezicht. Morgaine wordt gekweld door haar onbeantwoorde liefde voor Lancelot en haar falen als moeder, zuster en echtgenoot. Het is Morgaines tragische lot om de neergang van haar broer Arthur te bewerkstelligen…


Het zijn de vrouwen, hun levens en gevoelens die de Arthurlegende nieuw leven inblazen waardoor men een bekend verhaal met nieuwe ogen leert aanschouwen.


Nevelen van Avalon is deel 1 van de Avalon-serie.
Deel 2: Het huis in het woud.
Deel 3: Vrouwe van Avalon
Deel 4: Priesteres van Avalon


Mijn mening

Met momenten heb ik het boek bijna ademloos gelezen, maar soms ook irriteerde het boek me.
De reden waarom het me soms irriteerde was omdat het me nogal soapachtig voorkwam. Al die intriges. Het is iets waar ik een hekel aan heb. Ook de reden van die intriges stoorde me met momenten mateloos. Ze wilden dat Arthur zijn eed aan de Godin hield, allemaal goed en wel maar ook zij drongen een geloof op. Ze wilden dat de mensen bleven geloven in de Godin en niet het Christelijke Geloof aangingen.
In hun strijd om hun eiland niet in de mist te laten verdwijnen en om het geloof in de Godin te behouden gaan ze onmenselijk ver. Welke levens ze daarvoor allemaal verspilden en kapot maakten..
Oké, ik geef toe, ook de priesters gingen ver in hun prediken van God, en als God zo wraakzuchtig is zou ik, denk ik, twijfelen.
Ik weet het ik heb makkelijk praten, bij ons mag iedereen zijn eigen geloof hebben zonder dat daar echt problemen van komen.
Ik heb al dikwijls gedacht dat de mensen zéér onverdraagzaam geworden zijn de laatste jaren, maar als ik dat boek las had ik iets van eigenlijk is het al sinds mensenheugenis zo.
Ik denk niet dat ik de volgende delen in de reeks nog zal lezen. Ik heb me laten vertellen dat dit deel het beste was en het leek me nu al met momenten langdradig en onecht.
Het was, denk ik, niet echt mijn genre.


ISBN 9789022535431 Paperback 952 pagina's | De Boekerij | juni 2003
Vertaald door Bert Coltof


© Inge, november 2004