Boekenarchief W-X-Y-Z

Gerrit Jan Zwier

De koningsmol
Gerrit Jan Zwier


Gerrit Jan Zwier is geograaf en antropoloog. Naast reisboeken schrijft hij natuurboeken en kinderboeken. Dit alles komt bijeen in dit boek De koningsmol.

Het is een verhaal over een gezin bestaande uit de eenzelvige bioloog en reisverhalen schrijvende  Wiert Rozema, de ondernemende lerares Nederlands Luts en hun jonge, hevig in natuur en milieu geïnteresseerde dochter Annewiene.
Luts hangt er een beetje bij. Zij is de meest realistische van het stel. Waar Wiert en Annewiene wegdromen van een verlaten huisje in de natuur, ziet zij vooral de praktische zaken. Ze wordt in het boek vooral neergezet als de spelbreker van veel geromantiseerde plannen. Het huwelijk verloopt niet helemaal soepel, de vroegere harmonie is verdwenen.


Wiert en Annewiene vormen bijna een symbiose. Samen bestuderen zij met veel liefde planten en dieren en is met name Annewiene erg fel over al het eventuele dierenleed dat mensen een dier aandoen. Sinds zij een mol gered heeft van de verdrinkingsdood gaat Annewienes voorliefde vooral uit naar die zachte, bijna blinde diertjes. Groot is dan ook haar schrik als ze hoort dat de plaatselijke boer de enorme mollenheuvel plat wil gooien voor uitbreiding van zijn boomgaard. Samen met haar vader bedenkt ze een plan om de mollen te verplaatsen naar een nieuwe plek aan de andere kant van het kleine waterstroompje.

 
De bijna verdronken mol heet Lode Buys Ballot, hij is al snel weer teruggeplaatst is in de mollenheuvel. Hij verkeert in tweestrijd, hij heeft van die rare dromen waarin hij koning van het molenvolk is. Maar de mollen leven erg solitair, ze spreken elkaar zelden, laat staan dat ze een groep zullen vormen waarvan hij de koning zal zijn. Toch weet Lode dat er iets staat te gebeuren. Hij zal een belangrijke taak krijgen, hij voelt dat hij écht de koning zal worden. Maar wil hij dat wel? Hij is ook erg gesteld op zijn rust.


Lode's bizarre dromen blijken uit te komen als ze vernemen dat de mollenheuvel van de gruwelijke oppermol Rode Hamer onder water dreigt te lopen. Rode Hamer is verschrikkelijk. Iedereen is bang voor hem. Maar of het toeval is of niet, Lode verricht een ware heldendaad als de mollenheuvel door een roofdier aangevallen wordt. Later doet hij opnieuw iets wat grote bewondering oproept bij de overige mollen. Als vanzelf lijkt zijn leidende koningsdroom uit te komen...
Ondertussen werken Annewiene en Wiert ook hard aan hun eigen mollenplan...


Op zich is het idee voor dit boek bijzonder, je leert veel over het leven van de mol en ook diverse milieuzaken komen aan de orde. Toch voldoet het niet aan mijn verwachtingen. De oorzaak is de enorme hoeveelheid thema's in dit boek.
Naast het vluchtverhaal over de mol Lode Buys Ballot en de vader en dochter die eigenlijk hetzelfde willen bereiken door de mollen te willen redden, spelen nog allerlei andere factoren een rol in het verhaal die eigenlijk helemaal niet relevant zijn. Ze storen zelfs. De huwelijksproblemen, de flashbacks naar vakanties, het verhaal over Portugal en de daar woonachtige schrijvende kasteelheer. Ze doen niet ter zake. Als deze niet waren meegenomen in het geheel had het naar alle waarschijnlijkheid een erg origineel (kinder)boek opgeleverd. Nu is het vlees noch vis.


Echt jammer, helemaal omdat het uitgegeven is door KNNV, een uitgeverij waarvan ik de kernwaarden hoog draag.


ISBN 9789050118170 | Paperback | 222 pagina's | Uitgeverij KNNV | mei 2021

© Dettie, 7 juni 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Stukje van de lijn!
Tennisnovelle
Gerrit Jan Zwier


Gerrit Jan Zwier is voornamelijk bekend om zijn reisverslagen en reisverhalen maar deze keer maakt hij een uitstapje naar  tennisbanen in het Noorden van het land en wel met zijn eigen tennisclubgenoten. Gerrit Jan (59) vormt samen met Hamer (62), Bonne (73) en Jaapio (69) een team bij Lotus (Laat Ons Tennissen Uit Spelvreugde) in de Hoofdklasse 55+ Afdeling Noord. Dat jaar moet het gebeuren...


"Afgesproken is dat we nog één keer voluit voor het kampioenschap gaan. Iedereen is redelijk fit, er zijn geen zweepslagen, hamstrings, tennisarmen of ontwrichte schouders bij gekomen. De bestaande problemen met lage rugpijn, meniscus en versleten knieën zijn niet verergerd. Ik zal mijn best doen nog tien kilo af te vallen, en Bonne heeft beloofd dat hij niet midden in de competitie twee weken naar de Canarische Eilanden zal verdwijnen, waar hij het altijd zo reuze naar zijn zin heeft. In maart gaan we serieus trainen[...]"


Hamer, de teamcaptain, heeft zelfs een sponsor geregeld zodat ze extra geprikkeld zullen zijn om te winnen. Die sponsor is het mysterieuze Wenscentrum Morgenster.  Dat is een verkapte Yab-Yum zegt de een, het is een stiltecentrum zegt de ander, maar wat het nu precies is weet niemand. Volgens Bonne stond er in de krant dat het een soort klooster is dat gerund wordt door boeddhisten die het achtvoudige pad volgen en daar vertrouwen ze dan maar op. Wel weten ze dat ze, als ze kampioen worden, een uitgebreid oriëntaals diner zullen krijgen en dat elk van hen drie, onstoffelijke, hartenwensen op papier mogen aanleveren waarvan, als het kan, één vervuld zal worden. Ze hebben zelfs sponsorshirts gekregen.


Bonne is een Fries en is daar trots op. Gerrit Jan is met de Friese taal grootgebracht maar dat is niet hetzelfde volgens Bonne, hij is de échte Fries niet Gerrit Jan.  Als Bonne slecht speelt dan probeert Gerrit Jan hem met een apart Fries woord uit zijn lethargie te trekken en negen van de tien keer helpt dat ook.  Jaapio, zoals Jaap zichzelf noemt, en Bonne zijn vier handen op één buik als ze samen dubbelen. De zachtaardige Bonne vindt zichzelf nooit goed genoeg en Jaapio spreekt dat altijd tegen en zo houden ze elkaar in evenwicht. Bonne zorgt ook voor de lekkere hapjes bij de wedstrijden. Hij weet exact de adressen waar je de lekkerste koek, worst, kaas etc. kunt kopen. Jaapio zit graag te schilderen. Beide heren zijn vriendelijke levensgenieters.
Hamer is een vertaler van voornamelijk natuurboeken. Hij test vaak de Engelse woordenschat van Gerrit Jan door Engelse vogelnamen te noemen waarvan Gerrit Jan dan de Nederlandse naam moet geven. Het is een geliefd spelletje tussen de twee.  Hamer is de beste en fanatiekste speler van het team maar soms zakt hij ineens in een faalangst en moet Gerrit Jan alles op alles zetten om hem daar uit te trekken. Gerrit Jan, de verteller in dit boek, is zichzelf, de journalist die veel reist. Gerrit Jan speelt altijd dubbel met Hamer. Ze bespreken samen hun strategie en voelen elkaar goed aan.
Dit bijzondere team zet dit jaar dus alles op alles om kampioen te worden want naast de eer lokt natuurlijk ook dat etentje en die drie wensen...


Het prettige aan deze novelle is dat het gaat over ménsen met al hun eigenaardigheden. Ook de tegenstanders zijn bijzondere karakters en het volgen van de wedstrijden met alle opmerkingen over en weer is een plezier om te lezen. Daardoor leer je de vier mannen ook beter kennen.
Het blijft spannend of ze kampioen zullen worden en de afloop is hilarisch maar ook aangenaam.
Al met al een erg plezierig boek, in vlotte vrolijke stijl geschreven, dat zeker voor tennisspelers veel herkenning zal opleveren.


ISBN 9789043900126 Paperback 111 pagina's | Tirion Uitgevers | juni 2011

Dettie, 6 juni 2011

Lees de reacties op het forum, klik HIER