Boekenarchief W-X-Y-Z

David Westling

http://www.davidwestling.nl

 

Schaduw en spotlicht
David Westling

We maken het waarschijnlijk allemaal mee, één keer of meerdere keren in ons leven staan we voor een keuze. En wat doen je dan? De keuze die je maakt zal namelijk beslissen over je verdere leven. Het leven lijkt een eigen verloop te hebben, het gaat almaar verder, iedere dag weer, je hebt geen keuze, denk je, tot dat ene moment. Er gebeurt iets, buiten jou om, en ineens kan je leven veranderen! Ten goede of ten kwade, dat is aan jou.


De hoofdpersonen in deze zeven verhalen maken allemaal zo’n moment mee.
In ‘Een magisch moment’ is Vince toch eigenlijk wel tevreden over zijn leven. Hij is medewerker in een speelhal, en ziet iedere dag wel kans om er iets leuks van te maken. Tot zijn baas besluit dat hij inwisselbaar is.


‘Scherven’ verhaalt over een vrouw die in een opwelling iets steelt. Natuurlijk komt ze daar niet mee weg, hoe had ze kunnen denken van wel? De gevolgen zijn onverwacht…


‘Afspraak met Judas’. Een jonge man heeft zijn vader nauwelijks gekend. Hij weet eigenlijk niet of hij er nog behoefte aan heeft de man te leren kennen, waarom zou hij? Hij heeft af en toe een kaart gehad met zijn verjaardag, verder kent hij hem niet. Maar dan staat op de derde kaart die hij in tien jaar kreeg een telefoonnummer, en tot zijn verbazing heeft zijn moeder daarop actie ondernomen. Moet hij nu die man gaan ontmoeten? Heeft hij daar wel behoefte aan?


Er is het verhaal over de twee jongens, elf jaar oud pas, die in ‘Het oog van de wereld’ dromen van een mooie toekomst als filmmaker of acteur. Ongewild en absoluut onverwacht zijn ze getuige van een moordpartij, die ze notabene op film hebben. Hoe moeten zij omgaan met de wrede wereld die dan op hen afkomt en die zo anders is dan de film die ze maakten?


Als in ‘Schaduw uit het verleden’ de hoofdpersoon wordt geconfronteerd met iets wat hij deed als overmoedige puber, overvalt de schaamte hem. Maar hij kan hier niets aan veranderen, het is gebeurd en ook nog zodanig dat iedereen die dat wil daar kennis van kan nemen. Ook zijn dochter…

In dit verhaal blijft de lezer in het ongewisse. Frustrerend, wat heeft die man nu eigenlijk gedaan?
Maar dat is dan ook niet waar David Westling over wil vertellen. Het gaat over het moment, over de confrontatie met de schaduw uit het nabije of wat verdere verleden, iets waar het leven nu een eigen draai aan zal geven tenzij ze ingrijpen. Of laten ingrijpen. Oftewel die stap in het spotlicht gaan zetten. Een bewuste stap in het ongewisse, ook het spotlicht kan in tijd en plaats veranderen.
Niet dat de precieze situatie herkenbaar is, maar wel het maken van een keuze.
Hoe ga je om met een bepaalde situatie waar je niet echt tevreden over bent, als de kans tot verandering geboden wordt?

David Westling wordt gefascineerd door de menselijke aard en psyche. Hij schrijft verhalen in uiteenlopende genres, hoewel hij zich ook toelegt op literaire fictie. Thema’s in Westlings werk zijn de zoektocht naar vrijheid en naar catharsis, het (nood)lot en de realiteit in haar vele verschijningsvormen. Publicaties: De Nachtwandelaar en andere verhalen (2014), Oldtimer (2015), De vreemdelinge en de oude premiejager (2021).


ISBN 9789463654753 | Paperback | 267 pagina's | Uitgeverij Elikser | november 2022

© Marjo, 8 januari 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De vreemdelinge en de oude premiejager
David Westling


In dit boek zijn twee verhalen gebundeld. Een vrouw van over de veertig en een twintig jaar oudere man. Beiden staan op een keerpunt in hun leven. Er moet iets gebeuren, maar wat?  Een reis, een andere omgeving biedt hen misschien een uitweg?


In ‘De Vreemdelinge’ pakt Lorraine Washburn haar koffer voor een bedrijfsreis. Marvin & Moore, het bedrijf waar ze de functie van bedrijfsjurist bekleedt, heeft deze trip al geruime tijd gepland staan. Ze heeft er spijt van dat ze ingeschreven heeft, maar in het besef dat het niet goed gaat, niet op haar werk maar ook niet privé, zet ze door. Misschien is meer en een ander soort contact met haar collega’s wel precies was er nodig is om straks weer zin in haar werk te hebben. En afleiding na het overlijden van haar geliefde hond Max kan ze ook wel gebruiken. Anders zit ze maar in haar eentje te kniezen.
Haar vriendin oppert dat er misschien ook wel een interessante man in het gezelschap zit? Ha, wie weet!
Op het nippertje arriveert ze bij de terminal.


‘Ze las zichzelf de les. Heb vertrouwen en straal dat uit! Rus recht, borsten vooruit, billen naar achteren. Ze produceerde ook een glimlach, voelde zich een beetje gesterkt door de vrijkomende endorfinen, en zei dat de zon zou schijnen waar zij zou gaan. Ze merkte meteen dat deze bravoure uitwerking had.‘


Daar gaat ze dan. Naar Lissabon. En ja, er is een interessante man. En haar kamergenote, dat zou best wel eens een vriendin kunnen worden. Bovendien is Lissabon goed voor lekker eten en drinken, en veel mooie toeristische bezienswaardigheden.
De gebeurtenissen zorgen er voor dat ze – op haar leeftijd! – een soort coming of age ervaring heeft.

Het tweede verhaal ‘De oude premiejager’ is Ed Brewster de hoofdpersoon. Veertig jaar lang heeft hij als loodgieter zijn brood verdiend, en jarenlang was hij getrouwd met Sue. Zowel zijn loopbaan als zijn huwelijk zijn voorbij, en hij loopt met zijn ziel onder zijn arm.


‘Om mijn hart te luchten heb ik tenslotte besloten mijn verhaal te vertellen. Het verhaal over mijn verblijf in de kustplaats waar Sue en ik zo vaak op vakantie zijn geweest en waar we tevoren als gezin kwamen, in gelukkiger tijden, en over wat er in de jaren voor mijn terugkeer gebeurde. Ik vertel het je zoals ik het heb ervaren, zonder afdekfolie of stucwerk om het netter te doen lijken.‘


Hij is tenslotte loodgieter! En dan volgt een ietwat bizar verhaal over een spel dat hij met zijn vrouw speelde. Geen spel dat je uit een doos haalt en weer opbergt, maar een spel met afspraken over dagelijkse situaties.


Zoals dat wel gebeurt in een huwelijk ontstond er onenigheid over dingen als afwassen, of het vuilnis buiten zetten. Met hun spel dat ze ‘Premiejager’ noemden, kreeg degene die het klusje deed punten. Een bepaald aantal punten kon ingewisseld worden voor een prijs. Dat kon van alles zijn: een avondje op stap.
Dan gaat hun zoon, hun zorgenkindje, het huis uit. Dat wat hen bond is weggevallen.
En dan gaat het bergafwaarts in het huwelijk – schoonmoeder in huis!  En hij wordt ontslagen - heeft Ed zich in natura laten betalen?  
En het spel loopt uit de hand.
Nu zit hij daar in dat hotel waar het ook al niet goed gaat. Valt er nog iets te redden in zijn leven?


Twee verhalen over heel gewone mensen. Voor spanning en sensatie moet je niet bij David Westling zijn. Hij duikt diep in de persoonlijkheid van zijn hoofdfiguren, ontleedt hun drijfveren en biedt hen mogelijkheden. Dat weet hij zo op te schrijven dat het twee boeiende verhalen zijn geworden. Ook bij ‘gewone’ mensen met ‘gewone’ problemen wil je weten hoe het hen verder vergaat.


David Westling (1988) studeerde sociale wetenschappen. Hij debuteerde in 2014 met De Nachtwandelaar en andere verhalen, een bundel met zestien korte verhalen. In 2015 volgde Oldtimer.


ISBN 9789463653169 | Paperback | 300 pagina's | Uitgeverij Elikser| maart 2021

© Marjo, 21 juli 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altDe Nachtwandelaar en andere verhalen
David Westling


Dit debuut met zestien verhaal begint met een introductie. David Westling legt uit waarom hij kiest voor het korte verhaal, en niet voor een roman. In een roman, zegt hij, moet je rekening houden met de langere termijn: de opbouw, de ontwikkeling en groei, het moet al die pagina’s lang allemaal kloppen. Voor een kort verhaal is dat een stuk makkelijker, en je kan een personage dat niet boeiend genoeg is voor de lange roman een stem geven. En je kan de lezer makkelijker verrassen met een bijzondere wending.


Voor een bundel korte verhalen waar geen samenhang tussen zit geldt evenwel ook dat het heel lastig is er iets over te zeggen. Een poging: ‘De aanval’, waar het boek mee begint, is inderdaad een verhaal dat als kort verhaal het beste tot zijn recht komt. Een klein peloton soldaten voert een verkenning uit onder leiding van luitenant Peabody, tot ze opgemerkt worden door de vijand.
En dan ineens:


‘Ga liggen! Val!’ beet Peabody hem vanuit de sloot toe. ‘Je bent gesneuveld, sukkel.’


Misschien had je het kunnen zien aankomen, er zijn minieme aanwijzingen dat het verhaal niet vertelt wat er staat, er is iets heel anders aan de hand dan oorlog. En hier blijft het niet bij, een bizarre samenloop van omstandigheden laat de lezer verbijsterd achter.


Het titelverhaal ‘De nachtwandelaar’ is een spooky vertelsel. Al lijkt de wending die het verhaal krijgt hier voorspelbaarder, toch verrast het einde.
In vrijwel alle verhalen is er iets vreemds gaande, iets vreemds dat geheimzinnig is, bizar of gewoon ook leuk.
Het verhaal ‘Huxbury’s billboard’ bijvoorbeeld, een raamvertelling (waarbij ik de vertelling leuker vind dan het raam) is een grappig verhaal, al ontbreekt de serieuze ondertoon niet.
Een droevig verhaal is ‘Schuilen’, over het verwerken van een verlies. En ook hier: anders dan je zou denken!
Steeds is de clou een verrassing, en komt pas op het einde. De lezer wordt nieuwsgierig gemaakt, en nooit teleurgesteld. De verhalen lezen als een trein en ze zitten goed in elkaar.


David Westling (1988) studeerde sociale wetenschappen en is gefascineerd door de menselijke aard en psyche. Thema's in zijn werk zijn de zoektocht naar vrijheid, het (nood)lot en de realiteit in haar vele verschijningsvormen. De Nachtwandelaar en andere verhalen is zijn debuut.


ISBN 9789089547088 | Paperback | 288 pagina's | Uitgeverij Elikser| november 2014

© Marjo, 23 april 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER