Boekenarchief W-X-Y-Z

Natalie Young

altVerblind door de zon
Natalie Young


De plaats waar dit verhaal zich afspeelt ligt in Zuidwest Frankrijk, tegen de grens met Spanje. Canas is niet meer dan een dorpje. Het heeft wat huizen, een paar winkels met de hoognodige waren, een café, en een kasteel. In het kasteel wonen Lucie en Arnaud, die er na de tweede wereldoorlog wijngaarden hebben aangelegd. Het kasteel was in die tijd nogal vervallen, maar ze hebben het opgeknapt. Het is hard werken om een droom uit te laten komen, voor Arnaud zijn wijn, voor Lucie haar gezin.
In het jaar waarin de proloog zich afspeelt, 1985, is de zomer in Canas heet, erg heet.
Lucie wordt zestig, het is de dag waarop alles verandert. Haar zoon Daniel houdt zich bezig met zijn  vrienden Frédéric en diens zus Sylvie. Daniel is wat bozig en teleurgesteld: zijn vriend gaat het leger in. Wat zich later die avond precies afgespeeld heeft wordt niet duidelijk: er breekt brand uit, Frédéric komt om het leven. Niet door het vuur, hij heeft naar het lijkt zelfmoord gepleegd. Sylvie is gewond geraakt en zal met verminkingen in haar gezicht moeten leven. De bewoners verlaten het kasteel, het staat weer jaren leeg.
Jaren later, in 2006 komt een Engels echtpaar in Canas aan. Ze hebben een sabbatical. Kate valt voor het opnieuw vervallen kasteel, maar haar man Stephen voelt er niet veel voor om zoals zij wil het kasteel te kopen, en op te knappen als bed & breakfast gelegenheid. Terwijl zij daar nog over dubben leert Kate Sylvie kennen, die nog in het dorp blijkt te wonen. Die vertelt dat het niet bekend is waar de eigenaar uithangt. Leven Lucie en Arnaud nog? Of moeten ze op zoek naar Daniel? Sylvies ouders leven nog wel, zij zijn het dorp ontvlucht, maar Sylvie heeft wel contact met hen.


Natalie Young heeft gekozen voor een verhaal in meerdere delen, waarmee ze de spanning zeker verhoogt. In 1985 is misschien de kern van het verhaal, maar in het verleden zijn dingen gebeurd die een flinke weerslag hebben op het heden, en dat is niet alleen die brand. 
Er heerst een zwoele sfeer, en er is volop drama. In verleden en heden, en ook in de toekomst.  
Het is het eerste boek van Natalie Young, en het zou zomaar gevolgd kunnen worden door meer prachtige romans.


’Ze staarde de tuin in. ‘Ik heb wel eens een verhaal gehoord…’zei ze. ‘ Het ging over kinderen… Als je op het strand een kind kwijtraakt moet je altijd in de richting van de zon lopen, want kinderen lopen intuïtief naar het licht toe. Altijd.’


ISBN 9789089530806 | paperback | 285 pagina's | Nieuw Amsterdam | juni 2011
Vertaald door Marijke Versluys

© Marjo, 22 oktober 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER!