Boekenarchief W-X-Y-Z

Wladimir Wojnowitsj

Twee vrienden


Na lang tegen dit boek aangehikt te hebben omdat ik een erg zwaar verhaal verwachtte, toch maar eens eraan begonnen. Wat blijkt? Het is een prettig, vlot verhaal over... jawel, twee vrienden.


Valerij woont bij zijn moeder en oma, twee overbezorgde dames, die elke stap die Valerij doet nauwlettend volgen. Hij is bevriend met Tolik die de complete tegenpool is van Valerij. Tolik is nergens bang voor, gaat overal op af en daardoor beleeft de wat teruggetrokken Valerij veel meer dan hem soms lief is.
Het verhaal begint met de keuring voor militaire dienst en Wojnowitsj weet dit prachtig te beschrijven. Je ziet de jongens, rillend in hun onderbroek, staan voor de 'commissie'. Die beschrijvingen zijn ook de kracht van het boek. Wojnowitsj neemt je mee op avontuur met de jongens. Die avonturen worden apart en met elkaar beleefd.
Valerij heeft dankzij de brutaliteit van Tolik een proefvlucht mogen maken en weet dan, hij wordt piloot! Daarvoor studeerde hij voor het staatsexamen maar wil vanaf dat moment niet verder leren maar de lucht in. Hij schrijft zich in voor de opleiding tot piloot en wordt aangenomen. Zijn moeder weet nergens van en als ze er achter komt neemt zij haar maatregelen. Die opleiding kan hij wel vergeten... of toch niet?
Tolik is de braniemaker, versiert meisjes voor hun tweeën en brengt daardoor Valerij in de problemen, maar Valerij ook niet echt bleu maar niet zo prominent brutaal als Tolik, komt er uiteindelijk nog goed vanaf.
De vriendschap lijkt niet kapot te krijgen totdat ze een groepje jongens tegenkomen die als 'leider' een net zo bijdehand figuur als Tolik hebben. Valerij is natuurlijk weer het slachtoffer maar deze keer is Tolik te ver gegaan.


Wat vooral zo bijzonder is aan dit boek zijn de al eerder genoemde mooie beschrijvingen. Wojnowitsj heeft een vlotte, prettige, humoristische manier van schrijven en nergens loodzwaar. Hij schrijft gedetaileerd maar niet te uitgebreid. De karakters van de vrienden komen goed uit de verf. Het is eigenlijk een gewoon verhaal over twee jongens in hun gewone leven in een stadje. Maar door de schrijfstijl wordt het uit het gewone getild. Lekker boek!

---------------------------

Wojnowitsj, geboren in 1932, was in zijn jonge jaren onder meer herder, timmerman, lasser, vliegtuigmonteur, landbouwinstructeur, redacteur bij de radio en soldaat. Zo leerde hij de Sovjet-Unie door en door kennen. In de jaren '60 groeide hij uit tot een bekende schrijver. Tegelijk ontwikkelde hij zich tot een dissident. Zijn satirische boek 'De merkwaardige lotgevallen van soldaat Iwan Tsjonkin' werd begin jaren '70, illegaal verspreid, verplichte kost in ondergrondse circuits. In 1974 werd hij de Sovjet-Unie uitgezet en raakt hij zijn Russisch staatsburgerschap kwijt.

Vandaag de dag geldt zijn inmiddels 'gelegaliseerde' geesteskind, de hopeloze anti-held Iwan Tsjonkin, in Rusland meer dan ooit als een ijkpunt voor iedere weldenkende en graag lachende lezer. Zijn literaire oeuvre, dat even kleurrijk, veelzijdig en scherp is als hijzelf, is vertaald meer dan dertig talen. De laatste tien jaar heeft Wojnowitsj zich toegelegd op het schilderen en exposeert hij regelmatig.
Bron ANPISBN 9064170746, 179 blz., uitgeverij Masereelfonds Gent,
Oorspronkelijke titel Dva Tovaritsjtsja, vertaald door Geert D'Haese

© Dettie, juni 2006

Reageren? Klik hier!