Boekenarchief W-X-Y-Z

Renate Wongtschowski

De tweestrijd
In de ban van een narcistische partner
Renate Wongtschowski


Het verhaal begint apart. Renate bezoekt namelijk de psychiater om een antwoord op haar innerlijke vraag te krijgen. Die vraag is:  Waarom ben ik zo lang bij hem gebleven? Waarom ben ik er zo lang mee doorgegaan? Veertig jaar lang had ze namelijk zichzelf verbonden met Take, haar jeugdliefde waar ze al heel snel mee getrouwd was.
Via de gesprekken met de psychiater komen wij als lezer haar verhaal te weten.


Aanvankelijk begint ze ook tijdens de eerste paar sessies met vertellen over haar ontmoeting met Take, ze vond hem geweldig. Hij zat vol ideeën, was knap om te zien en intelligent, hij had charisma en was anders dan alle andere mensen die ze kende. Ze bewonderde hem, hij sprak, zij luisterde. Het brave schoolmeisje wordt rebels én zwanger!
Er moet gelijk getrouwd worden. Slechte start natuurlijk, maar beiden geven elkaar wel het jawoord.


Al snel begint Renate echter te vertellen over haar ouders die geen ouders waren maar, voor de lezer, wel heel interessante mensen met een zeer eigen leven. Ze vertelt over haar tante waar ze opgroeide. Over gebeurtenissen die achteraf gezien op zijn minst vreemd waren. Over het totale gebrek aan belangstelling van de ouders voor hun dochter.


We zijn al halverwege het boek als het verhaal eindelijk, zoals de flaptekst belooft, daadwerkelijk over het huwelijk tussen Take en Renate gaat.
Take is de leider in alle opzichten. Take bepaalt, Take beslist en Renate dient te volgen. Renate accepteert heel veel van hem... te veel?
Het is een aantrekken en afstoten. Take leeft zijn leven en Renate moet meegaan in zijn ideeën en plannen. Ze accepteert zelfs dat Take vertrekt naar Frankrijk. Het wordt een weekendhuwelijk waar Renate bijna aan onderdoor gaat.


Hun twee kinderen dienen ook vaders grillen te volgen. Dochter Lotte doet dat ook om de lieve vrede te bewaren, zoon Richard niet. Lotte is de zorger, vangt veel op want Renate kan niet tegen Take op. Langzamerhand vallen de schellen van Renates ogen. Ze ziet hoe egoïstisch Take handelt, alles draait om hem, enig mededogen of meeleven ontbreekt. Gesprekken zijn onmogelijk, beloftes van zijn kant worden onmiddellijk gebroken, maar haar beloftes zal en moet ze nakomen.
Renate gaat bij hem weg, komt weer terug, gaat weg, komt weer terug... gaat weg... definitief weg...


Ze is inmiddels al lange tijd bij hem weg, heeft een goed leven en een fijne thuisplek gevonden. Toch als je tussen de regels door leest zit ze nog met duizend draden aan hem verbonden. Een nieuwe relatie zit er ook (nog?) niet in. Verder overheerst er een gevoel dat het leven met de narcistische Take in werkelijkheid erger is geweest dan Renate in dit boek wil of kan vertellen. Het boek is namelijk gebaseerd op Renates werkelijke leven.


Het antwoord op de vraag waar Renate mee begon, wordt in de loop van het verhaal wel duidelijk. Met zulke ongeïnteresseerde ouders, met zo'n enorme emotionele verwaarlozing is verliefd worden op een man als Take bijna vanzelfsprekend. Aanvankelijk is er ineens enorme aandacht voor haar maar ook - versluierde - herkenbaarheid. Take is immers in wezen hetzelfde als haar ouders. Alles draait om hem, ook hij ziet haar in feite niet. Het loskomen van deze man is een worsteling, want naast de veertig jaar samen betekent het ook dat afscheid genomen moet worden van een vertrouwd rollenpatroon, Renate moet eindelijk zichzelf leren kennen en eigenwaarde zien te krijgen. En dat is een lange weg... 


Op zich is het een goed verhaal alleen de flaptekst geeft de indruk dat alle om het leven met de narcistische Take draait, maar het duurt lang voordat we zover zijn. Het verhaal rond de ouders van Renate overheerst een (te) lange tijd de latere geschiedenis rond Take en Renate. Door de flaptekst viel het boek me daardoor wat tegen, maar als je ongeïnformeerd aan het boek begint dan is het een boeiend geheel dat in een prettige stijl geschreven is.


ISBN 9789493244320 | Paperback | 196 pagina's | Uitgeverij September | 23 april 2024

© Dettie, 14 mei 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER