Boekenarchief W-X-Y-Z

Tonny van Wijhe

http://wijboek.nl

https://www.facebook.com/tonnyvanwijhe

 

altUitstap
Tonny van Wijhe


‘Ineens wist hij het: de impuls volgen is goed. Hij voelde dat het goed was. Gevoelsmatig klopte alles, zijn brein ging om. Dat het midden in de nacht was, merkte hij niet. Het maakte ook niet uit: hij voelde zich er klaar voor. Tegen zijn gewoonte in, nam hij de gok. Een verklaring had hij niet, maar zocht hij ook niet. Zo was hij er ineens klaar voor. Hij ging.’


Dit is het begin van wat Tonny van Wijhe  ‘Een psychologisch, dramatisch, filosofisch, mythisch, religieus, realistisch liefdes- en reisverhaal’ noemt.
Het is het bewijs dat de schrijver zelf de beste samenvatting kan geven. Zonder de clou te verklappen valt er eigenlijk niet veel meer over te zeggen. En verklappen doen we niet.

Toch is er wel iets:
Eén bijvoeglijk naamwoord dat niet gebruikt is in deze summiere samenvatting is ’symbolisch’.
Er zit veel al of niet tastbare symboliek in deze novelle, die handelt over het leven, de liefde en de dood. Dat zijn natuurlijk grote thema’s die vragen om symboliek, waarbij er voor de schrijver een valkuil klaar ligt: hij moet er zich voor hoeden de lezer niet het bos in te sturen, waar een dwaaltocht op de loer ligt.
Dat is prima in orde. Nergens wordt het verhaal zweverig. Dat heeft ook te maken met de andere verhaallijn, waarin lang onduidelijk blijft wie daar de personages zijn. Die andere lijn bestaat alleen maar uit korte pittige dialogen. Daar zijn een moeder, een partner, een kind.
Wat is het verband met het hoofdverhaal waarin de duidelijk oudere man terug gaat naar de plek waar hij zijn Veronika het eerst zag?
Dat zij is overleden, dat weten we: een tragische dood, waarbij ze haar man ontredderd achterliet.


Deze novelle is een debuut. En ook al is het thema niet origineel en is de uitwerking ook wel eerder gebruikt, een verhaal als dit blijft een mooi verhaal als het goed geschreven is.
En dat is het.
Ik ben benieuwd wat de schrijver nog meer voor ons in petto heeft.


ISBN  0000000000  |? |55 pagina's | Eigen Beheer| april 2015

© Marjo, 29 maart 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER