Boekenarchief W-X-Y-Z

Mayli Wen

Een vrouw op de drakentroon


Op je vijfentwintigste al debuteren en dan ook nog met een roman over China’s laatste keizerin. Het is iets waarop de schrijfster zich gemakkelijk had kunnen vergalopperen. Dat ze dat in deze mooie historische roman geen moment doet is een prestatie op zich.


Een Vrouw op de Drakentroon is gebaseerd op ware gebeurtenissen. De hoofdpersoon, Tzu Hsi, treedt als zestienjarig meisje toe in de Verboden Stad in Peking. Ze krijgt een lage rang en keizer Hsien Feng ziet haar jarenlang niet staan. Pas als zijn lievelingsconcubine zwanger raakt besteedt hij aandacht aan Tzu Hsi. Ze raakt prompt zwanger en baart Hsien Fengs enige overlevende zoon.
Als Hsien Feng vervolgens jong sterft, wordt Tzu Hsi na een machtsstrijd regentes. Het zal de eerste van twee langdurige regentschappen zijn. In een tijd van hofintriges, samenzweringen en opstanden is het aan haar om de dynastie voor de onvermijdelijke ondergang te behoeden.
In bijna vijfhonderd pagina’s zien we Tzu Hsi veranderen van een naïef, ambitieus meisje in een oude vrouw die door schade en schande meer wijsheid bezit dan ze zelf zou willen. Dit is, kort samengevat, het gegeven waar het om draait. Maar het is nog veel meer en vooral ook een epos over liefde en teleurstellingen in een andere cultuur.


Het boek begint met een voorwoord van Lulu Wang. Mayli Wen schrijft echter compleet anders dan haar collega Chinees/Nederlandse schrijfster. Ze komt er op haar site ronduit voor uit dit boek samen te hebben geschreven met de (ook al piepjonge) Lucas Zandberg en misschien ligt het daaraan dat Een Vrouw op de Drakentroon veel toegankelijker en helderder is dan het werk van Lulu Wang. De schrijfstijl is in ieder geval ontzettend plezierig en er zitten prachtige vondsten in. Heel soms raakt ze haar hoofdpersoon even uit het oog en dat is jammer, maar dat is een klein minpuntje van dit verrassend goed boek waar je uren mee zoet bent en dat geen moment verveelt. En de laatste scène, waarin je een kijkje krijgt in het geplunderde graf van de keizerin, blijft geheid nog lang door je hoofd spoken.


Paperback l 476 Pagina’s l Uitgeverij Conserve l 2006 l ISBN: 9054292229

© gordana, mei 2006

Lees de reacties op het Leestafelforum en/of reageer, klik HIER!