Boekenarchief W-X-Y-Z

Esther Waij

literatuurInez & Zo


Inez vraagt nonchalant aan haar man Oskar of alles goed is. Het antwoord dat ze krijgt zet haar leven op zijn kop. Nee het is niet goed, hij wil scheiden! en wel meteen.
Inez weet niet wat haar overkomt, het ging toch prima tussen hen? Heeft hij een ander soms? Nee, maar hij ziet het niet meer zitten tussen hen.
Dit betekent het eind van het luxe leventje van Inez en haar dochter Jos. Haar leven bestond uit winkelen, voornamelijk in de P.C. Hooftstraat, elke vrijdag naar de hairstylist, peperdure lunches met vriendinnen enz. Haar dochter werd verzorgd door het kindermeisje.
Ze krijgt een flatje van Oskar in een doodgewone wijk en geld om het in te richten, verder mag ze het zelf allemaal uitzoeken.
Totaal verwend als zij en haar dochter zijn, valt het beiden enorm zwaar om ieder dubbeltje te moeten omkeren en Inez maakt dan ook de ene blunder na de ander. Ze heeft moeite met alles op de fiets te moeten doen, steeds dezelfde kleren te moeten dragen, gewend als ze is alles maar één maal aan te hebben. Dochter Jos zeurt om merkkleding waar geen geld voor is.
Maar het meest zit Inez de scheiding dwars, Oskar was haar grote liefde. Ze komt er achter dat hij wél een ander heeft, zijn secretaresse! En dat geeft helemaal de genadeklap...
Aanvankelijk doet ze niet veel meer dan in bed liggen. Ze is in het zwarte gat gevallen...
De vriendinnen die ze had heeft ze niet meer. Ze kan niet meer meedoen aan de wekelijkse winkelmiddagen en het kapperbezoek. Maar gelukkig is daar buurvrouw Debbie die haar met raad en daad bijstaat. En heel langzaam krabbelt Inez weer overeind.
"Ineens is 'gelukkig' een woord dat eigenzinnig aarzelt of het weer tot mijn vocabulaire toe wil treden nadat het zo hardgrondig ontkend is, en zijn plaats keer op keer ontzegd.."


Het verhaal wordt door Inez verteld, soms in dagboekvorm, soms verhalend. In het begin dacht ik, o nee, het trucje van Foer wordt toegepast. Aparte druk, een bladzijde vol met alleen het woordje 'zwart', half lege bladzijden, maar naderhand trekt dat bij.
Het is het verhaal van de worsteling na een scheiding, het verdriet, de onmacht, het wennen aan een leven zonder man (met zijn riante inkomen). Ook puberdochter Jos toont haar verwarring door vreemd gedrag op school en blijkt naast haar leven thuis ook nog een ander leventje te leiden.
Het is ook het verhaal over vriendschap, Debbie blijkt een échte vriendin, 'vriendinnen' Renske en Miriam spugen Inez eigenlijk uit omdat ze er niet meer bij hoort, niet meer tot hun kringen behoort. Ze zien haar als hun liefdadigheidsproject, waar Inez vriendelijk maar beslist voor bedankt.
Om de zoveel tijd vult Inez een lijstje in om te kijken of ze al vorderingen maakt. Dit lijstje keert dan ook regelmatig terug in het boek.
De onmacht van Inez in het huishoudelijk werk zorgt af en toe voor grappige situaties. Al met al een verhaal dat vlot wegleest.


Paperback | 308 Pagina's | Sijthoff | 2007 ISBN10: 9024559693

© Dettie, februari 2007

Lees de reacties op het Leestafelforum en/of reageer, klik HIER