Boekenarchief W-X-Y-Z

Jo Willems

http://jowillems.blogspot.nl

 

Paladijnen in de sneeuw


Bijna 450 pagina's, verdeeld in 15 delen, met een woordenlijst achterin.


In deel een is de hoofdpersoon in Calcutta, het is januari en midden in de nacht. Vrij rustig op straat, en dragelijke temperaturen. Maar de ik-figuur voelt zich rot. Calcutta is de stad waar alle rottigheid bijeenkomt, waar overdag de sfeer niet te harden valt, de stad waar zijn geliefde hem verliet, het is de stad waar zijn leven maar moet eindigen.
Hij is in het gezelschap van Anindo, een taxichauffeur, die in zijn taxi lijkt te wonen. Hij voert de vreemde toerist mee door het verdorven Calcutta.


Nadat de ik-figuur een mislukte zelfmoordpoging ondernomen heeft, neemt Anindo ook de leiding over zijn leven over. Ze reizen door India, en ontmoeten een handelaar in vliegende tapijten. Op slinkse wijze weet deze zich mee te laten nemen naar Europa.
Eenmaal daar laat hij de ik-figuur een winkel openen in vliegende tapijten. De ik-figuur lijkt geen eigen leven meer te leiden, hij doet niet alleen braaf wat Anindo zegt, hij komt zelfs als de man maar met zijn vingers knipt.


Intussen zijn we al enkele delen verder in het boek, en heeft de man op aandringen van Anindo zijn levensverhaal verteld, min of meer. Over de drugshandel waarmee hij zijn geld verdiend heeft, over de geliefde, en over de dood van hun kind.  Andere figuren komen bij de zaak:Tariq de verkoper, en Bukje, die de administratie bijhield. En Clarence, de kat.


De zaak draait goed, maar er schijnen nooit echt tapijten te gaan en te komen. Dan komt het tapijt dat 'Paladijnen in de sneeuw' heet, op de proppen. Het is het mooiste tapijt dat in de winkel hangt... en blijft hangen... heel lang. Daarop staan zes (vier?) mannen afgebeeld, wachtend bij een poel. Hun gezichten hebben een vredige, deemoedige uitdrukking. "Het was de ultieme verzinnebeelding van het Oosters fatalisme, de vrede die je vindt wanneer je in staat bent je lot in handen van God te leggen."
Maar een van de paladijnen zit een beetje afzijdig. Hij houdt zijn oren dicht. De ik-figuur vindt dat hijzelf die paladijn is... de anderen zijn de dienaars (Tariq en Bukje) van Anindo. De ik-figuur gaat op onderzoek uit: wat gebeurt er nu eigenlijk?


Ik vind het een erg warrig boek, de helft van de tijd weet ik niet wat ik nu eigenlijk aan het lezen ben. Waar gaat het over? Geen idee.
Op de flap staat dat het "een duister en bizar verhaal over misdaad en geweld" is. Ga ik in mee. Dan staat er "bovenal een wervelende roman die met zijn uitbundige, flamboyante stijl de lezer overrompelt en ademloos achterlaat." Overrompelend en ademloos? Ja, maar op een andere manier dan hier bedoeld is. Niet voor mij dit boek.


ISBN 9789046801987 | Paperback | 447 Pagina's | Nieuw Amsterdam  | april 2007

© Marjo, augustus 2007

Lees ook de recensie in de Groene Amsterdammer

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER