Boekenarchief W-X-Y-Z

Philipp Winkler

Hool
Philipp Winkler


In dit boek vertelt Heiko Kolbe over z'n leven als voetbalhooligan en fan van Hannover 96.

Het verhaal begint met een afgesproken gevecht met supporters van Keulen en we ontmoeten de belangrijkste figuren: Axel (de oom van Heiko, die een vechtsportschool heeft, waar Heiko als een soort manusje van alles werkt, en die de leiding van de groep heeft.), Jojo, Kai en Ulf. Gaandeweg zien we in het boek de wereld rond Heiko veranderen. De vader van Heiko, Hans, is na een arbeidsongeval gevlucht in de drank, de moeder van Heiko is al heel lang geleden verdwenen, vermoedelijk omdat ze het drankmisbruik van haar man niet meer aankon. De vriendin van Heiko is gevlucht in de drugs en Manuela, de zus van Heiko besluit uiteindelijk het ouderlijk huis te verlaten om te studeren.

Heiko zelf woont bij Arnim in huis, voor wie hij de dieren verzorgt, als Arnim zelf niet beschikbaar is. Arnim is een zeer dubieuze figuur, die in een boerderijtje in het bos woont en dierengevechten organiseert. De dieren die Heiko zo nu en dan moet verzorgen zijn 2 vechthonden en een oude halfblinde gier, die Siegfried heet. De dieren worden gehouden in omstandigheden waarvoor een dierentuin ogenblikkelijk gesloten zou worden. Arnim heeft ooit 10 jaar in de gevangenis gezeten wegens moord op een dierenarts. Dit was een vergissing, want z'n baas had hem de opdracht gegeven de boer te vermoorden.

De sportschool van oom Axel is ook een plaats waar schimmige zaakjes worden gedaan. Natuurlijk worden er anabole steroïden verkocht en er lopen ook Hells Angels rond. Vermoedelijk vindt er ook handel in andere drugs plaats. Al met al ook geen omgeving om een fatsoenlijk leven op te bouwen.
In het ouderlijk huis van Heiko woont ook Mie, een Thaise vrouw. Op een gegeven moment wordt Hans opgenomen in een kliniek om van de drank af te komen en Heiko moet dan voor de duiven van z'n vader zorgen.

Het verhaal wordt vrij fragmentarisch verteld, waarbij er sprongen in de tijd gemaakt worden. Je leert Heiko beter kennen en hoewel je het niet met z'n keuzes in het leven eens wordt, ga je misschien toch een zekere sympathie voelen voor de jonge man wiens leven min of meer mislukt is. Z'n bestaan als hooligan is eigenlijk alles wat hij heeft, maar z'n maten nemen daar steeds meer afstand van. Kai, die op een gegeven moment zwaar gewond in het ziekenhuis is beland en later ook ernstige schade aan z'n ogen blijkt te hebben, wil een practicum in Londen bij de Deutsche Bank gaan doen. Jojo vindt dat hij het goede voorbeeld moet geven aan het jeugdelftal dat hij traint en Ulf heeft na de laatste gebeurtenissen met Kai ook wel genoeg van het hooligan gedoe. Alleen voor Heiko lijkt er geen alternatief te zijn. Hij hoopt z'n oom op te kunnen volgen als baas van de troep.

Het verhaal wordt in korte zinnen uit de doeken gedaan en lijkt een beetje onbevredigend af te lopen, want hoe gaat het nu verder met Heiko? Je kunt het einde misschien ook een beetje zien als het einde van een van een western, waarin de protagonist eenzaam op z'n paard in de verte verdwijnt.


ISBN 99789048838172 | paperback | 281 pagina's | Uitgeverij Lebwoski | mei 2017
NUR 302 | Vertaald door Anne Folkertsma en Izaak Hilhorst

© Renate, 25 september 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER