Boekenarchief W-X-Y-Z

Lucie Whitehouse

Het huis bij nacht


Dit spannende verhaal doet denken aan 'De verborgen geschiedenis', omdat er net als in dat boek naar de klassieke oudheid verwezen wordt, met name naar Griekse goden. En er is de overeenkomst van de vriendengroep, die zo hecht is dat juist daardoor spanningen ontstaan.
Maar deze vrienden zijn hun studententijd voorbij. Ze zijn ieder op een eigen manier bezig met hun carrière. Als een van hen, Lucas, van zijn oom na diens zelfmoord een landhuis erft buiten Londen, wordt dat de plek waar ze elkaar ieder weekend treffen: Lucas, Danny, Michael, Martha, Rachel met haar vriend Greg en vertelster Joanna, meestal Jo genoemd.
Jo heeft vanaf het eerste begin iets tegen het huis. Ze voelt een donkere dreiging er van uit gaan, en vermijdt het om er alleen te zijn. Maar ze praat er niet over, zoals er meer dingen zullen volgen waarover ze zwijgt. Ze stuit namelijk nogal eens toevallig op scènes die ze eigenlijk niet had mogen zien. Als ze zelf iets meemaakt wat ze misschien liever even voor zichzelf had gehouden, blijkt dat iedereen er op zat te wachten: Lucas heeft haar zijn liefde verklaard. Ze is blij, is hij niet altijd haar beste vriend geweest? Maar er is iemand die er niet blij mee is: Danny, die Lucas eveneens als zijn speciale vriend beschouwt.
Als Danny zijn baan verliest, en Lucas zover weet te krijgen dat ook hij zijn baan opzegt om zijn vaste intrek in het landhuis te nemen, ziet Jo met lede ogen aan hoe Lucas steeds meer onder de invloed van Danny komt. En Lucas raakt verstrikt in zijn verleden, als hij filmpjes vindt met zijn ouders en oom in de hoofdrol.
Danny haat Jo, dat is al snel duidelijk. En dan weet hij niet eens dat Jo op de hoogte is van al zijn stiekeme avonturen. Als ze zelf, na een ruzie met Lucas, onverhoopt in de armen van Greg belandt en Danny hen ziet zoenen, zorgt hij ervoor dat iedereen meteen op de hoogte is. Jo is uit de gratie; Rachel verlaat de vriendengroep; Martha, met wie Jo een huis deelt, praat niet meer met Jo; Michael loopt te treuren om andere redenen. Maar Lucas kan Jo niet loslaten, hij blijft contact zoeken, tot ergernis van Danny, die intussen de vriendin van Lucas' oom ingepalmd heeft. En die vriendin heeft nog een dochter...
De verwikkelingen nemen toe, tot de dramatische ontknoping. Het zijn die verwikkelingen die soms tè zijn. De steeds wisselende onderlinge relaties zijn soms op de rand van het geloofwaardige, maar gelukkig weet Lucie Whitehouse de spanning erin te houden. Het is een mengeling van een roman en een psychologische thriller, en als debuut heel geslaagd. Ik ben benieuwd wat Lucie Whitehouse nog meer in haar mars heeft. Ze mag dan gezien het feit dat ze voorheen literair agent geweest is, wel wat strenger zijn voor zichzelf.


ISBN 978 90 325 0251 5 De Kern Fontein, Amsterdam 378 pagina's
The house at midnight 2008 Vertaald door Ineke van Bronswijk

© Marjo, maart 2008

Lees de reacties op het Leestafelforum en/of reageer, klik hier!