De consequenties
Niña Weijers
Minnie Panis is altijd te klein gebleven na een vroegtijdige geboorte, maar haar succes als kunstenares is des te groter. Na de breuk met een geliefde verkocht ze haar hele hebben en houden en maakte daar foto’s van. Kunstliefhebbers willen blijkbaar graag de kale mens zien, dat wat er over blijft als je leven even op een eindpunt staat.
Haar ex, een oudere fotograaf, duikt weer op in haar leven, voor een one-nightstand. Hij maakt zonder dat ze het weet foto’s van haar in een onschuldige slaap, die hij later publiceert. Terwijl ze er nog over twijfelt of ze boos moet zijn, bedenkt ze haar nieuwe project, analoog aan wat de fotograaf gedaan heeft wil ze dat hij nu haar leven door de camera gaat bekijken, terwijl zij het niet weet. Maar het is een paradox: ze weet het wèl. Ze weet dat hij er is, ergens, maar ze weet niet wanneer er opnames gemaakt worden.
Het geeft haar een unheimisch gevoel: weten dat je bekeken wordt en tegelijk weten dat het helemaal niet het geval hoeft te zijn.
Maar wat haar leven pas echt op zijn kop zet, is de brief die haar uitnodigt voor een vervolgbehandeling - waarvoor? Ze is nooit in behandeling geweest??
‘Ondergetekende is zich bewust van uw veeleisende beroep en uw ongetwijfeld volle agenda. Sinds het begin van uw carrière volgt hij deze aandachtig. Hij is onder de indruk van de wijze waarop u de consequenties aanvaardt die het kunstenaarschap met zich meebrengt al vermoedt hij dat het voor u geldt dat leven en kunst niet van elkaar te onderscheiden zijn, en dat de term ‘kunstenaar’ zodoende ofwel allesomvattend is, ofwel een zuiver talige constructie die hoogstens als een kledingstuk wordt omgeslagen, zoals sommige gelegenheden een avondjurk vereisen.’
Ze kent ondergetekende Johnstone niet, evenmin als het CBTH, dus ze gooit de brief weg.
Maar er zijn wel verontrustende voorvallen. Er zijn déjà-vu’s en het lijkt wel of ze zichzelf niet is. Heeft dat te maken met het weten dat iemand haar door een lens bekijkt? Is de fotograaf degene die haar het gevoel geeft dat ze gevolgd wordt?
Wat begint als een ideeënroman, vooral met betrekking tot de kunst, wordt steeds meer een spannend verhaal. Er is een dreiging, inherent aan de titel. Het woord consequentie omvat een verleden en een toekomst. Het verleden geeft de aanzet tot de toekomst.
Niña Weijers geeft aan wat de basis is van die consequenties in dit verhaal: de ramp met de Tacoma Narrows Bridge in 1940. Vier maanden na de oplevering van de brug stortte hij in door een fatale rekenfout in de constructie: de brug was eigenlijk al ingestort voordat men met bouwen begon. De consequenties waren verankerd in het ontwerp.
Ook bij Minnie is dat het geval, en al is ze zich daar niet helemaal van bewust, het is ook hetgeen in haar kunst verborgen zit.
Het is haast niet voor te stellen dat dit Niña Weijers eersteling is. Haar boek is een verrassend complete zij het ietwat bevreemdende vertelling, waarbij meerdere lezingen zijn aanbevolen. Het is een veelomvattende roman, waar iedere lezer het zijne uit zal kiezen.
ISBN 9789025442927 | Paperback| 288 pagina's | Uitgeverij Atlas Contact | mei 2014
© Marjo, 4 november 2014
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER