Boekenarchief W-X-Y-Z

Edwin Winkels

https://edwinwinkels.com

 

En ze deed het
Edwin Winkels


Een verhaal dat afwisselend door een HIJ en een ZIJ verteld wordt. HIJ is Dylan, ZIJ Anoek.
Ze ontmoeten elkaar op een regenachtige avond en worden verliefd. Zij zijn allebei dertigers, hebben al het een en ander meegemaakt. Anoek ontwerpt laarzen en is daar succesvol in. Dylan is beurshandelaar, op het moment van de ontmoeting gaat het hem goed.


We maken een sprong in de tijd, het is twaalf jaar later, en langzaam wordt duidelijk dat de relatie geen stand gehouden heeft. Anoek is op weg naar Nepal, en Dylan heeft al een andere relatie.
Tussen de regels doorlezend wordt langzaam duidelijk wat er in de tussenliggende jaren gebeurd is en daar komt Dylan niet al te best uit. Anoek kreeg borstkanker en Dylan verliet haar voor een ander. Het is niet zo dat hij weg liep voor de ziekte, maar toch niet erg netjes! Bovendien heeft hij in de nieuwe relatie een kind, terwijl dat met Anoek niet lukte.


Anoek voelt zich begrijpelijk rot: ziek - al zegt de arts dat ze schoon is - verlaten voor een ander, en nog eens met de neus op het feit gedrukt dat zij geen kind kon krijgen. Als Dylan dan voor haar neus staat om te vragen voor een definitieve regeling omtrent het huis waar zij nog steeds woont, breekt ze, en ze neemt een drastisch besluit.
Ze doet het! En hoe!


Er volgt nog een sprong, twee jaar verder, met een verrassende ontknoping.


Het is een verhaal over de liefde, in al haar ondoorgrondelijke wegen. Natuurlijk geen lang en gelukkig huwelijk waar twee mensen elkaar na zestig jaar nog verliefd in de ogen kijken, want dat zou een weinig interessant verhaal opgeleverd hebben!
Omdat het verhaal in sprongen verteld wordt en wisselend door de man en de vrouw is het een levendig geheel gebleven en geen larmoyante klaagzang van kijk eens hoe zielig we zijn, want we worden zo slecht behandeld…
De wisseling van vertelperspectief houdt ook in dat we het verhaal van twee kanten kunnen meemaken, en zo begrip krijgen voor zowel de man als de vrouw. Gevoelens laten zich niet dwingen, dat wisten we al wel.
Een grappige zijweg is die waar Dylan Anoek gaat zoeken op het eiland waar hij zelf verwekt is door een zoals zijn moeder vertelt onbekende man. Zij leefde daar een losgeslagen leven voor zij, zwanger dus, terug ging naar Nederland. Dylan zoekt en vindt iemand die net als hij op zoek is naar een vrouw…


Edwin Winkels (Utrecht, 1962) is schrijver en journalist. En ze deed het is zijn vierde roman na Welkom thuis, Haar laatste vlucht en Het oog van de orkaan. Daarnaast schrijft hij ook regelmatig non-fictie.


ISBN 9789492037756 | Hardcover | 224 pagina's | Uitgeverij Brandt | juni 2018

© Marjo, 19 oktober 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER