Boekenarchief W-X-Y-Z

Helga Wamels

http://www.helgawarmels.nl

 

altGoede dagen
Helga Warmels


‘Had hij ooit wél een goede afslag genomen?’


Arthur Meijerink weet: een huwelijk sluit je voor altijd. De man moet zijn vrouw dienen door haar lief te hebben. Liefde is om haar met zelfopoffering te dienen, haar met zorg en respect te behandelen en trouw met haar samen te leven in voorspoed en tegenspoed en in gezondheid en in ziekte.


Hij voelt deze opdracht des te sterker omdat de omstandigheden rond hun huwelijk, zoveel jaren geleden, niet soepel verliepen. Hij ontmoette Dieneke, de zus van zijn vriend, en ze werden verliefd. Ze zagen elkaar tegen de wens van haar vader in. Toen zij zwanger raakte werd een huwelijk geregeld, dat net zo goed doorging toen Dieneke de baby verloor. De weerzin van zijn aanstaande schoonvader, het verdwijnen van de vriendschap met Markus en de relatie met een jaloerse zus verstoorde de romantiek danig, maar Arthur deed wat hij moest doen.


Nu, jaren later, is hun enige dochter het huis uit, en is Dieneke gaan dementeren. Maar hij zal zijn belofte gestand doen en voor haar blijven zorgen. Wat zus Joke, die een verzorgingshuis wil regelen, ook zegt en hoe moeilijk het ook is, want Dieneke is niet meer de vrouw waar hij ooit van gehouden heeft.


‘Hij haatte zichzelf omdat hij haar haatte, omdat hij zijn leven haatte, hun vervlochten levens, omdat hij zichzelf niet als de liefhebbende, zorgzame echtgenoot wist zoals de buitenwereld hem zag, maar een huichelaar die zijn vrouw diep in zijn hart het liefst aan haar gruwelijke lot zou overlaten – of erger nog.’


Dochter Eveline regelt een week vakantie voor hen, een verzorgde vakantie waarin ook Arthur als mantelzorger in de watten zal worden gelegd. Anderen zullen voor Dieneke zorgen. Eigenlijk wil hij niet, maar hij laat zich overhalen. Op de reis naar het verre Limburg kan hij net voorkomen achter op een plotseling remmende auto te botsen. De inzittenden hebben een kat aangereden. Waarom biedt Arthur aan die kat uit zijn lijden te helpen, zodat de vrouw door kan rijden? Het is het begin van een reeks gebeurtenissen die onvermijdelijk tot een dramatisch afloop moeten leiden.


Helga Warmels beschrijft hoe een huwelijk dat na een valse start toch redelijk goed verlopen is de laatste dreun krijgt. Hoe de normen en waarden van een benepen christelijke omgeving levens beïnvloeden. Hoe een man die de touwtjes strak in handen hield zelf uit elkaar valt als die touwtjes los komen te zitten. Het is een prachtig verhaal over desintegratie met de flarden uit het verleden die het heden sterk bepalen door het verhaal geweven.


Helga Warmels (1971) is journalist en schrijver; haar kinderboeken werden meerdere keren genomineerd en bekroond. 'Goede dagen' is haar debuutroman.


ISBN 9789023994985 | Paperback | 236 pagina's| Uitgeverij  Mozaïek |oktober 2015

© Marjo, 13 maart 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER