Boekenarchief W-X-Y-Z

Naomi Wood

http://naomiwood.com

http://www.hemingwayhome.com

http://www.hemingwaycuba.com

http://www.ehfop.org

 

Mevrouw Hemingway
Naomi Wood


Over Ernest Hemingway, de man die de mooie boeken schreef zoals het prachtige boek 'The old man and the sea', is al veel gepubliceerd.
Ook zijn er veel websites over hem en zijn leven te vinden. Ernest Hemingway was een bijzonder innemend mens in vele opzichten. Hij was in zijn jonge jaren een zeer charmante verschijning die met zijn aantrekkelijke lach menig vrouw voor zich wist te winnen. Over de vrouwen in zijn leven gaat dit boek, met name de vier vrouwen waar hij mee getrouwd is geweest.


Hadley Richardson, acht jaar ouder dan Ernest, werd de eerste mevrouw Hemingway. Het stel leefde aanvankelijk in een piepklein appartementje in Parijs waar de schrijfcarrière van Hemingway begon. - Eigenlijk was hij buitenlandcorrespondent voor de Toronto Star - Het huwelijk was gelukkig, kleine Bumby werd geboren, het stel had genoeg geld om een plezierig leven te leiden.
Hemingway is overigens geen makkelijk mens om mee te leven. Hij is erg wispelturig, heeft depressieve én agressieve buien en kan moeilijk van de drank afblijven. Toch weet Hadley dat Ernest de man is waar ze verder mee wil. Maar charmeur Hemingway heeft inmiddels zijn oog op Pauline Pfeiffer (Fife) laten vallen en dat is het moment waarop dit boek begint.

We lezen over de lastige situatie waarin de Hemingway's verkeren tijdens de vakantie in Antibes. Fife is uitgenodigd door Hadley om mee te gaan in de hoop dat ze daarmee haar huwelijk kan redden, Dat is niet gelukt. Fife is sprankelend, beeldschoon, jong en Ernest is weg van haar. Het is duidelijk, Hadley is haar man kwijt. De wanhoop maar ook de liefde voor Ernest vloeit bijna uit de tekst. Het is uiteindelijk Hadley zelf die de knoop doorhakt, de scheiding verloop soepel.


In het volgende deel lezen we over het huwelijk van Fife en Ernest. Ook dit gedeelte begint met het eind van dat huwelijk. Hemingway is inmiddels verliefd geworden op de vrouw die later mevrouw Hemingway nummer drie zal worden. Fife is veel minder zacht en vriendelijk dan Hadley. Zij vecht en knokt om haar huwelijk in stand te houden.
Prachtig is het gedeelte als Ernest eindelijk weer eens thuis is en vol liefde en aandacht met Fife omgaat. Ze denkt dat hij over zijn verliefdheid voor oorlogscorrespondente Martha heen is. Het kwam door de moeilijke omstandigheden... Ze geniet met elke vezel van haar lijf. Ze kent inmiddels ook de moeilijke kanten van haar man. De bijzondere verhouding die deze twee mensen hebben, wordt op een zeer invoelende manier beschreven.
De deceptie is groot, heftig en fel als Martha wint...


Ook met de laatste twee vrouwen van Hemingway maken we kennis op het moment dat het huwelijk voorbij is. Bij het laatste deel  is het zelfs letterlijk afgelopen. Hemingway is overleden door 'een geweer dat per ongeluk afging...'
We lezen hoe Hemingway zichzelf steeds verder ten gronde richt door de drank. Hoe bizar somber maar ook vol leven de man zit. De man die steeds maar op zoek is naar het ultieme en dat maar niet vindt. De man die soms de man van de wereld is en soms bijna een kind dat zich geen raad weet.
De man die altijd wil trouwen met de vrouwen die hij liefheeft, dat is een must voor hem, anders kan hij niet leven met ze.
Het is Naomi Wood gelukt zo over Hemingway te schrijven dat we geen hekel aan de man krijgen, ondanks zijn escapades en grillige karakter.


Het boek is in korte teksten van enkele pagina's geschreven alsof het een dagboek betreft, wat het overigens niet is. Die indruk wordt gewekt doordat elke tekst voorzien is van plaats en datumaanduiding waardoor vooral het tijdsverloop helder is.
Het mooie van deze - fictieve - verhalen is, dat ze een prachtig portret neerzetten van vier krachtige, bijzondere vrouwen maar ook een beeld geven van de man die menigeen wist te bekoren met zijn charismatische voorkomen en beroemde boeken. Heel knap gedaan door Naomi Wood.


ISBN 9789021457963 Paperback 272 pagina's Uitgeverij Querido/Singel Uitgeverijen maart 2015

© Dettie, 15 april 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER