Jennifer Wright

Sterrenregen
Jennifer Wright


Helen verloor haar derde baby op de trouwdag van mijn zus.
Ik had geprobeerd het aan Melissa te vertellen. Had geprobeerd haar te vertellen dat Helen zwanger was, dat de late aprilhemel te rijp was en – het voornaamste – dat trouwen sowieso al een ongelooflijk stom plan was. Maar zij zei dat ik niet zo gemeen moest doen en haar met haar jurk moest helpen. Haar jurk. Overal stof en dode gewassen, en het enige waar zij zich druk om maakte was of ze er wel mooi uitzag voor Henry.
Natuurlijk kleurde de hemel rond het middaguur zwart. Maar niet van de regen. Het kwam nooit meer door de regen.


Zo begint het boek Sterrenregen. Het eerste gedeelte van het verhaal speelt zich af in Oklahoma waar begin 20e eeuw een grote droogte heerst. Veel boeren kunnen daardoor het hoofd niet meer boven water houden en vertrekken uiteindelijk naar andere delen van Amerika.


Ook de familie Baile heeft het zwaar. Na het overlijden van moeder Baile zijn dochters Melissa en Kathryn erg op elkaar aangewezen. Melissa zorgt voor haar kleine, gehandicapte zusje en hun vader trouwt met Helen. Zodra Melissa echter met een rijke erfgenaam trouwt en in een andere stad gaat wonen, verandert het leven van de beide zussen totaal. Tegen de zin van Kathryn in, besluiten haar vader en Helen de boerderij, die grote verliezen lijdt, achter zich te laten en te vertrekken naar Indianapolis. Daar zal Kathryn ook geopereerd kunnen worden aan haar klompvoet.


De rauwe emoties die deze veranderingen teweegbrengen bij zowel Melissa als Kathryn worden door de schrijfster Jennifer Wright tot in details weergegeven. Confronterend en heftig. Als lezer word je meegezogen in de neerslachtige sfeer, maar altijd is er toch nog een klein vleugje hoop:.


Net als wij was dit land veranderd, bezaaid met littekens. Mooi viel het niet te noemen. Het was dor en droog en bezweek bijna onder de zon die maar niet wilde stoppen met schijnen en wolken die maar niet wilden openen. Het was een gewelddadige plek, vatbaar voor woede en wreed voor diegenen die hier niet thuishoorden. Maar voor hen die deze plek wel thuis noemden, was het vredig. Het was vredig, ondanks de ontberingen, ondanks alle verdriet, ondanks alle onzekerheid. En die vrede moedigde ons aan om vol te houden, om nog één keer te bidden, om de wonden van onze hebzucht te verbinden, in plaats van het land aan zijn lot over te laten.

 
De verhaallijnen van Melissa en Kathryn wisselen elkaar per hoofdstuk af. Omdat beide verhaallijnen in de ik-persoon worden verteld, is het fijn dat deze structuur er is.
De schrijfster weet verrassende wendingen in het verhaal aan te brengen, waardoor je als lezer het boek graag verder wilt lezen.


ISBN 978 90 297 3370 0 | NUR 302 | Paperback | 367 pagina’s | Uitgeverij KokBoekencentrum | januari 2023
Sterrenregen is vertaald door Gerda Lok-Bijzet.

© Els ten Voorde, 28 januari 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER