Boekenarchief W-X-Y-Z

Dorrit Willumsen

De Gentse bruid


Historische roman met een bronnenlijst achterin. Het is een verzonnen verhaal, maar de meeste feiten en personages zijn op de werkelijkheid gestoeld. Het gaat over Isabelle van Oostenrijk, en speelt in de zestiende eeuw, toen Europa er politiek gezien heel anders uitzag dan nu.
Jammer dat er geen lijst bijzit van koningen, hun huwelijken en hun kinderen, want het is soms best lastig te volgen. Nu doet het er voor het verhaal niet zo veel toe, het gaat om het feit dat een meisje van koninklijke bloede in die tijd uitgehuwelijkt werd om internationale posities te versterken.
In een proloog wordt kort het verhaal verteld van Maximiliaan, die moest trouwen met Maria van Bourgondië. Zij kregen twee kinderen, Philips (de Schone) en Margaretha. Deze laatste werd onze landvoogdes. Philips trouwde met Johanna(de Waanzinnige) en onze Gentse bruid is een van hun dochters.
Isabella van Bourgondiëwordt als ze amper veertien is uitgehuwelijkt aan Christiaan II van Denemarken. Maar de al 34-jarige koning leeft dan al jaren samen met een Nederlandse maîtresse, en is helemaal niet van plan zich iets aan te trekken van zijn officiële vrouw. Pas als er vanuit het Bourgondische hof gemopper komt over het feit dat het huwelijk maar niet geconsumeerd wordt, verandert er iets. De maîtresse wordt weggestuurd, en niet veel later sterft zij, waarschijnlijk vergiftigd.
Isabella intussen probeert haar man voor zich te winnen, en het lijkt zowaar te lukken.


Tijden zijn veranderd, gelukkig maar. Wat een rotleven moet Isabella gehad hebben. Al wordt zij in het boek beschreven als iemand die volkomen meegaat in de zeden en gewoonten die toen heersten. Ze is er goed in gedrild. Dat blijkt vooral als zij en haar broer proberen een zus te 'bevrijden', die niet deze opvoeding genoten heeft, maar opgegroeid is onder de hoede van hun krankzinnig veronderstelde moeder, met wie ze samen opgesloten zat. Isabella kan niet begrijpen dat deze zus helemaal niet blij is met de heropvoeding die ze moet krijgen!
Ondanks dat er een geschiedenis verteld wordt, is het boek geen 'les' geworden, je neemt de feiten heel makkelijk op.


Paperback | 266 Pagina's | Arbeiderspers 2005| ISBN10: 9029562412 | ISBN13: 9789029562416
vertaald door Kor de Vries

© Marjo, april 2008

Reageren? Klik hier!