Boekenarchief W-X-Y-Z

Bittere waarheid
Nicolet 2
Thea Zoeteman


In deel 2 van deze trilogie, lopen de spanningen tussen Nicolet en de narcistische Maarten nog hoger op. Hij haalt haar steeds meer naar beneden, hij manipuleert alles zo dat Nicolet niet meer weet wat ze wel of niet kan doen. Ze weet nauwelijks meer wie ze zelf is of waar ze voor staat. Maarten draait alles om en is zo subtiel maar doeltreffend bezig dat Nicolet het steeds moeilijker krijgt.


Ze vraagt zich constant af of Maarten - overtuigend als hij is - toch gelijk heeft. Is ze zo'n slechte moeder, is ze geen échte vrouw, is ze echt zo onaantrekkelijk geworden? Waar is de charmante, lieve Maarten die ze leerde kennen? De man met wie ze trouwde? Het lijkt nu wel een heel andere man. Naar de buitenwereld toe is hij nog steeds die leuke man, maar binnenshuis wordt Maarten steeds meer dominant, steeds overheersender. 


Er komt een bericht dat het met hun oudste kind niet goed gaat op school. Zijn cijfers zijn ineens een stuk lager of Maarten en Nicolet naar school willen komen. Natuurlijk wil Maarten niet mee, het komt toch allemaal door Nicolet. Nicolet ontdekt daardoor dat de kinderen ook hun ogen niet in hun zak hebben en de situatie thuis ook hun weerslag op hen heeft. Ze probeert hen zo goed en zo kwaad als het kan toch een veilig thuisgevoel te geven. Maar Maarten maakt het haar wel heel moeilijk. Stelselmatig haalt hij haar hele wezen onderuit.
Op een dag ziet ze Maarten innig met een vrouw lopen, ze zoenen elkaar. Maar ook nu weet hij Nicolet te overtuigen dat ze weer wat fantaseert.


Nicolet takelt steeds meer af, ze is zo ontredderd dat ze paniekaanvallen krijgt. Ze is totaal op. Ook nu is er geen steun van Maarten. Ze moet zich niet zo aanstellen en zichzelf bij elkaar pakken.


Gelukkig is vriendin Renske nog steeds haar grote steun en toeverlaat. Renske helpt waar ze kan. Maar dan ontdekt zij iets over Maarten waardoor deze zelfs de jarenlange vriendschap tussen Renske en Nicolet bijna onderuit weet te halen. Hij speelt ze uiterst subtiel tegen elkaar uit, zodat hij ongeschonden blijft...
Er móet wat gebeuren, het kan zo niet langer. Of moet Nicolet trouw blijven aan haar huwelijksbelofte?
De situatie is inmiddels zo erg dat ook zij moet inzien dat er eigenlijk geen keus meer is, maar pure noodzaak...


Het is onvoorstelbaar hoe Maarten alles zo in zijn voordeel weet te manipuleren. Thea Zoeteman weet indringend weer te geven, hoe één iemand zo vilein, bijna vakkundig, iemand klein weet te krijgen. Langzamerhand brokkelt hij het hele bestaan van Nicolet af en gedraagt hij zich als de man die alles onder controle heeft, terwijl het juist Nicolet is, die het gezin overeind houdt. Indrukwekkend verhaal dat veel mensen die met narcistisch in aanraking komen de ogen zal openen.


ISBN 9789020538465 | hardcover | 222 pagina's | Citerreeks | Zomer en Keuning | augustus 2021

© Dettie, 3 mei 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer,klik HIER