Boekenarchief M

Toni Morrison

Beminde


Dit boek is geen aanrader voor een ieder die iets luchtigs zoekt wat makkelijk wegleest, maar voor degene die (af en toe) houden van iets wat ergens over gaat, af en toe heftig is en aangrijpt is het een boek wat zeker de moeite waard is om gelezen te worden.


Het boek speelt zich af rond 1873 in Amerika. Thematiek is de slavernij die toen op zijn eind liep.
Hoofdpersoon is Sethe een ontsnapte slavin die met haar dochter probeert de draad van het leven weer op te pakken. Haar twee zoons die nog leven zijn weggelopen, en al vrij snel in het boek kom je erachter dat er sprake is van nog een dochter.
En wel op een hoogst ongebruikelijke manier... Ze verschijnt al op de eerste bladzijde als wrokkende geest, die haar woede kenbaar maakt... kasten vallen om, spiegels vallen in gruzelementen, ze gooit en smijt, en het huis wordt door iedereen gemeden.
De naam van het overleden meisje blijft het hele boek onbekend maar op haar graf heeft Sethe "Beminde" laten zetten.
Beminde wrokt, en daar heeft ze, blijkt al snel, ook wel reden toe, Sethe heeft haar dochter vermoord om haar te behoeden voor wat haar zelf is overkomen.
Door het boek heen krijg je stukje bij beetje en vanuit verschillende gezichtspunten een beeld van wat er gebeurt is in het leven van Sethe, van haar man en van de mensen rondom haar, en wat Sethe dreef tot haar gruwelijke daad...


Voor mij persoonlijk gold de slavernij als iets van ver weg en lang geleden, ik weet er wel iets van natuurlijk, van films en wat algemene kennis, maar in dit boek grijpt het je af en toe in een paar bijzinnen naar de strot. Wat een ontzettende onmenselijke gruwelijkheden vonden daar plaats. Het deed me heel erg beseffen dat wat zij beschrijft nog maar een paar generaties geleden is..er zullen nog kinderen en kleinkinderen in leven zijn van die generatie.
Het is zeker geen boek wat makkelijk leest, niet alleen door de thematiek maar ook door de vorm waarin het geschreven is.
Sommige stukken moest ik echt zin voor zin lezen om te begrijpen wat er nu echt verteld werd.Maar het is wel een boek wat door de knappe en indringende manier van schrijven lang in je hoofd blijft hangen.


Toni Morrison werd in 1931 in de Verenigde Staten geboren en ontving voor haar werk in 1993 de Nobelprijs voor Literatuur.

Uitgever: Ooievaar |285 pagina's | ISBN: 9789057134258


© Wil, augustus 2005

Voor meer informatie over Toni Morrison, klik op de afbeelding

Reageren? Klik hier!