Boekenarchief M

Paul Mennes

Kamermuziek
Paul Mennes


Sex en Geweld kwamen de kamer binnengeslopen.Twee jonge katjes, de witte heet Sex en de zwarte heet Geweld. Ze maken pas op driekwart van het boek hun entree, maar sex en geweld sluipen al lang daarvoor binnen in het hoofd van Sam Penn. Sinds zijn zesde heeft Sam last van nachtmerries, woedeaanvallen en voelt hij zich overal bedreigd. Hij heeft last van zijn gedachten, het voelt 'alsof de helft van mijn hersenen de hele tijd scrabble speelt. Iets of iemand legt lukraak woorden op het speelbord. Soms vormen ze zinnen.'


Is het raar dat Sam zich overal bedreigd voelt? Kijk naar de televisie, zie de kranten, luister naar de radio, lees en kijk op internet. Een opsomming van een aantal koppen van 27 september 2010 verschenen op Nu.nl levert het volgende op:
Aanhouding in lugubere Limburgse moordzaak
Masturberende naakte hardloper opgepakt
OM eist tbs tegen oma die baby misbruikte
Jongen Sint Joost door wurging omgebracht
Zes doden bij familiedrama Florida
'Boze ex achter bommelding Zweden'
Duitse serieverkrachter bekent voor rechter
Burgemeester gestenigd in Mexico


En dat is slechts één bron. Het journaal van acht uur begint bijvoorbeeld met beelden van brandende (in brand gestoken?) gebouwen...


Is het een wonder dat de bijna dertigjarige Sam zich overal en altijd bedreigd voelt? Hij zoekt troost en vlucht in comics, kijkt graag naar tekenfilms, heeft nog nooit gewerkt en woont nog steeds thuis op kosten van zijn ouders. Zij leven hun leven, hij het zijne, maar ze zijn hem beu. Het begint met het 'op slot' doen van de televisie. Hij begrijpt uiteindelijk dat hij niet meer gewenst is, als hij tot de ontdekking komt dat zijn kamer een nieuwe bestemming krijgt tijdens opnames van het bekende 'make over' programma 'Het huis van Waterman' (een we-komen-jullie-huis-opknappen-als-jullie-voor-de-camera-janken-show). Hij trekt in bij zijn oma en gaat op haar aanraden 'in therapie' bij dokter Feldbiss. Behalve de gesprekstherapie, zorgt zij ook voor medicatie. Het gaat een tijdlang beter met Sam. Hij vindt werk en gaat zelfs 'zelfstandig' wonen. Hij huurt een kamer in een huis, waar hij een oude school'vriend', bijgenaamd Otter, tegen het lijf loopt. Tegelijkertijd met Sam huurt ook Emilie, een gothic, daar een kamer. Een tijdlang leven ze met zijn drieën in relatieve rust, bijna idyllisch samen. Otter is een computernerd die nooit buitenkomt, Sam leeft ook zo veel mogelijk binnen, terwijl Emilie samen met haar vriendin Nokia er vrolijk op los leeft. Daar komt verandering in als Emilie ruzie krijgt met Nokia en zij en Sam even later kennismaken met de buren: twee vrouwen die ze lang hebben aangezien voor hoeren. Het blijken echter moeder en dochter te zijn, met een niet zo gewone maar wel eerbare wijze van geld verdienen. Lilith, de moeder, is waarzegster ook wel een occult consulente genoemd, terwijl Irina studeert voor ontsnappingsartieste.
Inmiddels bezoekt Sam, na een hevige uitbarsting tijdens een sessie, dokter Feldbiss niet meer en raken zijn medicijnen op. Zijn gedachten vallen hem weer meer en meer lastig. Het is Otters laatste daad voor zijn verdwijning, die ervoor zorgt dat Sam opnieuw helemaal op hol slaat. De verstoten Nokia, die toevallig langskomt, vangt hem op en leidt hem weer naar dokter Feldbiss.


Kamermuziek van Paul Mennes is een deprimerend grappig, uitermate scherp(zinnig) boek. Het geeft geen antwoord op de vraag wat je moet doen in een wereld waarin elke minuut onheil over je wordt uitgestort en de enige vlucht uit die werkelijkheid slecht geboden lijkt te worden door 'reality soaps' te bekijken waarin mensen elkaar de tent uittreiteren of door tijdelijke 'geluk'gevende make overs - van lijf tot huis - te laten uitvoeren of door het volgen van het leven van extreem rijken of andere zich belangrijk voelende personen, die zich van niets en niemand, laat staan van god of gebod, wat aantrekken. Misschien dat Sam het begin van een antwoord daarop heeft gevonden of zal gaan vinden? Voorlopig krijg je als lezer slechts de neiging om overal de stekker uit de trekken, watten in de oren te stoppen en een donkere bril op te zetten om zo min van de wereld binnen te laten sluipen. Misschien dat we antidepressiva door het drinkwater moeten mengen? Maar ik geloof dat ik nu Kamermuziek door Oryx and Crake laat opvolgen in plaats van door Het konijn op de maan.


ISBN 9789038849461 | Paperback 191 pagina's | Nijgh & Van Ditmar | 2007

©  Ellen, 28 september 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER