Boekenarchief M

Henriette de Mezquita

altDe lichtkamer
Henriette de Mezquita


"Dit boek heb ik geschreven omdat ik toch iets wil nalaten. Het is mijn eerste boek en gezien mijn hoge leeftijd zal het zeer waarschijnlijk ook mijn laatste zijn. De verhaallijn is zowel met Suriname, als met Nederland en Curaçao verbonden en beslaat verschillende generaties van één familie. Dit boek is een roman en berust geheel op fictie."


Dit is een toelichting van Henriette de Mezquita (1930) zelf, zoals je die vindt op de omslagflap van De Lichtkamer. Wie is deze geheimzinnige schrijfster, over wie niets te vinden is?
Ook de epiloog door de kinderen die haar kamer na haar dood opruimden, zegt in feite niets. Het zou zo maar kunnen dat dit voor- en nawoord deel zijn van het verhaal, verzonnen door een onbekende schrijfster.


De Lichtkamer speelt zich grotendeels af op Curaçao en vertelt over de onderlinge relaties op dat eiland. Curaçao is nauw verbonden met Nederland, niet vreemd dat een deel zich ook in Nederland afspeelt. Evenals Suriname.
Het verhaal draait om de zussen Ana en Bets, die erg verschillend van elkaar zijn. Ana is lichter van kleur dan haar zus. Ook qua karakter, is er verschil: Ana is afstandelijk, en precies. Bets daarentegen is juist rommelig en vrij emotioneel.


Bets dochter is gestorven aan borstkanker. Zij weten: Als de radiologen op het eiland hun werk beter hadden gedaan, en zich niet alleen hadden laten leiden door geld, en niet van mening waren geweest, dat hun patiënten ‘toch maar domme inlanders waren’ had zij gered kunnen worden.
Zij is niet het enige slachtoffer van de onkunde van dezer artsen, ontdekt Ana, die het verhaal vertelt. Zij deelt haar bevindingen met haar zus, en samen beramen ze een Plan.


‘De radiologe wil niet samen met u in de lichtkamer verblijven. U zult de foto’s moeten afgeven.’


Ook deze Curaçaose roman van de uitgeverij In de Knipscheer (naast onder meer Landskinderen van Janny de Heer, Schutkleur van Bernadette Heiligers, Tirami sù van Ronny Lobo, Kruispunt van Jopi Hart) geeft een inkijkje in de samenleving van de overzeese gebiedsdelen, al of niet nog onder bestuur van Nederland. Helaas is daarbij sprake van corruptie, misdaad en onrecht of ook discriminatie. Familieverbanden, plaatselijke folklore, het landschap, alles komt aan bod.  In De Lichtkamer is dit alles ingebed in een verhaal over een wraakactie.
Het is een veelomvattende roman, aangevuld met een woordenlijst en de biografie van Henriette de Mezquita, waarin we elementen herkennen uit het verhaal.


ISBN 9789062658756 | paperback| 176 pagina's | Uitgeverij In de Knipscheer| november 2015

© Marjo, 27 december 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER